Saltar al contenido

E-Ink: Vad är det och hur fungerar det?

20 de junio de 2021
GettyImages 147192719 5f438cb498954841a0b4cee03f9193bc

Elektronisk bläckteknologi producerar en pappersliknande skärm med låg effekt för e-läsare, till exempel Amazon Kindle. Inledande forskning om e-bläck startade vid MIT Media Lab, där det första patentet lämnades in 1996. Rättigheterna till tekniken ägs för närvarande av Massachusetts-baserade E Ink Corporation, som förvärvades av det taiwanesiska företaget Prime View International i 2009.

Hur fungerar e-ink?

Med e-bläckteknik är små mikrokapslar suspenderade i en vätska som är innesluten i ett filmskikt. Mikrokapslarna, som är ungefär bredden på ett mänskligt hår, innehåller positivt laddade vita partiklar och negativt laddade svarta partiklar. Att applicera ett negativt elektriskt fält får de vita partiklarna att stiga upp till ytan. Omvänt medför applicering av ett positivt elektriskt fält de svarta partiklarna att stiga upp till ytan. Genom att använda olika fält på olika delar av en skärm producerar e-ink en monokromatisk textdisplay. E-bläckdisplayer är särskilt populära på grund av att de liknar tryckt papper. Förutom att det är lättare för ögonen än andra skärmtyper, förbrukar e-bläck mindre ström, särskilt jämfört med bakgrundsbelyst LCD-skärm (Liquid Crystal Display). Dessa fördelar, tillsammans med dess tidiga antagande av stora e-läsartillverkare som Amazon och Sony, fick e-bläck att dominera den tidiga marknaden för e-läsare.

Användning av e-bläck

I början av 2000-talet var e-bläck populärt bland de många e-läsarna på marknaden, särskilt Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook, Kobo eReader och Sony Reader. Det berömdes för sin klarhet i starkt solljus. Det finns fortfarande tillgängligt på vissa Kindle- och Kobo-e-läsare, men andra skärmtekniker har tagit över mycket av e-läsarmarknaden. E-bläckteknologi uppträdde i några tidiga mobiltelefoner. Det spred sig till applikationer som inkluderade trafikskyltar, elektronisk hylla och skyltar.

Begränsningar av e-bläck

Trots sin popularitet har e-bläckteknologi begränsningar. Fram till nyligen kunde e-bläck inte visa färg. Till skillnad från traditionella LCD-skärmar har typiska e-bläckdisplayer inte bakgrundsbelysning, vilket gör dem till en utmaning att läsa på svaga platser. De kan inte heller visa video. För att motverka konkurrens från konkurrerande displayteknologier, såsom reflekterande LCD, arbetade E Ink Corporation för att förbättra sin teknik. Det lade till pekskärmsfunktioner, lanserade sin första färgskärm i slutet av 2010 och producerade skärmar med begränsad färg fram till 2013.

Avancerad färg ePaper

År 2016 tillkännagav E Ink Corporation Advanced Color ePaper (ACEP), som visar tusentals färger. Tekniken betraktas som ett genombrott, eftersom varje pixel innehåller alla pigment som är nödvändiga för att återge vilken färg som helst. Denna färgteknik riktar sig främst till skyltmarknaden. E-ink-teknik, som främst fick erkännande genom marknaden för e-bokläsare, har expanderat till bland annat tillverknings-, arkitektur- och produktmärkningssektorerna.