Saltar al contenido

En översikt över Arduino och dess betydelse

23 de junio de 2023
Arduino Leonardo 57b9fdc63df78c8763d18e26

Mikrokontroller är ökända för att vara svåra att programmera. Målet med Arduino är att skapa ett tillgängligt sätt för mjukvaruutvecklare att komma in i världen av mikrokontrollerprogrammering. Arduino är ett mikrokontrollergränssnitt byggt kring en Atmel ATmega-processor, tillsammans med en integrerad utvecklingsmiljö (IDE) för att skapa logik på chippet.

Mjukvara och hårdvara

Arduino är öppen källkod, både i sin mjukvaru- och hårdvaruspecifikation så att hobbyister kan montera de enklaste Arduino-modulerna själva för hand. Mer sofistikerade förmonterade Arduino-moduler kan köpas till ett blygsamt pris. Hårdvaran kommer i många formatspecifikationer, från en liten bärbar enhet till större ytmonterade moduler. Det primära läget för datoranslutning är via USB, även om Bluetooth-, seriell- och Ethernet-formfaktorer också finns. Arduino-mjukvaran är gratis och öppen källkod. Programmeringsplattformen är baserad på det populära Wiring-språket. IDE är baserad på Processing, som är ett välkänt språk bland designers. Till skillnad från de flesta mikrokontrollergränssnitt är Arduino plattformsoberoende, så den kan köras på Windows, Linux och macOS. Även om Arduino IDE bara fungerar på Windows, Mac eller Linux, finns det ett antal gränssnitt tillgängliga för att styra Arduino med en telefon eller surfplatta.

Ansökningar

Arduino tillåter användare en enkel väg för att skapa interaktiva objekt som kan ta input från switchar och sensorer och styra fysiska utgångar som lampor, motorer eller ställdon. Eftersom språket är baserat på välanvända ramverk kan Arduino interagera med annan programvara på datorn som Flash eller till och med webb-API:er som Twitter.

Projekt

Plattformen har redan fostrat en gemenskap av utvecklare som delar mycket arbete med öppen källkod. Entusiaster har använt den för att skapa en rad innovativa projekt, från termostatkontroller för mjukvara till babyvakter som skickar SMS-varningar, till en leksakspistol som avfyras varje gång en viss hashtagg används på Twitter. Och ja, det finns också en sida med Arduino-projekt för att kontrollera kaffeapparater.

Vikten av Arduino

Även om vissa av dessa Arduino-projekt kan tyckas oseriösa, utnyttjar tekniken flera trender som kommer att göra den till en potentiellt viktig kraft i branschen. Internet of Things (IoT) är en populär fras som används i teknikgemenskapen för att beskriva vardagliga föremål som är anslutna till internet och kan dela information. Smarta energimätare är ett ofta använt exempel som skulle kunna reglera användningen av apparater för att spara pengar på energi. Allmänhetens uppfattning förändras mot att integrera teknik i vardagens struktur. Den lilla formfaktorn hos Arduino gör att den kan appliceras på alla typer av vardagsföremål. Faktum är att Arduino LilyPad-formfaktorn tillåter bärbara Arduino-enheter. Projekt med öppen källkod som Arduino sänker inträdesbarriären för utvecklare som vill experimentera med interaktiva objekt. Dessa innovatörer kommer snabbt att kunna prototyper och experimentera med interaktiva enheter genom att använda Arduino-plattformen, innan de skapar ett produktionsfärdigt erbjudande. Nästa Mark Zuckerberg eller Steve Jobs kan en dag hittas och skapa nya sätt för datorer att samverka med den fysiska världen. Arduino är ett utmärkt sätt att experimentera med smarta enheters möjligheter.