Saltar al contenido

Snabbstartsguiden för iPad

11 de julio de 2021
ipad 8e161791f96f4efe9ba4588d65b913b3

Innan du börjar rocka din nya iPad måste du ställa in den, skydda den, lära dig grunderna och ta reda på vilka appar som är bäst att ladda ner från App Store.

Ställ in din iPad

När du slår på din iPad för första gången hälsas du med en Hej. IPad behöver veta information som ditt Apple-ID och iCloud-referenser. Apple-ID är ditt konto hos Apple. Du använder den för att köpa appar, böcker, filmer eller något annat du vill köpa på iPad. Du kommer också att använda ditt Apple-ID för att ställa in iCloud, som är online-lagringsutrymmet som används för att säkerhetskopiera och återställa din iPad samt synkronisera foton och andra dokument. Om du har en nyare iPad kommer du att bli ombedd att ställa in Touch ID för Face ID. Denna process är ett definitivt måste även om du inte tror att du kommer att använda dessa autentiseringsmetoder. Det kan användas för mycket mer än att köpa saker. Du ställer in Touch ID genom att trycka och lyfta fingret på hemknappen, det är där Touch ID-sensorn finns. Face ID är beroende av en kamera högst upp på iPad för att känna igen ditt ansikte. Du kommer också att bli ombedd att ställa in ett lösenord. Den här funktionen är nu som standard ett sexsiffrigt nummer. Du kan hoppa över detta för nu, men om inte iPad kommer att lämna huset och du inte har små barn, vill du antagligen aktivera lösenordet. Detta gäller särskilt om du har en modell med Touch ID eftersom du kan använda Touch ID för att kringgå lösenordet. Du kommer också att bli tillfrågad om du vill aktivera Hitta min iPad. Hitta min iPad hjälper dig att hitta din iPad om du tappar den, även om du tappar den i ditt hus. Funktionen Hitta min iPad kan nås på iCloud.com från vilken dator som helst och du kan låta din iPad producera ett ringsignal för att hitta den. Viktigast av allt, du kan låsa iPad på distans, så om du råkar förlora den kan du skydda dina data. En annan stor fråga är om man ska använda platstjänster eller inte. Varje app frågar individuellt om de kan använda dessa tjänster, så om du inte vill att Facebook ska veta var du är kan du inaktivera den för Facebook. Men andra appar som Yelp och Apple Maps förbättras verkligen när de vet var du befinner dig. Platstjänster kan exponera din platsinformation för skrupelfria apputvecklare. Reflektera över de relativa för- och nackdelarna med platstjänster innan du slår på den. Du kan alltid aktivera och inaktivera den från appen Inställningar. Du kan också bli ombedd att presentera dig för Siri. De senaste iPadsna har en «Hello Siri» -funktion som låter dig använda Siri utan att ens röra vid iPad.

Skydda din iPad med ett fodral

Om du inte köpte en med din iPad, köp ett ärende. Även om du bara tänker använda iPad i hemmet är ett fall en bra idé. IPad är utformad för att vara bärbar, vilket gäller att flytta från rum till rum lika mycket som att flytta från en plats till en annan. Apples Smart Cover är inte riktigt en bra lösning eftersom det inte ger något faktiskt skydd för en tappad iPad, men om du gillar idén om att iPad vaknar när du öppnar den, ger Apples Smart Case både skydd och erbjuder verktyg. Om du planerar att ta med dig iPad när du lämnar huset kanske du vill fördubbla skyddet. Det finns gott om fodral där ute som ger mer skydd, även några avsedda för robust eller utomhusbruk.

Lär dig iPad-grunderna

IPad är utformad för att vara intuitiv, med de flesta uppgifter som utförs genom att svepa med ett finger, knacka på skärmen eller hålla fingret nere. När du har börjat fylla på iPad med appar, flytta från en skärm med appar till nästa genom att dra fingret horisontellt över iPad-skärmen. Prova det nu utan många appar genom att svepa från vänster sida av skärmen till höger sida. Denna gest avslöjar Spotlight Search, vilket är en utmärkt funktion för att snabbt starta appar eller hitta information som kontakter eller en viss låt. Du kan också flytta appar och skapa mappar med tryck-och-håll-tekniken. Försök att knacka på en app och håll ner fingret tills appikonen börjar jiggla. Använd ditt finger för att dra appen runt skärmen genom att knacka på den och flytta fingret utan att lyfta den från skärmen. Du kan flytta den till en annan sida genom att hålla muspekaren nära skärmens vänstra eller högra kant och du kan skapa en mapp genom att hålla muspekaren över en ikon och efter att ikonen fallit ner i en ny mapp, lyft fingret från skärmen för att släppa den . Kontrollera meddelanden genom att svepa ner från skärmens övre kant och avslöja den dolda kontrollpanelen genom att svepa upp från skärmens nedre kant. Vill du lära dig mer? Här är några artiklar som går mer djupgående om iPad:

  • En ny användarhandbok till iPad
  • Hur man navigerar på iPad som ett proffs
  • En guide till iPads gester

Säg hej till Siri

Du kanske har introducerats till Siri under installationsprocessen, men det är värt att verkligen lära känna Siri. Hon kan göra alla möjliga saker åt dig som att påminna dig om att ta ut papperskorgen, hålla koll på en födelsedagsfest på helgen, skriva anteckningar för att skapa en inköpslista, hitta en restaurang eller helt enkelt berätta poängen för Dallas Cowboys-spel. Kom igång med Siri genom att hålla ner hemknappen tills hon aktiverar. Om «Hello Siri» är aktiverat kan du helt enkelt säga «Hello Siri.» (Vissa iPad-modeller kräver att iPad är ansluten för att använda den här funktionen, och äldre iPads stöder inte det alls.)

Anslut din iPad till Facebook

Om du älskar Facebook vill du få din iPad ansluten till ditt Facebook-konto. Detta gör att du enkelt kan dela foton och göra statusuppdateringar. Du kan ansluta din iPad till Facebook i din iPad inställningar. Välj bara «Facebook» från menyn till vänster och logga in på ditt Facebook-konto. Känner du inte till inställningarna? Gå till iPad-inställningarna genom att starta appen Inställningar.

Ladda upp din iPad med alla typer av appar!

Det här är vad iPad handlar om: apparna. Mer än 1 miljon appar väntar på din upptäckt i App Store och de flesta av dem har utformats för att stödja både iPad: s större skärm och iPhone: s mindre skärm. Kolla in hela listan över måste-appar, eller om du gillar spel, listan över de bästa iPad-spelen genom tiderna.