Saltar al contenido

Stöder iPad flera användare?

20 de julio de 2021
Does ipad support multiple users 1994241 847f63ed962f4f8db0d2b5c03870c366

Direkt ur lådan har iPad inget enkelt sätt att växla mellan flera användare med olika inställningar, konfigurationer och appar. IPad är en enanvändarenhet, vilket innebär att den centrala inloggningen är beständig. Den här inloggningen styr åtkomst till appen och iTunes Stores men sparar inte information som inställningar. Enanvändarens fokus sträcker sig till appar som Safari, som håller reda på bokmärken och webbhistorik för alla användare snarare än en specifik användare.

Är det möjligt att ställa in en iPad för delning?

Även om det är möjligt att logga in och ut från flera Apple-ID på samma iPad, fungerar den här lösningen inte som att skapa olika användarprofiler på en Mac eller PC. Ett nytt Apple ID ändrar inte layouten för iPad. Och att ladda ner appar från flera Apple-ID kan orsaka viss förvirring när det är dags att uppgradera till en ny enhet.

Så här ställer du in din iPad för flera användare

Det finns dock några knep som du kan använda för att göra det lättare att dela en iPad.

Ställ in mappar på din iPad

Skapa mappar för varje användare. Ett enkelt sätt att organisera appar för flera användare är att skapa en mapp på första sidan på startskärmen för varje person. Att sortera appar som detta gör det lättare att hitta och använda specifika appar och förhindrar att resten av iPad trasslar.

Använd SpotLight klokt

Vänja dig med att använda Spotlight Search för att starta appar. Att ha flera användare på samma enhet innebär att iPad är mer benägna att fylla med appar, vilket kan göra det svårare att hitta vissa. Spotlight Search kan vara det enklaste sättet att starta appar, oavsett hur många som använder iPad.

Använd separata e-postappar och webbläsare

Ladda ner separata e-postappar. Standard Mail-appen är användbar för hantering av flera e-postkonton, men standardvyn drar alla e-postmeddelanden till en enhetlig inkorg. Det kan vara lättare att använda en specifik e-postklient som Yahoo eller Gmail-appen för en användare och den enhetliga postlådan för den andra användaren. Samma tillvägagångssätt gäller webbläsare. Safari är standardwebbläsaren för iPad, men du kan också ladda ner Chrome eller Firefox. Om du gör det kan varje användare hålla koll på sina bokmärken.

Lösningar för sociala medier

Facebook, Twitter och andra sociala medier kan vara lite knepiga. Facebook stöder flera profiler och du kan ställa in ett lösenord för varje konto. Du måste ändå komma ihåg att logga ut. Twitter tillåter extra användare men har inget lösenord. Ett alternativ är att en person använder tredjepartsappar för sociala medier och den andra använder officiella appar.

Aktivera Touch ID för varje användare

Ställ in Touch ID om du har en kompatibel iPad. Med Touch ID kan varje användare mata in sitt fingeravtryck och använda det för att låsa upp iPad.

Vad sägs om barnsikring av iPad och fortfarande använder den?

Flera personer kan använda en iPad, men det blir mer komplicerat när vissa av användarna är små barn. Det är tillräckligt enkelt att barnsäkra en iPad för att begränsa möjligheten att ladda ner appar, musik eller filmer som är olämpliga för åldrarna, men de skyddsåtgärderna inaktiverar också dessa funktioner för föräldrar. Ett annat problem som föräldrar stöter på är iPad: s insisterande på att återställa begränsningar när du inaktiverar dem. Du måste dubbelkontrollera att dina inställningar är korrekta varje gång du aktiverar dem igen (till exempel när barnen vill använda den igen). Det kan vara opraktiskt om du har ställt in appbegränsningar men ofta behöver inaktivera dem för att ladda ner en app för dig själv. Du kan ställa in tidsbegränsningar för programtyper, som spel och streamingtjänster. Men det är för närvarande inte möjligt att låsa enskilda appar för att hålla barn borta från dem, utan att ta bort appar helt och hållet. Och om du vill låsa ner Safari-webbläsaren för att inaktivera vissa webbplatser måste du också leva utan dem.

Kommer Jailbreaking att lösa problemet?

Du kan komma runt några av dessa problem genom att jailbreaka iPad, men det kan innebära fler problem än det löser. Nedladdning av appar utanför Apples ekosystem innebär att apparna inte går igenom Apples testprocess, vilket innebär att det är möjligt att ladda ner skadlig kod. Men appar kan göra mer för att anpassa din upplevelse på en jailbreakad enhet, inklusive sådana som är utformade för att hjälpa dem som vill ha flera konton för sin iPad. Jailbreaking är inte en idealisk lösning för en förälder som vill dela iPad med sina barn. Men det kan fungera för vänner eller familjemedlemmar som använder flera konton. Jailbreaking rekommenderas dock bara för mer avancerade användare.