Saltar al contenido

Vad gör Apple så lönsamt och unikt?

16 de julio de 2021
GettyImages 498519357 57b6ec4b5f9b58cdfd7072f1

Apple är ett av de mest framgångsrika företagen i historien. Även under perioder då företaget kämpade var det känt för att vara innovativt. I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet började Apple sin framgång till dominans inom en rad teknologiområden och etablerade sig som trendsättare inom mobila enheter. Vad är det som gör Apple så önskvärt och så speciellt? Hur behåller företaget sin formidabla status även årtionden efter introduktionen av sina första stationära datorer, och vad handlar det om företaget som inspirerar till sådan spänning och lojalitet bland sina kunder? Här är en analys av några aspekter som skiljer Apple från konkurrenterna.

Steve Jobs-märket

Nästan oskiljaktig från bilden av Apple företaget är dess grundare, Steve Jobs. Jobb blev synonymt med varumärket och lika känt som varumärket i sig. Han utökade företaget till nya områden, inklusive musikindustrin, och hjälpte i slutändan till att definiera den moderna mobilkategorin. Han hade en förmåga att avslöja vad folk skulle vilja innan de visste att de ville ha det. Inte bara var Jobs den viktigaste kraften bakom nya produkter på marknaden, utan han tog också en aggressiv ledning när det gäller att marknadsföra dessa produkter. När han återvände till rollen som VD för Apple 1997 lanserade han planer på att expandera till marknaden för mobilteknik och att tänka om återförsäljarupplevelsen för kunder. Efter Steve Jobs död 2011 från cancer i bukspottskörteln tog Tim Cook över VD-positionen hos Apple. Vissa branschexperter trodde att företaget skulle drabbas av förlusten av jobb, trots ett helt år av planerade produkter som infördes före Jobs död. Kunder och konkurrenter sörjde hans förlust, men företaget fortsatte sin framgång.

Olika produktsortiment

Interiör i flaggskeppet Apple Store, & # 39; The Cube & # 39 ;, på 5th Avenue.

Apple har släppt ett antal olika och snygga produkter sedan slutet av 1970-talet. Företaget som startade från en ödmjuk början i ett garage växte stadigt och introducerade Apple II-serien av persondatorer, Macintosh och sedan den mycket eftertraktade iPod, iPhone, iPad och Apple Watch. Nya versioner av produkter och till och med uppdateringar av dess operativsystem väcker spänning hos kunder, utvecklare och branschen. Även om showmanship-aspekten av Apples tillkännagivanden har avtagit något med bortgången av jobb, fortsätter intresset för vad Apple kommer att revolutionera härnäst att stimulera företagets evenemang.

Dynamisk affärsplan

Steve Jobs gör presentation

En viktig anledning till Apples framgång är dess dynamiska, ständigt förändrade affärsplan. Jobs studerade noggrant marknaden och försökte ta reda på publikens puls. Apple startade ursprungligen som bara ett annat datorföretag. Men Jobs visste alltid att det var avsett för mycket större saker. Apple var tvungna att utöka sina erbjudanden om det skulle växa. Teamet ändrade därför sin affärsplan för att introducera ett större utbud av produkter. Från och med lanseringen av Final Cut Pro expanderade företaget bortom stationära datorer för att experimentera med MP3-spelare, mobiltelefoner, surfplattor, klockor, digitala assistenter och mer. Jobs ändrade också namnet på företaget från Apple Computer Inc. till Apple Inc. för att återspegla denna breddade vision om vad företaget handlade om.

Varumärkesbutik och erfarenhet

Apple Store - Palo Alto

Apple ansåg att traditionella butiker inte levererade upplevelsen med sina produkter som Apple visste skulle driva försäljning och inspirera kundlojalitet och beslutade att öppna en egen butik. Lanseringen av deras tegelbutiker visade sig vara en enorm vändpunkt för Apple. Från och med 2015 skryter Apple mer än 460 butiker över hela världen. Denna åtgärd gav företaget trycket att öka på mobilmarknaden.

Partnerskap

Google-surfplatta

Steve Jobs ordnade ett oväntat men viktigt tidigt drag för Apple. 1997 tillkännagav han ett partnerskap med rivaliserande Microsoft och Bill Gates, vilket säkerställde en investering på $ 150.000.000 i Apple. Med affären skulle Microsoft stödja Microsoft Office på Mac. «Vi måste släppa tanken att Microsoft måste förlora för att Apple ska vinna», säger Jobs. Detta räddade företagets flaggande rykte i början och mitten av 1990-talet, stabiliserade det och hjälpte det tillbaka på fötterna. Senare samarbetade Jobs för att tillverka mobila delar till konkurrerande företag som Samsung. Detta förstärkte företagets vinst och anseende som leverantör av mobila komponenter.

Öppna jobbmöjligheter

Apple-fans väntar på iPhone 7

När de gick in på marknader i Asien och Afrika öppnade Apple också nya jobbmöjligheter för iPhone-apputvecklare på dessa kontinenter. Företaget anställde anställda från olika områden, såsom musiker, konstnärer, historiker och så vidare, och infunderade dess kultur med olika och unika perspektiv. Det uppskattas att Apple har skapat så många som två miljoner jobb genom leverantörer och App Store bara i USA, och det inkluderar inte komponenttillverkare som tillverkar iPhone över hela världen.