Saltar al contenido
5G

Vad är VoLTE och hur fungerar HD-samtal med det?

29 de junio de 2021
GettyImages 480984703 5ae249863de4230037422330

Voice over Long-Term Evolution använder 4G LTE-nätverket för att tillhandahålla högupplöst röstsamtal. De flesta av de största trådlösa mobiloperatörerna i USA stöder VoLTE-standarden. VoLTE betraktas som en del av en svit med omfattande kommunikationstjänster som kan inkludera videosamtal, snabbmeddelanden, närvaro (så att förgodkända kontakter kan se din tillgänglighet för en chatt eller samtal), filöverföringar, språköversättning i realtid och video röstmeddelande.

VoLTE erbjuder tydligare röstsamtal

VoLTE erbjuder röstsamtal av hög kvalitet med minimalt bakgrundsljud. VoLTE-samtal anses i allmänhet också vara mer tillförlitliga och stabila eftersom de är mindre benägna att plötsligt koppla ifrån eller uppleva problem.

VoLTE använder LTE-standarden för nätverksöverföringar över det trådlösa 4G-nätverket, vilket gör det möjligt för mobiloperatörer att effektivare leverera kommunikationstjänster till sina kunder – oavsett om det är telefonsamtal, videosamtal, textmeddelanden eller något annat. Med VoLTE blir röst bara en annan form av data som färdas över det mobila bredbandsnätet. Detta är ett steg upp från den äldre metoden för hantering av smarttelefonkommunikation, där röst och data reste över separata nätverk och mobilleverantörer inte kunde säkerställa lika hög kvalitet på tjänsten för röstkommunikationen. Eftersom VoLTE lever i samma nätverk som annan datakommunikation, fungerar både röst- och dataförbindelser medan du är i ett röstsamtal. När mobiltelefoner debuterade i början av 1980-talet använde de röstspecifika kodningsscheman för att flytta data mellan enheten och ett torn. Dataförbindelser kom inte som standard förrän i början av 2000-talet. Anledningen till att VoLTE levererar bättre samtalskvalitet är en funktion av de mycket gamla, mindre sofistikerade cellulära röstprotokollen i förhållande till de nyare cellulära dataprotokollen.

Vad du behöver använda VoLTE

För att dra nytta av VoLTE måste både du och personen du pratar med använda en relativt ny smartphone. På iPhone-sidan stöder alla modeller från iPhone 6 eller 6S eller högre inbyggt VoLTE-samtal. För Android-enheter stöder modeller från Samsung Galaxy S5 och LG G2 till nyare versioner det. Din operatör måste erbjuda och du måste prenumerera på en VoLTE- eller HD Calling-tjänst. De flesta operatörer erbjuder dem nu antingen som en del av ett basavtal eller som en bult-på-produkt mot en liten extra månadsavgift. Förutom att ha en aktuell smartphone och ett kompatibelt SIM-kort måste alla som deltar i samtalet vara belägna i ett område som erbjuder VoLTE-täckning. Äldre mobilnät som 3G kan inte stödja VoLTE.

Hur man aktiverar VoLTE-tjänsten

Här är inställningen för att aktivera VoLTE-samtal på iOS.

Beroende på hur din operatör hanterar VoLTE (vissa aktiverar det automatiskt medan andra inte), kan du också behöva aktivera en specifik inställning på din smartphone för att dra nytta av VoLTE-samtal. Besök en iPhone på en iPhone inställningar > Mobil > Alternativ för mobildata > Aktivera LTE. För Android varierar stegen för att aktivera VoLTE beroende på vilken enhet du har. Kontakta din operatör för att få specifika steg-för-steg-instruktioner om hur du aktiverar LTE på din Android-enhet. Du behöver faktiskt inte en separat app eller speciell programvara för att ringa ett VoLTE-samtal om du har uppfyllt baskraven.

VoLTE-interoperabilitet

Full VoLTE-interoperabilitet är inte standard bland operatörer, så de ansluter inte alla till varandras VoLTE-tjänster än. Som ett resultat kan du ha svårt att ringa ett VoLTE-samtal med någon som använder en VoLTE-tjänst som ännu inte är kompatibel med din operatörs. Av samma anledning kan du också stöta på utmaningar med att använda VoLTE när du reser utomlands.