Saltar al contenido

Säkra ditt hemnätverk och din dator efter ett hack

29 de abril de 2023
157694410 56a6a5873df78cf7728f9269

Det kan hända vem som helst. Kanske föll du för Ammyy-bluffen, blev drabbad av ransomware eller din dator fick ett otäckt virus. Oavsett hur du blev hackad känner du dig sårbar. Så här återställer du dig från ett hack och säkrar ditt nätverk och din dator för att förhindra framtida incidenter.

Isolera och sätta i karantän

För att återhämta sig från ett hack, isolera din dator så att hackaren inte kan fortsätta att kontrollera den eller använda den för att attackera andra datorer. Gör detta genom att fysiskt koppla bort din dator från internet. Om du tror att din router också kan ha blivit intrång, bör du också koppla bort din router från ditt internetmodem. För bärbara datorer, lita inte på att koppla från via programvara eftersom anslutningen kan visa att den är avstängd när den fortfarande är ansluten. Många bärbara datorer har en fysisk switch som inaktiverar Wi-Fi-anslutningen och isolerar datorn från internet. När du har avbrutit hackarens anslutning till din dator eller ditt nätverk är det dags att rensa ut systemet och befria det från äventyrande programvara.

Återställ din router till fabriksinställningarna

Om du tror att någon kan ha äventyrat din internetrouter, utför en fabriksåterställning. Om du inte är säker, gör det ändå. Återställningen tar bort alla komprometterade lösenord och brandväggsregler som lagts till av hackaren som öppnade dörrar till dina system. Innan du utför fabriksåterställningsprocessen, leta reda på fabriksstandardnamnet och lösenordet för administratörskontot från routertillverkarens användarmanual eller supportwebbplats. Du behöver detta för att komma tillbaka till din återställningsrouter och konfigurera om den. Ändra administratörslösenordet till ett starkt lösenord direkt efter återställningen och se till att du kan komma ihåg vad det är.

Skaffa en annan IP-adress

Även om det inte är nödvändigt, är det en bra idé att skaffa en ny IP-adress. Notera den aktuella IP-adressen som du har tilldelats från din internetleverantör (ISP). Du kanske kan få en annan IP-adress genom att utföra en DHCP-frigivning och förnya från din routers WAN-anslutningssida. Ett fåtal internetleverantörer ger dig samma IP som du hade tidigare, men de flesta tilldelar dig en ny. Om du tilldelas samma IP-adress, kontakta din ISP för att begära en annan IP-adress. En IP-adress är din adress på internet, och det är där hackaren kan hitta dig. Om en hackers skadliga programvara ansluter till din dator via sin IP-adress, är en ny IP-adress detsamma som att flytta till en ny adress och inte lämna en vidarebefordranadress. Detta skyddar dig inte från framtida hackningsförsök, men det hindrar hackarens försök att återupprätta en anslutning till din dator.

Desinficera dina datorer

Ta sedan bort din dator från skadlig programvara som hackaren installerade eller lurade dig att installera. Denna process diskuteras ingående i I’ve been Hacked! Nu då? Följ instruktionerna i artikeln för att hjälpa dig skydda dina viktiga filer och rensa den infekterade datorn. Om du har flera datorer i ditt hemnätverk måste du desinficera dem alla, eftersom skadlig programvara kan ha spridits i ditt nätverk och infekterat andra system som är anslutna till det.

Förstärk ditt försvar

Skydda ditt nätverk och dina datorer från framtida hot genom att följa stegen för att aktivera en brandvägg som gör det svårare för ditt system att komprometteras igen. Du bör också aktivera antivirusprogram för att skydda ditt system från virus, maskar och andra hot.

Uppdatera operativsystem och programvara

Din anti-malware-programvara är bara så bra som den senaste uppdateringen. Se till att din skyddsprogramvara är inställd på att uppdateras automatiskt. Genom att göra detta har din skyddsprogram alltid det senaste försvaret mot nya hacks och skadlig programvara utan att du behöver komma ihåg att köra en manuell uppdatering rutinmässigt. Kontrollera med jämna mellanrum datumet för definitionsfilen mot skadlig programvara för att säkerställa att den är uppdaterad. Förutom anti-malware och antivirusprogram, kontrollera om ditt operativsystem behöver uppdateras. Precis som med anti-malware-program, får ditt operativsystem uppdateringar som motverkar säkerhetsbrister. Detsamma gäller för applikationer du använder – automatisk uppdatering av dessa hjälper till att hålla din programvara säker med liten ansträngning från dig.

Testa dina försvar

Du bör testa din brandvägg och överväga att skanna din dator med en säkerhetssårbarhetsskanner, och eventuellt köra en skanning av skadlig programvara för att säkerställa att ditt försvar är så säkert som möjligt och att det inte finns hål i dina virtuella väggar. Ta dig också tid att byta lösenord för de konton du var inloggad på under attacken. Till exempel, om alla dina e-post-, bank- och shoppingkonton var aktiva under hacket, kan lösenorden ha svepats. Att ändra dem omedelbart och aktivera 2FA där det är möjligt är idealiskt. Att använda en lösenordshanterare för att lagra dessa nya, säkra lösenord är det bästa sättet att aldrig förlora dem utan att tillåta supersäkra lösenord.