Saltar al contenido

5 sätt att få ljud från en Blu-ray-skivspelare

26 de junio de 2021
GettyImages blu ray disc player 146182534 5b62151346e0fb00500d9c91

Om du har en HDTV eller en 4K Ultra HD-TV är det enkelt att lägga till en Blu-ray Disc-spelares videoanslutning. Ändå kan det vara förvirrande att få ut det mesta av Blu-ray-ljudfunktionerna. Här är fem sätt att ställa in Blu-ray med ljudutgång. Inte alla dessa metoder är användbara med alla Blu-ray Disc-spelare. Kontrollera spelarens ljudanslutningsalternativ för att se vad som är tillgängligt.

Anslut en Blu-ray-skivspelare till en TV med HDMI

Det enklaste sättet att komma åt ljud från en Blu-ray Disc-spelare är att ansluta spelarens HDMI-utgång till en HDMI-utrustad TV. Eftersom HDMI-kabeln bär både ljud- och videosignalen till TV: n kan du komma åt ljud från en Blu-ray-skiva. Nackdelen med denna metod är att det beror på TV: ns ljudfunktioner för att återge ljudet, vilket ofta inte ger de bästa resultaten.

HDMI-kabel och anslutningar

Loop HDMI genom en hemmabiomottagare

Åtkomst till ljud med en HDMI-TV-anslutning ger so-so-kvalitet. Att ansluta en Blu-ray Disc-spelare till en HDMI-utrustad hemmabiomottagare ger bättre ljudresultat. För att detta ska fungera måste din hemmabiomottagare ha inbyggda Dolby TrueHD- eller DTS-HD Master Audio-avkodare. Många hemmabiomottagare tillverkade efter 2015 innehåller Dolby Atmos och DTS: X. Om du slingrar HDMI-utgången från en Blu-ray Disc-spelare genom en hemmabiomottagare till en TV, skickar mottagaren videon till TV: n. Den kommer sedan åt ljudet och utför ytterligare bearbetning innan den överför ljudsignalen till mottagarens förstärkarsteg och vidare till högtalarna.

HDMI-ingångar Hemmabiomottagare - Blu-ray

Se om din mottagare har HDMI-anslutningar för ljud eller om mottagaren kan få åtkomst till ljudsignaler för ytterligare avkodning och bearbetning. Användarhandboken till din hemmabiomottagare ska illustrera och förklara detta.

Två HDMI-utgångar

Vissa Blu-ray och Ultra HD Blu-ray-spelare har två HDMI-utgångar. Använd en HDMI-utgång för att skicka video till en TV eller videoprojektor. Använd den andra utgången för att skicka ljud till en hemmabiomottagare.

OPPO Digital BDP-103D Dual HDMI-utgångar

Använd digitala optiska eller koaxiala ljudanslutningar

Digitala optiska och digitala koaxiala anslutningar används ofta för åtkomst till ljud från en DVD-spelare, och de flesta Blu-ray Disc-spelare erbjuder också detta alternativ. Nackdelen är att dessa anslutningar endast har åtkomst till vanliga Dolby Digital / DTS-surroundsignaler och inte digitala surroundljudformat med högre upplösning, som Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio och DTS: X. Men om du är nöjd med de resultat du upplevt med en DVD-spelare får du samma resultat när du använder en digital optisk eller digital koaxial anslutning med en Blu-ray-skivspelare.

Blu-ray Disc Player Ljudanslutningar - Digital optisk - Koaxial ljudanslutning - Dual View

Vissa Blu-ray Disc-spelare tillhandahåller både digital optisk och digital koaxial ljudanslutning. De flesta ger bara en, och vanligtvis är den digital optisk. Kontrollera din hemmabiomottagare och Blu-ray Disc-spelare för att se vad du har.

Använd 5.1 / 7.1-kanals analoga ljudanslutningar

Om du har en Blu-ray-skivspelare utrustad med 5.1 / 7.1-kanals analoga utgångar (även kallad flerkanaliga analoga utgångar), gå till spelarens interna Dolby / DTS-surroundljudavkodare och skicka multikanalskomprimerat PCM-ljud från Blu-ray-skivan Spelare till en kompatibel hemmabiomottagare. I denna typ av installation avkodar Blu-ray Disc-spelaren alla surroundljudformat internt och skickar den avkodade signalen till en hemmabiomottagare eller förstärkare i ett format som kallas okomprimerad PCM. Förstärkaren eller mottagaren förstärker och distribuerar sedan ljudet till högtalarna. Detta är användbart när du har en hemmabiomottagare utan digital optisk / koaxial eller HDMI-ljudingång, men kan rymma antingen 5.1 / 7.1-kanals analoga ljudingångssignaler. Om din Blu-ray Disc-spelare också har möjligheten att lyssna på SACD- eller DVD-ljudskivor och har 5.1 / 7.1-kanals analoga ljudutgångar, kan dess inbyggda DAC (Digital-till-Analog Audio Converters) vara bättre än de i din hemmabiomottagare. Anslut i så fall 5.1 / 7.1-kanals analoga utgångsanslutningar till en hemmabiomottagare istället för HDMI-anslutningen (åtminstone för ljud).

Blu-ray Disc Player Multi-Channel Analog Audio-utgångar

De flesta billigare Blu-ray Disc-spelare har inte 5.1 / 7.1 analoga ljudutgångar. Kontrollera specifikationerna eller inspektera den bakre anslutningspanelen på Blu-ray Disc-spelaren för att se om du har det här alternativet.

Använd tvåkanaliga analoga ljudanslutningar

Den sista utvägen är att ansluta en Blu-ray Disc-spelare till en hemmabiomottagare eller TV med den tvåkanaliga (stereo) analoga ljudanslutningen. Detta förhindrar åtkomst till digitala ljudformat för surroundljud. Men om du har en TV, soundbar, hemmabio-i-en-låda eller hemmabiomottagare som erbjuder Dolby Prologic, Prologic II eller Prologic IIx-bearbetning, kan du extrahera en surroundljudsignal från inbäddade signaler som finns inom en tvåkanals stereoljudssignal. Den här metoden är inte lika exakt som sann Dolby- eller DTS-avkodning. Ändå ger det ett acceptabelt resultat från tvåkanalkällor. Många Blu-ray Disc-spelare har eliminerat det analoga tvåkanals stereoljudalternativet. Vissa avancerade modeller har dock fortfarande funktionen. Om du vill ha det här alternativet kan dina val vara begränsade.

Blu-ray Disc Player Ljudanslutningar - 2-kanals analog stereoljudanslutning

Om du använder en Blu-ray Disc-spelare för att lyssna på musik-CD-skivor ansluter du HDMI-utgången och de 2-kanals analoga utgångsanslutningarna till en hemmabiomottagare. Använd HDMI för att komma åt filmljudspår på Blu-ray- och DVD-skivor och byt sedan din hemmabiomottagare till de analoga stereoanslutningarna när du lyssnar på CD-skivor.