Saltar al contenido

Vad du borde veta innan du köper en iMac

21 de junio de 2021
before buying imac 2260676 365ccfcb97564818822a8b8cf7f6df45

Apple iMac är en suverän stationär dator som kombinerar kraften i den sjunde generationens Intel i5- eller i7-kärnprocessor med ditt val av en 21,5-tums- eller 27-tumsskärm, plus en stor hjälp av Apples välförtjänt rykte om stil. Resultatet är en underbar allt-i-ett-stationär Mac som har satt branschtrender sedan sin debut 1998. Varje allt-i-ett-dator kräver åtminstone några kompromisser. Innan du bestämmer dig för att en iMac skulle se fantastisk ut på ditt skrivbord, låt oss titta närmare på några av kompromisserna och se om en iMac passar dina behov.

Utvidgbarhet eller bristen på dessa

IMac-designen begränsar de typer av expansion som slutanvändarna kan utföra, men det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Detta designbeslut gjorde det möjligt för Apple att utveckla en snygg, kompakt maskin som har alla funktioner som många individer någonsin kommer att behöva. IMac skapades för individer som tillbringar större delen av sin tid med datorprogramvara och lite eller ingen tid på att finjustera hårdvara. Detta är en viktig skillnad, särskilt om du gillar att fisa med hårdvara mer än du inser. Men om du bara vill få jobbet gjort (och ha lite kul) kan iMac leverera.

Utbyggbart RAM

IMac är kanske inte särskilt flexibel när det gäller användarkonfigurerbar hårdvara, men beroende på modell kan iMac inte ha några RAM-kortplatser som är åtkomliga av användaren, två RAM-kortplatser som är åtkomliga av användaren eller fyra RAM-kortplatser som användaren kan nå. De senaste versionerna av 21,5-tums iMac tappade användaråtkomliga RAM-kortplatser till förmån för antingen interna kortplatser som skulle kräva fullständig demontering av iMac för att ändra RAM, en mycket svår uppgift eller RAM som är direktlödt till iMacs moderkort. Om du funderar på 21,5-tums iMac kanske du vill beställa datorn med mer RAM än standardkonfigurationen eftersom du inte kommer att kunna uppgradera RAM-minnet vid ett senare tillfälle, åtminstone inte lätt i de flesta fall. 27-tums iMac, oavsett modell, har fortfarande fyra användaråtkomliga RAM-kortplatser, så att du kan utöka RAM-minnet själv. Apple ger till och med detaljerade instruktioner om hur du får åtkomst till RAM-kortplatserna och installerar nya RAM-moduler. Och nej, du är inte fast vid att köpa RAM från Apple; du kan köpa RAM från många olika tredjepartsleverantörer. Se bara till att RAM-minnet du köper uppfyller iMacs RAM-specifikationer. Om du funderar på att köpa en ny 27-tums iMac, överväga att köpa iMac konfigurerad med bara minsta RAM-minne och sedan uppgradera RAM-minnet själv. Du kan spara en fin bit av förändringar på detta sätt, vilket kan ge dig lite pengar för att köpa appar eller kringutrustning du kan behöva. Den 27-tums iMac Pro är den nyaste modellen av iMac, släppt i december 2017. iMac Pro har imponerande specifikationer inklusive upp till 18 processorkärnor, RAM-minne som kan uppgraderas till löjligt 128 GB, en Radeon Pro Vega designad (upp till 16 GB) grafikkort och ett val av 1 TB, 2 TB eller 4 TB SSD-enhet. IMac Pro har inga RAM-åtkomstpaneler, men basmodellen levereras med 32 GB; och de avsedda användarna av iMac Pro brukar känna till sin användning innan de handlar efter en ny dator, det finns inte mycket behov av det. Apple meddelade i mars 2021 att de avbryter iMac Pro när den nuvarande leveransen är slut.

Display: Storlek och typ

IMac finns i två skärmstorlekar och visas i två olika upplösningar. Innan vi tar en titt på Retina eller standardskärmar, låt oss börja med frågan om storlek. Det sägs ofta att större är bättre. När det gäller iMac-skärmar är det åtminstone verkligen sant. Finns i 21,5- och 27-tumsversioner, båda iMac-skärmarna fungerar bra med IPS LCD-paneler med LED-bakgrundsbelysning. Denna kombination ger en bred betraktningsvinkel, ett stort kontrastområde och mycket bra färgkvalitet. Den enda möjliga nackdelen med iMac-skärmen är att den endast erbjuds i en glansig konfiguration. inget matt visningsalternativ är tillgängligt. Den blanka skärmen producerar djupare svarta och mer livfulla färger, men till möjlig kostnad för bländning. Tack och lov är nya iMac-datorer, särskilt de som använder Retina-skärmen, utrustade med en antireflexbeläggning som verkligen hjälper till att hålla bländningen i schack.

Display: näthinnan eller standard?

Apple erbjuder för närvarande iMac med två skärmtyper för varje storlek. 21,5-tums iMac levereras med antingen en standard 21,5-tumsskärm med upplösning 1920×1080 eller en 21,5-tums Retina 4K-skärm med en 4096×2304-upplösning. 27-tums iMac finns endast med en 27-tums Retina 5K-skärm med en 5120×2880-upplösning. Tidiga versioner av 27-tums iMac hade också en standardskärm tillgänglig med en upplösning på 2560×1440, men alla nya modeller använder Retina 5K-skärmen med högre upplösning. Apple definierar Retina-skärmar som har tillräckligt hög pixeldensitet för att en person inte kan se enskilda pixlar på ett normalt betraktningsavstånd. Så, vad är ett normalt betraktningsavstånd? När Apple presenterade den första Retina-skärmen sa Steve Jobs att ett normalt betraktningsavstånd var cirka 12 tum. Naturligtvis hänvisade han till iPhone 4. Det är svårt att föreställa sig att försöka arbeta på ett 12-tums avstånd från en 27-tums iMac. Det genomsnittliga arbetsavståndet från en 27-tums iMac är mer i linje med 22 tum eller mer. På det avståndet kan du inte se enskilda pixlar, vilket resulterar i en av de snyggaste skärmarna du någonsin har sett. Förutom pixeldensiteten har Apple gjort stora ansträngningar för att säkerställa att Retina-skärmarna har ett brett färgområde som möter eller överskrider DCI-P3-sortimentet. Om du oroar dig för färgutrymme är iMacs Retina-skärm ett utmärkt val. Det kanske inte matchar avancerade färgskärmar, men kom ihåg att när du köper en iMac får du en Mac-dator och en skärm till mindre än kostnaden för vissa 5K-skärmar i sig.

Lagring: Större, snabbare eller båda?

För iMac är svaret att det beror på typen av lagring. Baslinjeversioner av 21,5-tums iMac är utrustade med en 5400 RPM 1TB hårddisk medan 27-tums iMac använder en 1TB Fusion-enhet som baslinje. IMac Pro börjar med en 1 TB SSD. Därifrån kan du gå upp till en Fusion-enhet som kombinerar en liten PCIe-flashminne med en 1, 2 eller 3 TB 7200 RPM-hårddisk. Fusion-enheten ger dig det bästa från två världar eftersom den kan erbjuda bättre hastighet än bara en hårddisk och mycket större lagringsutrymme än de flesta SSD-enheter. Om Fusion-enheterna inte uppfyller dina behov, och hastigheten är vad du behöver, kan alla iMac-modeller konfigureras med PCIe-baserade flash-lagringssystem, från 256 GB till 2 TB. Kom ihåg att du inte enkelt kan ändra den interna hårddisken senare, så välj den konfiguration du bekvämt har råd med. Om kostnaden verkligen är ett problem, känner inte att du måste spränga budgeten på förhand. Du kan alltid lägga till en extern hårddisk senare, även om det något försämrar syftet med en allt-i-ett-dator. IMac-modellerna möjliggör extern expansion med Thunderbolt 2 och USB 3-portar.

Alternativ för grafikprocessorer

IMacs grafik har kommit långt sedan de tidigare modellerna. Apple tenderar att vackla mellan AMD Radeon-grafik, NVIDIA-baserad grafik och Intel-integrerade GPU: er. Nuvarande modeller av 27-tums Retina iMac-enheter använder AMD Radeon Pro 570, 575 och 580. 21,5-tums iMac använder Intel Iris Graphics 640 eller Radeon Pro 555, 560. Och iMac Pro ger användarna möjlighet att använda Radeon Pro Vega 56 med 8 GB HBM2-minne eller Radeon Pro Vega 64 med 16 GB HBM2-minne. Medan Intel-grafikalternativen är tillräckligt bra, är AMD Radeon-diskret grafik ett mycket bättre val för dem som arbetar professionellt med video och foton. De erbjuder också en hel del mer prestanda när du behöver ta en paus och spela några spel. Ett försiktighetsord: Även om vi nämnde att vissa iMac-modeller använder diskret grafik betyder det inte att du kan uppdatera eller ersätta grafiken. Grafiken, medan de använder diskreta komponenter som är dedikerade till grafik, är fortfarande en del av iMacs moderkortdesign och är inte hylla på grafikkort som kan köpas från tredje part. Du kan inte uppgradera grafiken vid ett senare tillfälle.

Så, vad är fördelarna med en iMac?

IMac erbjuder många fördelar jämfört med traditionella skrivbord. Bortsett från ett uppenbarligen mindre fotavtryck, har iMac också en stor, widescreen-skärm av mycket god kvalitet som lätt kan kosta allt från $ 300 till $ 2500 om den köps som en motsvarande fristående LCD-skärm. IMac levereras med några av samma attraktiva och användbara hårdvara och programvara som levereras med en Mac Pro. IMac levereras med en inbyggd iSight-kamera och mikrofon, inbyggda stereohögtalare, ett Bluetooth-tangentbord och en Magic Mouse 2.

Är en iMac rätt för dig?

IMac är en fantastisk dator, en som är ett fast val för de flesta individer. Den inbyggda skärmen är underbar. Och låt oss inse det: iMacs formfaktor är utan tvekan en av de snyggaste och bäst tillgängliga för en stationär dator. Trots sin uppenbara överklagande är iMac, åtminstone i sina baskonfigurationer, förmodligen ett dåligt val för avancerad grafik- och videopersonal, som behöver mer robust grafik än vad som finns i iMac på nybörjarnivå. Grafik- och videofördelar betjänas också bättre av mer RAM-utökningsbarhet och fler alternativ för lagring av enheter, funktioner som gör 27-tums iMac och Mac Pro till ett bättre val för deras behov. Å andra sidan kan iMac, särskilt de med en Retina-skärm, vara precis det rätta valet för alla proffs eller amatörfotograf, videoredigerare, ljudredigerare eller helt enkelt multimedia-junkie som letar efter enastående prestanda utan att bryta banken.