Saltar al contenido

Vad är webbläsarbaserade verktyg och applikationer?

8 de febrero de 2023
GettyImages 558272429 1 57d5e6565f9b589b0a7aa945

Ett webbläsarbaserat (eller webbaserat) verktyg är programvara som körs på din webbläsare. Det kan också kallas en app, applikation eller program. Webbläsarbaserade applikationer kräver bara en internetanslutning och en webbläsare för att fungera. De flesta webbaserade applikationer installeras och körs på en fjärrserver som du kommer åt med din webbläsare.

Webbaserade appar: mer än bara webbplatser

Programvaran för webbappar körs via webbservrar. Skillnaden mellan en grundläggande webbplats och webbläsarbaserad programvara är att webbläsarbaserad programvara ger back-end-funktionalitet på skrivbordet via din webbläsares frontend. En webbaserad app är inte samma sak som en bärbar app—som körs på en flash-enhet — eller en virtuell maskinsom körs lokalt och förbrukar CPU-resurser.

Fördelar med webbläsarbaserade applikationer

En av de främsta fördelarna med webbläsarbaserade applikationer är att de inte kräver att du köper en stor mjukvara som du sedan installerar lokalt på din dator, vilket är fallet med stationära applikationer. Till exempel måste programvara för kontorsproduktivitet som Microsoft Office installeras lokalt på din dators hårddisk, vilket innebär processen att ladda ner och installera programvaran. Eller, om programvaran är skivbaserad, infoga CD- eller DVD-skivor. Webbläsarbaserade appar involverar dock inte denna installationsprocess, eftersom programvaran inte finns på din dator. Detta fjärrvärdskap erbjuder en annan fördel: Mindre lagringsutrymme används på din dator eftersom du inte är värd för den webbläsarbaserade applikationen. Applikationen tenderar också att röra sig snabbt eftersom tunga resurser appar bearbetas på distans eller «i molnet.» Således kan även en netbook köra en resurskrävande applikation så länge den körs i ett webbläsarfönster. Webbaserade appar hålls också uppdaterade. När du kommer åt en webbaserad applikation körs programvaran på distans, så uppdateringar kräver inte att användaren letar efter patchar och buggfixar som de måste ladda ner och installera manuellt.

Exempel på webbaserade appar

Välkända typer av programvara som du kan hitta i webbaserade versioner inkluderar e-postprogram, ordbehandlare, kalkylbladsappar och en mängd andra produktivitetsverktyg. Till exempel erbjuder Google en uppsättning kontorsproduktivitetsapplikationer i en stil som de flesta känner till. Google Docs är en ordbehandlare och Google Sheets är ett kalkylarksprogram. Microsofts allestädes närvarande produktivitetssvit erbjuder en webbaserad plattform som kallas Office Online.

Webbaserade verktyg kan också göra möten och samarbeten lättare att hålla. Applikationer som WebEx, Zoom och GoToMeeting gör det enkelt att ställa in och köra ett onlinemöte.