Saltar al contenido

10 gamla videor som blev virala innan YouTube till och med fanns

29 de junio de 2021
jakob owens ZOtnmYS0JVg unsplash ed19872dc1c2479798007bda5706ad60

YouTube var inte alltid den främsta plattformen som skickade de roligaste och mest chockerande filmerna in i en virtuell avgrund av viral ära. Innan videodelningsplattformen kom, var folk tvungna att lägga upp klipp på webbplatser för humor, på forum och via e-post. Här är bara 10 videor som blev virala innan YouTube, Facebook och alla andra sociala webbplatser som vi nu har existerat.

Star Wars Kid (2003)

Star Wars-fans älskar fortfarande den här än i dag. I början av 2000-talet filmade en tonåring att han återupptog en imaginär slagsmål med en låtsas Star Wars-ljussabel. Enligt Know Your Meme laddades videon upp till Kazaa och spredes därifrån och hamnade på flera webbplatser för humor på internet och så småningom förvandlades till parodier och remixer skapade med olika specialeffekter. Det har uppskattats att den ursprungliga oredigerade Star Wars Kid-videon nu har visats över en miljard gånger.

Dancing Baby (1996)

Skärmdump av Dancing Baby

Här är en som verkligen tar dig tillbaka – hela vägen till 1996, faktiskt. The Dancing Baby (även känd som Oogachaka Baby) har en 90-tals 3D-animering av en bebis i en blöja som dansar med till introen till en sång av ett svenskt rockband. Den här videon blev viral via vidarebefordrade e-postkedjemeddelanden, tillbaka när vi fortfarande var i första etappen av World Wide Web, långt före Web 2.0-eran. Om du vill veta hela historien bakom det kan du kolla in den här TechCrunch-artikeln för en kort historia om Dancing Baby-meme.

Don Hertzfeldts avvisade (2000)

Skärmdump av Rejected Cartoons

En kort komedifilm med namnet Rejected började dyka upp på webbplatser för humor på internet i början av 2000-talet runt den tid då den nominerades till bästa animerade kortfilm vid 2000 Academy Awards. Tecknet består av udda, meningslösa skisser som till och med innehåller något innehåll som inte är säkert för jobbet. Citat som «Jag är en banan» och «Min sked är för stor!» från filmen blev populära enlinjer som har återupptagits och parodierats av alla slags fans av originalet.

Numa Numa (2004)

Skärmdump av Numa Numa

Du kommer förmodligen aldrig se ett mer entusiastiskt fan av moldovisk popmusik än killen i Numa Numa-videon. Skaparen av videon filmade sig dansande och läppsynkroniserar till O-Zone Dragostea din Tei, och laddade sedan upp den till underhållningssidan Newgrounds 2004. Den väckte leenden till många människors ansikten och blev därmed viral. Videon har visats miljontals gånger sedan den laddades upp – möjligen till och med nått över en miljard visningar nu med alla kopior av den spridda över internet idag.

The End of the World (2003)

Skärmdump av The End of the World

Har du någonsin tänkt på vilket kaos som kan uppstå när världen äntligen slutar? The End of the World (eller The End of Ze World) är en löjlig flash-animerad tecknad film som blev viral efter att den laddades upp till internet-humorwebbplatsen Albino Blacksheep 2003. Flera delar av berättelsen i tecknade filmer blev ikoniska Internet-fraser, som » Jag är trött, «och» WTF, kompis? » Efter att den debuterade första gången, överfördes uppladdningar av videon snabbt till andra humorsajter och uppenbarligen ökar dess viralitet.

Alla dina baser tillhör oss (början av 2000-talet)

Skärmdump av All Your Base

En annan viral video som går långt tillbaka är det oförglömliga och grammatiskt felaktiga klippet av ett videospelkaraktär som säger «All your base are belong to us», från 16-bitars 1989-spelet Zero Wing. Den robotljudande, grammatiskt felaktiga fångstfrasen smög in på internet redan 1998, enligt Know Your Meme, och växte till en viral hit i början av 2000-talet på webbplatser som Something Awful, Newgrounds och forumdiskussionstavlor över hela nätet.

Badger Badger Badger (2003)

Skärmdump av Badger

Badger Badger Badger är en flash-animerad tecknad film som knytnäve dök upp på weebls-stuff.com. Den innehöll en massa grävlingar, några svampar och en orm, alla dansade till en löjlig sång. Låten upprepar bara ordet «grävling» när flera grävlingar dyker upp, sedan «svamp» ett par gånger, och slutligen «snaaaake, det är en snaaaaake!» Hela animationen varar bara några sekunder men fortsatte i en oändlig slinga, och innan lång tid blev den inspiration för många parodier, spin-offs och remixer.

The Llama Song (2004)

Skärmdump av Llama Song

Vem kunde glömma Lama-låten? År 2004 laddade en DeviantArt-användare upp en flash-animationsvideo av en galen låt om lamadjur och en massa foton av lamadjur som uppträdde varje gång ordet «lama» sjöngs. Efter alla lamaer börjar låten att lista upp fler orelaterade objekt, människor och ankor. Enligt Know Your Meme samlade videon snabbt över 50 000 visningar på DeviantArt innan den sprids till Newgrounds och Albino Blacksheep, där den lockade hundratusentals fler visningar.

Peanut Butter Jelly Time (2002)

Skärmdump av Peanut Butter Jelly Time

År 2002 delade en slumpmässig flashanimering av en banan som dansade till låten «Peanut Butter Jelly Time» av The Buckwheat Boyz till det populära internetforumet Offtopic, som sedan snabbt sprids till andra webbplatser som Newgrounds, eBaum’s World, Albino Blacksheep och mer. Det är inget mer än en lite irriterande dansande banan hela vägen genom videon, men klippet fortsatte med att sprida alla slags parodier och remakes i början till mitten av 2000-talet.

We Like The Moon (2003)

Skärmdump av We Like The Moon

Om du överhuvudtaget var bekant med sajten RatherGood.com i början av 2000-talet visste du att det var en mystisk röra av konstiga och galen flash-animationsteckningar av skaparen Joel Veitch. We Like The Moon var bara en av de många videoklippen som höll på med sina läskiga spongemonkey-karaktärer och fruktansvärda musikaliska prestanda – en vanlig trend i Veitchs videor, med udda och dumma låtar av hans band. Så småningom, Vi gillar månen fick plockas upp av Quizno, och det blev inspiration för några av dess annonser som dök upp på TV en kort stund.