Saltar al contenido
5G

Så här får du 4G eller 3G på din bärbara dator

18 de julio de 2021
GettyImages 959901222 5479a2080a31432a9bf43a906ed65ec9

Vad du ska veta

 • Om du har en 3G- eller 4G-kortchipset installerad i din bärbara dator är allt du behöver göra att registrera dig för mobilt bredbandstjänst.
 • Anslut ett externt 4G- eller 3G-USB-modem (laptopstick) eller anslut trådlöst till en mobil hotspot.
 • Installera en internetdelningsapp på din telefon så att din bärbara dator kan dela telefonens mobildata.

Den här artikeln förklarar hur du får tillgång till 4G eller 3G-internet på vilken bärbar dator som helst oavsett operativsystem.

Inbyggt 4G eller 3G mobilt bredband

De flesta av de senaste bärbara datorerna, netbooks och surfplattor erbjuder ett mobilt bredbandsalternativ, där du kan få ett 3G- eller 4G-kort eller chipset inbyggt i den bärbara datorn när du beställer det (mot en extra kostnad). Du måste registrera dig för mobilt bredbandstjänst, men ofta kan du välja den trådlösa tjänsteleverantören.

 • Fördelar: Bekvämlighet med att ha mobil trådlös anslutning redan konfigurerad så snart du får din bärbara dator (du behöver inte installera din egen mobila bredbandsenhet); mindre påträngande än en USB 3G eller 4G bärbar dator.
 • Nackdelar: Kan inte överföras till andra bärbara datorer eller enheter.
 • Exempel: I konfigurationsalternativen för HP EliteBook 2540p ultraportabel bärbar dator finns det till exempel ett rullgardinsalternativ för HP Mobile Broadband som lägger till «universal mobile broadband module» till din bärbara dator. Modulen fungerar med Verizon Wireless, Sprint och AT&T trådlösa datatjänster.

4G eller 3G Laptop Stick

Om du inte redan har ett mobilt bredbandskort inbyggt eller vill ha en separat enhet som du kan använda med mer än en bärbar dator är ett 4G- eller 3G-USB-modem (aka laptopstick) enkelt att installera. Det är plug-and-play som de flesta USB-minnen. Du kan köpa den bärbara datorpinnen och registrera dig för den mobila bredbandsplanen direkt från den trådlösa leverantören eller återförsäljare som Best Buy.

 • Fördelar: Kan användas på olika enheter (t.ex. bytt från en bärbar dator till en annan). Vissa bärbara pinnar fungerar också som USB-minne för bärbar lagring och andra användbara ändamål.
 • Nackdelar: Sticker ut ur den bärbara datorns USB-port; lätt att förlägga eller förlora.
 • Exempel: Virgin Mobile Ovation MC760 USB-modem kopplas in i Virgin Mobile 3G-nät, medan FreedomPops USB-modem erbjuder gratis 4G trådlöst internet via Sprints nätverk.

3G eller 4G mobil hotspot

Mobila hotspots kan vara antingen hårdvaruenheter som FreedomPops Freedom Spot eller en funktion på din mobila enhet. Du ansluter din bärbara dator trådlöst till 4G eller 3G mobil hotspot, precis som du skulle ansluta till ett Wi-Fi-nätverk eller Wi-Fi-hotspot. Som med de andra alternativen måste du prenumerera på en mobil dataplan för din mobila hotspot-enhet – eller om du kan behöva betala en extra «hotspot» -avgift för att använda den inbyggda hotspot-funktionen på din smartphone. En stor fördel med en mobil hotspot är dock att du vanligtvis kan ansluta mer än en enhet till den för delad mobil internetåtkomst.

 • Fördelar: Kan vanligtvis ansluta fem eller flera mobila enheter samtidigt.
 • Nackdelar: Måste ha med en separat enhet (även om mobila hotspots tenderar att vara ganska tunna och små, ungefär storleken och bredden på ett kreditkort).
 • Exempel: De flesta smartphones har idag en inbyggd mobil hotspot-funktion. MiFi mobil hotspot från Novatel finns på flera trådlösa operatörer. Lär dig mer om hur du använder din Android-telefon som en Wi-Fi-hotspot för att aktivera Wi-Fi-internetdelning.

Internetdelning av mobiltelefoner

Internetdelning är där du ansluter din mobiltelefon till din bärbara dator för att använda din mobiltelefons datatjänst på den bärbara datorn. Det finns många internetdelningsappar tillgängliga för att möjliggöra internetdelning via USB-kabel eller Bluetooth, inklusive den populära PdaNet-appen. Även om många har kunnat komma runt ytterligare internetavgifter genom att jailbreaka sina smartphones, tar de flesta trådlösa leverantörer extra ut för privilegiet att ansluta din telefon till din bärbara dator.

 • Fördelar: Kan använda den dataplan du redan betalar för på din mobiltelefon utan extra avgifter.
 • Nackdelar: Internetdelning kan gå långsamt och tömma telefonens batteri snabbare.
 • Exempel: Lär dig hur du använder din mobiltelefon som ett modem för internetdelningsinstruktioner för de stora amerikanska trådlösa operatörerna.

Vilket alternativ är bäst för dig? Förutom att gå till en Wi-Fi-hotspot eller internetcafé för gratis internetåtkomst är internetdelning det billigaste alternativet för att få internetåtkomst på din bärbara dator när du inte är hemma. Om du har flera enheter eller vill dela en mobil bredbandsanslutning är en mobil hotspot det mest förnuftiga. 3G- eller 4G-pinnar för bärbara datorer är också praktiska och enkla att använda.