Saltar al contenido

Vad är spionprogram? Plus, hur du skyddar dig mot det

26 de junio de 2021
GettyImages 843466180 346adbdbec3549b990581e1bc8703fa3

Spionprogram är en typ av skadlig kod som spårar din internetaktivitet för att samla in känslig information som kreditkortsnummer eller demografi. För det mesta fungerar spionprogram i bakgrunden av en enhet, osynlig för intet ont anande. Några av de vanligaste anledningarna till att angripare använder spionprogram är att samla in data för att sälja till tredje part, för att stjäla någons identitet eller för att spionera på en persons datoranvändning.

Hur får du spionprogram på din dator?

Spyware kommer i form av ett brett utbud av program som gömmer sig i bakgrunden på din dator. Det finns flera sätt spionprogram kan ta sig till din enhet inklusive:

  • Angriparen installerar spionprogrammet på din enhet
  • Nedladdning av programvara eller innehåll från en infekterad källa
  • Öppnar misstänkta e-postmeddelanden
  • Via osäkra internetanslutningar

Hur fungerar spionprogram?

Spionprogram spårar tyst kakor för att kartlägga din internetanvändning, spårar din sociala medieaktivitet, spårar e-postmeddelanden du skickar och mer. Den används ofta för att samla in personlig information för att sälja till tredje part som annonsörer. Det används också som en metod för att spionera på andra och utnyttja ett offrets handlingar för hackarens egen vinning.

Exempel på verkliga spionprogram

Ett vanligt exempel på spionprogram uppstår genom användning av keyloggers eller verktyg som registrerar vad du skriver eller verktyg som tar skärmdumpar av din enhet. Till exempel loggar du in på din favorithandlare online och börjar ett köp. I bakgrunden är du inte medveten om att köpet fångas i en skärmdump som skickas till en angripare. Tyvärr kan angriparen nu ta ditt kreditkortsnummer. Spionprogram kan se ut som alla typer av saker: Ett popup-fönster som berättar att din dators klocka är avstängd, en annan som påstår sig vara en spionprogramvarning, eller till och med en filnedladdningsruta som plötsligt dyker upp som du inte förväntade dig. I det här exemplet visas det som en popup-varning om ett datavirus.

Spionprogram: En kort historia

Första gången termen spionprogram användes var i oktober 1996, som visas på Usenet. Några år senare blev termen synonymt med spionutrustning som kameror gömda i enheter. Det var 1999 som termen slog till mainstream och 2000 när den första antispionprogramvaran släpptes. Från 2000 till nu har angripare bara blivit mer hänsynslösa med sin förmåga att få tillgång till vår personliga information. Ändå är antispionprogramföretag som Norton och McAfee lika hänsynslösa och skapar ständigt ny programvara som hjälper oss att skydda oss själva.

Hur du skyddar dig mot spionprogram

Du har en chans att komma i kontakt med allvarlig skadlig kod varje gång du använder dina enheter. Det är viktigt att förstå hur du blockerar spionprogram när du surfar på internet, rensar din inkorg och därefter. Även om spionprogram är en av de vanligaste typerna av skadlig kod som kan infektera din enhet kan du skydda dig själv genom att följa dessa tips.

  1. Använd antispionprogram. Programvara är frontlinjen mellan dig och en angripare. Det finns olika typer av antivirusprogram tillgängliga för att passa din budget och dina behov.

  2. Uppdatera ditt system. Se till att du uppdaterar din webbläsare och enhet ofta. Det kan finnas ett fel som lämnar din enhet öppen för spionprogram som endast en aktuell uppdatering kan åtgärda.

  3. Var uppmärksam på dina nedladdningar. Var försiktig när du laddar ner innehåll från fildelningswebbplatser. Spionprogram och skadlig kod gömmer sig ofta i dessa nedladdningar.

  4. Undvik popup-fönster. Så spännande som de kan vara, välj inte popup-fönster som visas på skärmen. Du kan också installera en popup-blockerare och aldrig hantera dem.

  5. Håll koll på din e-post. Ladda inte ner dokument från e-postmeddelanden som du inte känner igen. Bättre än, öppna inte e-postmeddelandena alls. Ta bort dem.