Saltar al contenido
5G

5G-hastighet: Hur man förstår siffrorna

16 de julio de 2021
speed illustration 5bfc605746e0fb0083cbaa49

5G är nästa generation av höghastighets trådlöst internet. Det överträffar 4G i hastighet med kl minst en faktor 10 och är ännu snabbare än vad de flesta får från sin trådbundna bredbandsanslutning hemma. Även om det kanske låter imponerande är det också svårt att förstå vad det här verkligen betyder för dig när du använder din telefon eller laddar ner något hemma på din dator. Hur är 5G snabbare när det gäller vanliga uppgifter som att ladda ner appar och streama filmer?

Det är lätt att prata om hur 5G kan förändra världen, som att möjliggöra förbättrade VR- och AR-upplevelser, holografiska telefonsamtal, sammankopplade smarta städer, etc. För att förstå hur snabbt det verkligen är, låt oss titta på några mer relaterade, verkliga världsexempel .

5G-hastighet: Vad standarderna kräver

För att ett nätverk ska betraktas som 5G måste det följa vissa regler som fastställs av styrande myndigheter som 3GPP. En av dessa specifikationer är hastighet för uppladdningar och nedladdningar. Det finns en lägsta toppnedladdningshastighet och en minsta toppuppladdningshastighet för ett nätverk som ska kallas a 5G-nätverk, vilket innebär att varje 5G-basstation måste stödja hastigheter minst så snabbt:

 • 5G topp nedladdningshastighet: 20 Gb / s (gigabit per sekund) eller 20.480 Mb / s (megabit per sekund)
 • 5G toppuppladdningshastighet: 10 Gb / s (gigabit per sekund) eller 10 240 Mb / s (megabit per sekund)

Tänk på att dessa hastigheter är identiska, de använder bara en annan måttenhet. Kom också ihåg att bitar inte är desamma som byte (ovanstående mått skrivs i bitar).

Konvertera Gigabits till Megabyte och Gigabyte

Eftersom det finns åtta bitar i varje byte måste du dela dem med åtta för att konvertera dessa 5G-hastigheter till megabyte (MB) och gigabyte (GB). Många mätningar finns i dessa enheter istället för megabit och gigabit, så det är viktigt att förstå båda. Det finns samma 5G-hastigheter men i byte istället för bitar:

 • 5G topp nedladdningshastighet: 2,5 GB / s (gigabyte per sekund) eller 2,560 MB / s (megabyte per sekund)
 • 5G toppuppladdningshastighet: 1,25 GB / s (gigabyte per sekund) eller 1 280 MB / s (megabyte per sekund)

Lägsta latenskrav

5G har också ett minimikrav på latens. Latency avser tidsförloppet mellan när celltornet skickar data och när destinationsenheten (som din telefon) tar emot data. 5G kräver en lägsta latens på bara 4 ms förutsatt att de ideala villkoren är uppfyllda, men kan sjunka så lågt som 1 ms för vissa former av kommunikation, särskilt ultra-tillförlitlig och låg-latens kommunikation (URLLC). Som jämförelse kan latensen i ett 4G-nätverk vara cirka 50–100 ms, vilket faktiskt är mer än dubbelt så snabbt som det äldre 3G-nätverket!

Faktiska 5G-nätverkshastigheter

Mätningarna som listas ovan är en reflektion av 5G-hastigheter under perfekta förhållanden med i princip ingen latens eller störningar, och bara om din enhet är den enda som använder den 5G-cellen. Varje 5G-cell stöder minst en miljon enheter per kvadratkilometer. Nedladdnings- och uppladdningshastigheten delas lika mellan varje enhet i samma cell. Med andra ord kommer mobilanvändare förmodligen inte att uppleva toppnedladdnings- / uppladdningshastigheter. Det är dock möjligt att få dessa hastigheter om du använder ett dedikerat, fast trådlöst åtkomstsystem (FWA) där du inte behöver dela bandbredden med andra användare. Till exempel uppnådde Storbritanniens tre mobilnätoperatörer en jättestor nedladdningshastighet på 2 Gb / s på en fast trådlös åtkomstmiljö (FWA), men Three förväntar sig att den typiska användaren drar in bara 80 till 100 Mb / s. Med det sagt, hur snabbt är 5G, verkligen? Om du skulle registrera dig just nu, vilka internethastigheter kan du förvänta dig?

Faktorer som påverkar hastighet

Tyvärr är svaret inte så enkelt. Faktiska 5G-hastigheter beror inte bara på var du befinner dig när du öppnar nätverket utan andra faktorer som hårdvaran du använder, hastigheterna som nätverket kan, hur många andra användare som delar 20+ Gb / s och vilken typ av störning som spelas mellan dig och cellen som levererar 5G. Med exempelvis Verizon, som var ett av de första företagen som släppte 5G i USA, kan vi se att en Verizon 5G-hemanvändare med FWA kan komma överallt från 300 Mb / s till 1 Gb / s. Inte bara garanterar Verizons 5G bredbandservice sådana hastigheter, användare rapporterar detsamma.

Hastighetsförutsägelser

Utöver statistik kan vi samla idag med live 5G-nätverk, är spekulationer gjorda av operatörer. T-Mobile säger till exempel att 450 Mb / s är den genomsnittliga hastighet som en användare kan förvänta sig. detta förväntas gå upp till 4 Gb / s fram till 2024. Vissa företag har mätt mycket snabbare 5G-hastigheter. Japans NTT DOCOMO uppnådde över 25 Gb / s under en 5G-test med ett rörligt fordon. Med detta sagt är det fortfarande viktigt att komma ihåg alla faktorer som spelar som påverkar 5G-hastigheten. Att vara inomhus kan ibland minska hastigheten drastiskt, och att röra sig i en bil eller till och med gå på gatan kan stoppa topphastigheterna.

Vad 5G: s trådlösa hastighet betyder för dig

Som vi nämnde ovan kan det utan exempel vara svårt att visualisera vad du kan göra på ett 5G-nätverk jämfört med ett 4G-nätverk eller någon annan långsammare anslutning. Tänk på detta: Du laddar ner en film som är 3 GB stor och använder 5G-, 4G-, 4G LTE- och 3G-nätverk. Här är hur lång tid det kan ta att ladda ner filmen på de olika typerna av mobilnät (med realistiska hastigheter, inte topphastigheter):

 • 3G: 1 timme, 8 minuter1
 • 4G: 40 minuter2
 • 4G LTE: 27 minuter3
 • Gigabit LTE: 61 sekunder4
 • 5G: 35 sekunder5

Kom ihåg att dessa siffror endast är medelvärden. Om din 5G-anslutning skulle nå hastigheter på 20 Gb / s kan samma film sparas på ett ögonblick på drygt en sekund.

Hur snabb är 5G – verkligen?

Här är några andra exempel på hur lång tid det tar att ladda ner filer i olika storlekar i ett 5G-nätverk, förutsatt att det är olika hastigheter:

 • 1 Gb / s: Två sekunder för att ladda ner 75 JPG-bilder (totalt 300 MB)
 • 5 Gb / s: Åtta sekunder att ladda ner två hela säsonger av Kontoret (cirka 5 GB) via Netflix
 • 15 Gb / s: En minut för att ladda ner ett 105 GB arkiv med dina data som säkerhetskopieras online
 • 20 Gb / s: Under två minuter att ladda ner Avatar: Special Edition (276 GB)

Självklart, Allt av dina onlineaktiviteter är snabbare på 5G men att titta på riktigt stora filer, som i exemplen ovan, visar verkligen hur otroligt snabba saker kan vara på 5G.

1) Om 3G-anslutningen i genomsnitt var 6 Mb / s (0,75 MB / s), skulle en 3 GB-fil (3 072 MB) ta över en timme att ladda ner (3072 / 0,75 / 60).

2) Med en genomsnittlig nedladdningshastighet på 10 Mb / s (1,25 MB / s) kan en 3 GB-film (3 072 MB) laddas ner helt på drygt 40 minuter (3072 / 1.25 / 60).

3) Med en genomsnittlig nedladdningshastighet på 15 Mb / s (1,87 MB / s) för 4G LTE, kan du ladda ner en 3 GB-fil (3072 MB) på drygt 27 minuter (3072 / 1.87 / 60).

4) Med en nedladdningshastighet på 400 Mb / s (50 MB / s) skulle det ta drygt en minut att ladda ner en 30 GB-fil (3072 MB) (3072/50).

5) Om vi ​​antar en nedladdningshastighet på 700 Mb / s (87,5 MB / s) kan en 3 GB-fil (3072 MB) laddas ner på bara 35 sekunder (3072 / 87.5).