Saltar al contenido

Den fullständiga informationen om snabbmeddelanden eller «IM»

27 de junio de 2021
GettyImages 660311838 59932f07396e5a0010a59acb

«IM» – kort för «snabbmeddelanden» – är en kommunikationstjänst i realtid mellan stationära datorer. IM har utvecklats från de offentliga onlinechattrummen på 1990- och 2000-talet och har blivit ganska sofistikerade och mycket vanliga. IM används till och med som produktivitetsprogramvara i många företag. Några av de stora IM-spelarna inkluderar Microsoft Lync, Trillian, Brosix, Digsby, AIM, Gchat och Nimbuzz.
IM-skrivbordsprogramvara fungerar ungefär som e-post och smartphone-meddelanden, men med hastigheten på ett privat chattrum. Båda parterna är online samtidigt, och de «pratar» med varandra genom att skriva text och skicka små bilder på ett ögonblick.

Hur det fungerar

IM baseras på speciella småprogram som två separata personer installerar, och dessa program ansluter till stråltypsmeddelanden till varandra. Denna speciella programvara låter dig skicka meddelanden till dina onlinevänner i andra rum, andra städer och till och med andra länder. Programvaran använder samma kablar och nätverk som alla webbsidor eller e-postanslutningar. Så länge den andra personen har kompatibel IM-programvara fungerar IM mycket bra. Vissa chattverktyg har till och med «du har e-post» -funktion, där du kan skicka meddelanden medan den andra personen är offline, och de hämtar det senare som e-post.

Jag är på jobbet

Mycket få företag kan förbjuda anställda att använda IM men det kan vara en distraktion för anställda. Tusentals människor stjäl varje dag tid från jobbet för att chatta med sina vänner och medarbetare på deras skärmar. På uppsidan använder vissa organisationer legitimt detta sociala verktyg för att kommunicera, som receptionister som pratar med sina chefer på skärmen samtidigt som de pratar i telefon. Fabriksarbetare som bär hörselskydd kan se på skärmen när deras handledare behöver dem på andra sidan fabriksgolvet. Produktivitetsappar som Slack har förändrat hur människor arbetar och är en bra resurs för team att kommunicera medan de arbetar på distans.

Nivåer av IM-sofistikering

Vissa IM-produkter är nakna ben, som i huvudsak fungerar som textmeddelanden. Andra chatt-system erbjuder avancerade alternativ som låter dig göra mer än att skicka textmeddelanden. Det är möjligt att dela foton, skicka och ta emot datorfiler, utföra webbsökningar, lyssna på internetradiostationer, spela onlinespel, dela livevideo (kräver webbkamera) eller till och med ringa gratis PC-till-PC-samtal över hela världen.