Saltar al contenido

Lagligt lägga till upphovsrättsskyddad musik till din YouTube-video

29 de junio de 2021
legally add copyrighted music youtube 1616424 1421db30fcd946fd8cf79c67be4824f3

Vad du ska veta

 • Gratis musik: Välj din YouTube profilbild och välj YouTube Studio > Ljudbibliotek > Gratis musik.
 • Kommersiell musik: Kontrollera tillgängligheten för musik i Ljudbibliotek > Har du annan musik i din video? Kontrollera dess copyrightpolicyer.

Den här artikeln förklarar hur man lagligt använder upphovsrättsskyddad musik i YouTube-videor. Den innehåller också information om de begränsningar som gäller för användning av upphovsrättsskyddad musik på YouTube.

Hitta musik till dina videor utan att bryta mot upphovsrätten

Att använda kommersiell musik som bakgrund för din YouTube-video utan tillstånd kan bryta mot amerikansk upphovsrättslag. Innehavaren av musikrättigheter kan utfärda ett upphovsrättsanspråk på din video, vilket kan leda till att videon tas bort eller ljudet tas bort från det. Den goda nyheten är att YouTube har alternativ som hjälper dig att hålla dig laglig med din musik.

 1. Logga in på ditt YouTube-konto från en datorwebbläsare. Den här guiden kräver den fullständiga versionen av YouTube.com, som du kan använda från en dator eller genom att ladda skrivbordsversionen på en mobil enhet.

 2. Klicka på din profilbild längst upp till höger på skärmen och klicka YouTube Studio i menyn som visas. YouTube Studio (tidigare Creator Studio) erbjuder en omfattande lista med populära kommersiella låtar från kända artister som du kan använda under vissa omständigheter och ett ljudbibliotek som innehåller gratis musik och ljudeffekter.

 3. Välj Ljudbibliotek.

  Skärmdump av YouTube Studio beta som visar andra funktioner och ljudbibliotekets knappar

 4. Välj Gratis musik flik.

  Skärmdump av YouTubes gratis musikskärm

  YouTube gratis musikskärm.
 5. Klicka på någon av de gratis musikposterna du ser för att lyssna på en förhandsgranskning och – viktigast av allt – för att läsa om eventuella begränsningar för din användning av musiken. I de flesta fall ser du det Du kan använda den här låten i någon av dina videor. I vissa fall kan du se Du kan använda den här låten i någon av dina videor, men du måste inkludera följande i din videobeskrivning följt av en ansvarsfriskrivning av något slag som måste kopieras och användas exakt enligt beskrivningen. När du hittar musiken du vill använda, klicka på nedladdningspilen bredvid titeln för att ladda ner den för användning med din video.

Person som lagar upphovsrättsskyddat musik till YouTube lagligt

Du är inte begränsad till musiken på skärmen. Du kan söka efter titel, genre, humör, instrument, varaktighet och tillskrivning. Som du förväntar dig, klicka på Ljudeffekter fliken öppnar ett urval av gratis ljudeffekter som du kan använda i dina videor.

Hitta kommersiell kommersiell musik som du kan lägga till i dina videor

Sektionen för YouTube-kommersiella musikpolicyer innehåller många aktuella och populära låtar som användare har visat intresse för att använda. De har vanligtvis vissa begränsningar. Begränsningen kan vara att låten är blockerad i vissa länder eller att ägaren kan placera annonser på din video för att tjäna pengar på användningen av musiken. Listan innehåller också låtar som du inte får använda. Klicka på för att se den upphovsrättsskyddade kommersiella musiklistan Har du annan musik i din video? Kontrollera dess copyrightpolicyer i fältet högst upp på skärmen Ljudbibliotek för att öppna Musikpolicyer skärm.

Skärmdump av YouTube Music Policies

YouTube Music Policies-skärmen.

YouTube-begränsningstyper

Varje låt i listan över musikpolicyer åtföljs av de begränsningar som musikägaren har satt för sin användning på YouTube. I de flesta fall gäller de för den ursprungliga låten och även för alla cover av den låten av någon annan. De inkluderar:

 • En kommentar om var originalmusiken eller omslagen kan användas. Detta kan vara Synlig över hela världen, Kan ses överallt utom 2 länder, Visas inte i 74 länderoch andra liknande poster. Du vill inte välja en låt som inte kan användas i USA eftersom din video skulle blockeras här. Om du ser ett meddelande om att musiken är blockerad i en grupp länder klickar du på posten för att öppna listan över länder och ser vilka som inte kan se din video.
 • Du ser vanligtvis en anteckning som Annonser kan visas. Detta innebär att musikägaren kan placera annonser på din video i utbyte mot din användning av ägarens musik. Om du inte gillar idén om att musikägaren ska tjäna pengar på din video kan du behöva välja bland de gratis låtar i ljudbiblioteket eftersom de flesta upphovsrättsskyddade musiker har denna ansvarsfriskrivning.
 • Du kanske ser Den här låten är inte tillgänglig för användning i din YouTube-video tillsammans med en varning om att din video kan blockeras om du använder den. Använd inte den.

Till exempel vid tidpunkten för publicering, Gangnam Style är inte tillåtet i videor, Uptown Funk är blockerad i över 200 länder, och de nämner inte alla att «annonser kan visas.» Att använda en av dessa kommersiella låtar lagligt på YouTube ger dig inte rätt att använda den någon annanstans. Upphovsrättsinnehavare kan också när som helst ändra behörigheterna de beviljar för användning av deras musik.