Saltar al contenido

Är ditt Wi-Fi-nätverksnamn en säkerhetsrisk?

13 de agosto de 2021
masked hacker 862079962 5bfb75c946e0fb00263fcbe8

När din trådlösa router sänder sitt trådlösa nätverksnamn, formellt känt som en Service Set Identifier (SSID), är det som att sätta en virtuell bildekal i luften runt ditt hus eller var du än råkar ha ditt nätverk. Vissa människor använder standardnamnet för det trådlösa nätverket från fabriken, medan andra blir kreativa och använder ett mer minnesvärt namn. Finns det något bra namn på ett trådlöst nätverk som skulle anses vara säkrare än andra namn? Svaret är definitivt ja. Låt oss titta på vad som gör ett bra (säkert) trådlöst nätverksnamn kontra ett dåligt trådlöst nätverksnamn.

Vad gör ett dåligt trådlöst nätverksnamn?

Ett dåligt trådlöst nätverksnamn är alla namn som antingen var fabriksinställda som standardnamn eller finns på listan över de 1000 vanligaste SSID: erna. Varför är vanliga namn dåliga? Den främsta anledningen är att om ditt nätverks namn finns på de 1000 vanligaste SSID: erna, är chansen stor att hackare har de förbyggda lösenordskrävande Rainbow-tabellerna som behövs för att spräcka ditt trådlösa nätverks fördelade nyckel (lösenord). SSID är en del av ekvationen som behövs för att bygga ett lösenordsprickbord som tjuvar kan använda för att hacka ditt trådlösa nätverk. Om ditt SSID finns på listan över vanliga, har du sparat hackaren den tid och de resurser de skulle behöva för att bygga ett anpassat Rainbow -bord om ditt nätverksnamn hade varit unikt. Du bör också undvika att skapa ett trådlöst nätverksnamn som innehåller ditt efternamn, din adress eller något personligt som kan hjälpa hackare att knäcka ditt lösenord för det trådlösa nätverket.

En hackare som trollar efter Wi-Fi-nätverk i ditt område som ser «TheWilsonsHouse» som ett trådlöst nätverksnamn kan prova Wilsons hundnamn som lösenord. Om herr Wilson gjorde misstaget att använda sin hunds namn som lösenord, kunde hackaren gissa lösenordet korrekt.

Vad gör ett bra namn på det trådlösa nätverket?

Tänk på ditt trådlösa nätverksnamn som om det vore ett lösenord. Ju mer unikt det är, desto bättre. Och se till att ditt valda trådlösa nätverksnamn inte finns på listan över de vanligaste.

Kreativa (och ibland roliga) trådlösa nätverksnamn

Ibland blir folk lite trötta på sina trådlösa nätverksnamn. Några exempel inkluderar:

  • FBI övervakningsbuss #3
  • Hey_You_Get_Off_My_LAN
  • Nacho_Wireless

Glöm inte att skapa ett starkt Wi-Fi-lösenord (fördelad nyckel)

Förutom att skapa ett unikt nätverksnamn, bör du också skapa ett starkt trådlöst nätverkslösenord för att hålla hackare utanför. Ditt Wi-Fi-nätverkslösenord kan vara upp till 63 tecken långt, så var kreativ. Rainbow Tables blir opraktiskt för att spricka lösenord längre än cirka 12-15 tecken. Gör din fördelade nyckel så lång och slumpmässig du kan. Det kan vara jobbigt att ange ett långt lösenord för det trådlösa nätverket, men eftersom de flesta enheter cachar det här lösenordet på obestämd tid behöver du inte ange det så ofta.