Saltar al contenido

Så här fixar du Windows 10 Mouse Lag

4 de junio de 2023
how to fix windows 10 mouse lag 5113449 1 29a7886e8f6f4309ad2af6bbbb3b4041

Musfördröjning i Windows 10 kan vara extremt irriterande. Det kan sakta ner din produktivitet eller leda till misstag när du försöker skapa dokument eller spela spel. Det finns vanliga scenarier där detta musbeteende blir märkbart:

 • Att spela spel och spelelement slutar svara smidigt på dina musrörelser.
 • Om du rullar ner i ett Word-dokument och rullningslisten pausas även när du fortfarande rullar.
 • När du håller en PowerPoint-presentation fryser muspekaren även när du rör på musen.
 • Du måste klicka två eller tre gånger på en programknapp eller en webbsidalänk eftersom datorn inte svarar på dina klick.

Sammantaget kan datorfördröjning inträffa när du har många saker igång på din dator. Så innan du testar musen eller försöker med felsökningstipsen nedan, se till att stänga alla andra appar.

Orsak till Windows 10 musfördröjning

Musfördröjning är ett av de vanligaste Windows 10-problemen som användare möter. Detta beror på att många saker kan bidra till problemet. Allt från en nyligen uppdaterad drivrutinsuppdatering, felkonfigurerade musinställningar eller ett dåligt batteri i den trådlösa musen kan orsaka detta problem. Det snabbaste sättet att lösa detta beteende är att börja med hårdvaran (musen). Arbeta dig sedan igenom var och en av komponenterna och applikationerna som samverkar för att få din mus att fungera korrekt.

Så här fixar du Windows 10 Mouse Lag

Det här problemet gäller alla utgåvor av Windows 10, inklusive både 32-bitars och 64-bitarsversioner.

 1. Felsök musen först. Om det är en trådlös mus, byt ut batterierna mot nya. Om det är en trådbunden mus, koppla ur den från datorn och anslut den igen. Anslut en annan mus (en som du vet fungerar) och om den inte fungerar, prova en annan port på datorn. Ibland kan bara åtgärden att koppla ur och koppla in musen igen starta om drivrutinen och få musen att fungera som den ska igen.

 2. Rengör din trådlösa mus. Om musfördröjningen är intermittent eller verkar ske i sprutor, kan detta tyda på att smuts täcker IR-sensorn under din mus. Om musrullningen släpar kan detta tyda på smuts inuti rullningshjulet. Att rengöra din mus är ett av de första felsökningstipsen när det kommer till ovanliga musrullningsbeteenden.

 3. Testa samma mus på en annan dator. Om du inte har en annan dator kan du alltid prova att använda den med din iPad, PS4 eller Xbox. Om musen fungerar bra på en annan enhet, men du ser musfördröjning på din Windows 10-dator, vet du att problemet är din dator, inte musen.

 4. Prova att ansluta musen till en annan USB-port. Om du var ansluten till en USB 3.0-port på din dator, försök helst byta till en USB 2.0-port. Om du har upptäckt att porten du var ansluten till inte fungerar, måste du felsöka själva USB-porten.

 5. Installera den senaste, officiella musdrivrutinen. Det finns två sätt att göra detta. Öppna Enhetshanteraren, hitta din mus och låt Microsoft söka på internet efter den senaste drivrutinsversionen. Det bästa sättet är dock att hitta och ladda ner drivrutinen för ditt specifika musmärke från tillverkarens webbplats. Om du precis uppdaterade din musdrivrutin precis innan problemet med musfördröjning började, skulle det vara en bra idé att rulla tillbaka musdrivrutinen för att testa om det löser problemet. Ibland kan drivrutinsuppdateringar orsaka problem som detta på grund av buggar i de senaste drivrutinsuppdateringarna.

 6. Kontrollera inställningarna för mushastighet och känslighet. Det är ibland möjligt att en ny Windows-uppdatering återställer dina musinställningar till standardinställningarna. Om du är van vid dina anpassade inställningar kan standardinställningarna kännas som musfördröjning. Två andra saker som kan orsaka oregelbundna muspekarrörelser inkluderar pekplattans fördröjning och musacceleration. En snabb lösning för detta är att stänga av musacceleration och ställa in pekplattans fördröjning till «Ingen fördröjning». Om du misstänker att en nyligen uppdaterad Windows-uppdatering orsakar din musfördröjning kan du försöka avinstallera den Windows-uppdateringen för att se om det löser problemet.

 7. Vissa användare rapporterar att Cortana kan bidra till musfördröjning. Att stänga av Cortana är ett utmärkt felsökningssteg för att lösa problemet. Om detta fungerar kanske du vill ta lite tid att felsöka Cortana så att du kan fixa det som orsakar problemet.

 8. Vissa användare har rapporterat att de har sett problem med musfördröjning orsakade av deras högupplösta ljudenhet. Oavsett ljudkortets märke vill du prova att inaktivera High Definition Audio Device i Enhetshanteraren. Se till att starta om datorn innan du verifierar att denna ändring löste dina musproblem. Tänk på att om du inaktiverar den här inställningen kan din högupplösta ljudenhet inaktiveras. Om det här testet bekräftar att det orsakar problemet, kanske du vill prova att uppdatera drivrutinen för ljudenheten eller byta ut ljudkortet helt.

 9. Testa att inaktivera Snabbstart. Många använder den här Windows 10-funktionen för att försöka förbättra starttiden för Windows 10. Men det är också känt att det orsakar oregelbundna musbeteenden, så att inaktivera det är ett bra felsökningssteg.

 10. En sista sak som kan påverka musbeteende är Windows Energisparläge. Windows kan försöka stänga av USB-porten för att spara ström om du använder en bärbar dator och den är urkopplad. Inaktivera energisparläget för att se om det löser problemet med musfördröjning.

FAQ

 • Hur ändrar du muskänslighet i Windows 10?

  För att ändra musens hastighet eller känslighet, öppna inställningar > Enheter. Välj Mus > Ytterligare musalternativ. I kontrollpanelens applet för musegenskaper ändrar du hastigheten med skjutreglaget och testar den genom att dubbelklicka på testmapp ikon.

 • Hur ändrar du musfärgen i Windows 10?

  För att ändra markörens färg, öppna inställningar > Enheter > välj Mus. Under Relaterade inställningarVälj Justera storleken på musen och markören. Välj en av brickorna under Ändra pekarens färg.