En Facebook-grupp är en plats för gruppkommunikation och för människor att dela sina gemensamma intressen och uttrycka sin åsikt. De låter människor samlas kring en gemensam sak, fråga eller aktivitet för att organisera, uttrycka mål, diskutera frågor, lägga upp foton och dela relaterat innehåll. Vem som helst kan skapa och hantera sin egen Facebook-grupp, och du kan till och med gå med i upp till 6000 andra grupper. Grupper, som diskuteras nedan, är inte samma som privata gruppmeddelanden som används i Facebook Messenger.
Snabba fakta om Facebook-grupper
Här är några korta saker om hur Facebook-grupper fungerar:
- Alla Facebook-användare kan skapa en grupp
- Vissa grupper låter alla gå med men andra kan vara privata
- När du går med i en grupp, oavsett om det är privat eller offentligt, kan dina Facebook-vänner se att du har gått med i den
- Vissa grupper är hemliga och kan inte sökas efter, i vilket fall en kvalificerad gruppmedlem måste bjuda in dig
- Att lämna en grupp kommer inte att meddela de andra medlemmarna
- Endast skaparen av gruppen och vem som helst de gör till administratör har befogenhet att bjuda in någon till en grupp
- Du kan skapa händelser, ladda upp bilder / video och dela filer inom en grupp
- Grupper kan tas bort genom att ta bort alla medlemmar
Facebook-sidor kontra grupper
Grupper på Facebook har genomgått förändringar sedan de först implementerades. Det fanns en tid då grupper som en användare var medlem i skulle visas på sin egen personliga sida. Så om du var i en grupp som heter «Fotbollsfans» skulle alla som kunde se din profil veta detta om dig. Nu är emellertid dessa typer av öppna forum kända som Pages, skapade av företag, kändisar och varumärken för att engagera sig med sin publik och lägga upp intressant innehåll. Endast administratörer av Pages kan skicka inlägg på kontot, medan de som gillar sidan kan kommentera inlägg och bilder. Din personliga profil är vad du använder för att engagera dig med andra användare av sidor och grupper. När du lägger upp något publicerar du med namn och foto på din profil.
Typer av Facebook-grupper
Till skillnad från Facebook-sidor som alltid är offentliga, behöver en Facebook-grupp inte vara det. Om du kommenterar eller gillar en sida kommer all din information att vara tillgänglig för alla på Facebook som tittar på den sidan. Så om någon skulle besöka NFL på CBS Facebook-sida, kunde de se vem som helst som kommenterade ett foto eller diskuterade en artikel. Detta kan orsaka vissa integritetsproblem, särskilt om du inte har en gedigen förståelse för hur du skyddar din personliga profil.
Stängda Facebook-grupper
En grupp kan vara mer privat än en sida eftersom skaparen har möjlighet att stänga den. När en grupp är stängd kan endast de som har bjudits in till gruppen se innehållet och informationen som delas inom den. Ett exempel på en grupp kan vara teammedlemmar som arbetar på ett projekt tillsammans och vill kommunicera med varandra mer effektivt. Genom att skapa en grupp får teamet ett privat forum för att dela idéer om projektet och lägga upp uppdateringar, precis som med en sida. Ändå delas all information endast med dem inom gruppen när den har stängts. Andra kommer fortfarande att kunna se att gruppen finns och vem som är medlemmar, men de kommer inte att kunna se några inlägg eller information inom den stängda gruppen om de inte är inbjudna.
Hemliga Facebook-grupper
Ännu mer privat än den slutna gruppen är den hemliga gruppen. Denna typ av grupp är precis vad du förväntar dig att den ska vara – hemlig. Ingen på Facebook kan se en annan hemlig grupp än de i gruppen. Denna grupp kommer inte att visas någonstans i din profil, och bara de inom gruppen kan se vem medlemmarna är och vad som publiceras. Dessa grupper kan användas om du planerar ett evenemang som du inte vill att någon ska veta om, eller om du bara vill ha en säker plattform för att prata med vänner. Ett annat exempel kan vara en familj som vill dela bilder och nyheter med varandra på Facebook men utan att andra vänner ser allt.
Offentliga Facebook-grupper
Den tredje sekretessinställningen för en grupp är offentlig, vilket innebär att vem som helst kan se vem som är i gruppen och vad som har postats. Ändå är det bara medlemmar i gruppen som har möjlighet att göra inlägg inom den. Se den här tabellen från Facebook som visar några andra detaljer om hur dessa sekretessinställningar skiljer sig åt för varje typ av Facebook-grupp.
Nätverk av grupper mot sidor
Ett annat sätt att grupper skiljer sig från sidor är att de arbetar i mindre nätverk än hela Facebook-nätverket. Du kan begränsa din grupp till nätverket för din högskola, gymnasium eller företag samt göra den till en grupp för medlemmar i vilket nätverk som helst. Även om en sida kan samla så många likes som möjligt, måste en grupp hållas på 250 medlemmar eller lägre. Detta tvingar genast Facebook-grupper att vara mindre än Pages. En gång i gruppen fungerar Facebook bara lite annorlunda än din profil. En grupp använder inte tidslinjen utan visar inlägg i direkt kronologisk ordning, liknar förtidslinjen. Gruppmedlemmar kan också se vem som har sett ett inlägg, vilket är en unik funktion för gruppkonton. Så om du lägger upp en ny idé för din grupps projekt eller publicerar något till din familjs Facebook-grupp, kan läskvittonna se vem som har sett det. En annan skillnad mellan att gå med i en grupp och att gilla en sida är antalet meddelanden du får. När du är i en grupp får du ett meddelande varje gång någon publicerar, kommenterar eller gillar. Med en sida är det dock precis när någon gillar din kommentar eller taggar dig i en kommentar som du får veta om den, ungefär som med vanliga kommentarer och gillanden på Facebook.
Vilka sidor har grupperna inte
En unik funktion som endast erbjuds på Pages är Page Insights. Detta gör det möjligt för sidans administratörer att se vilken aktivitet sidan har fått under en tidsperiod, även i grafisk framställning. Detta är bara ett av många sätt som Facebook-sidor gör att du kan övervaka publiken och hur väl din produkt eller ditt meddelande tas emot. Dessa analyser erbjuds eller behövs inte i grupper eftersom de är avsedda att kommunicera med ett litet, utvalt antal personer snarare än en storskalig publik.