Saltar al contenido

Ändra teckensnittsfärger och stilar på PowerPoint-bilder

2 de julio de 2021
Change Font Colors and Styles 1 5c5f4d9a46e0fb0001442236

Ett antal faktorer, såsom rumsbelysning och rumsstorlek, påverkar läsbarheten för dina bilder under en presentation. När du skapar dina bilder väljer du teckensnittsfärger, stilar och storlekar som gör det enkelt för din publik att läsa vad som finns på skärmen, oavsett var de sitter. Instruktionerna i den här artikeln gäller för PowerPoint 2019, 2016, 2013, 2010; PowerPoint för Mac, PowerPoint för Microsoft 365 och PowerPoint Online.

Välj rätt teckensnittsfärg och stil

Bilden nedan är ett exempel på en dåligt utformad bild med avseende på läsbarhet.

När du byter teckensnittsfärger väljer du färger som står starkt i kontrast till din bakgrund. När du väljer en kombination av typsnitt och bakgrundsfärg, tänk också på rummet du kommer att presentera i. Ljusa teckensnitt på mörk bakgrund är ofta lättare att läsa i mörka rum. Mörkfärgade teckensnitt på ljusa bakgrunder, å andra sidan, fungerar bättre i rum med lite ljus. När det gäller typsnitt, undvik snygga teckensnitt som skriptstilar. Dessa teckensnitt är svåra att läsa i bästa fall på en datorskärm och är nästan omöjliga att dechiffrera när de projiceras på en skärm. Håll dig till vanliga teckensnitt som Arial, Times New Roman eller Verdana. Standardtypstorlekarna i en PowerPoint-presentation – 44-punkts text för titlar och 32-punkts text för undertexter och kulor – bör vara de minsta storlekarna du använder. Om rummet du presenterar i är stort kan du öka teckenstorleken.

Ändra typsnitt och typsnitt

När du vill ändra utseendet och storleken på texten i en PowerPoint-presentation, bläddra igenom listan över typsnitt som finns i PowerPoint och hitta en som sticker ut i presentationen.

 1. Välj texten du vill ändra.

 2. Välj Mini-verktygsfältet Font rullgardinspilen, bläddra bland tillgängliga teckensnitt och välj sedan ett teckensnitt.

  PowerPoint med markerad text och en textruta som visar.

 3. Medan texten fortfarande är markerad väljer du Textstorlek rullgardinspilen och välj en ny storlek för teckensnittet.

  PowerPoint-bild som visar att teckensnittet ökar.

 4. Förhandsgranska dina ändringar. Om teckensnittet inte ser ut som du vill, välj ett annat typsnitt och storlek.

Ändra teckensnittsfärg

Färg är ett sätt att hålla publikens uppmärksamhet. Välj färger som ger gott om kontrast så att dina ord sticker ut mot presentationsbakgrunden.

 1. Markera texten.

 2. Gå till Hem fliken och i Font grupp, leta efter Fontfärg. Det betecknas som brevet A med en färgad linje under den. Denna rad anger aktuell färg. Om detta är den färg du vill använda väljer du Fontfärg.

  PowerPoint-gränssnitt som markerar alternativet Font Color.

 3. För att ändra till en annan teckensnittsfärg, välj Fontfärg nedrullningspilen för att visa andra färgval. Välj en temafärg eller en standardfärg eller välj Fler färger för att se andra alternativ.

 4. Välj ett tomt område på bilden för att se effekten.

PowerPoint-bild efter ändringar av teckensnittsfärg och stil

Här är den färdiga bilden efter att du har ändrat teckensnittsfärg och typsnitt. Bilden är nu mycket lättare att läsa.

Skärmdump av en PowerPoint-bild med hög synlighet.