Saltar al contenido

Vad är standby för bärbara datorer?

27 de mayo de 2023
standby sleep 56a62ba03df78cf7728bb353

Istället för att stänga av din bärbara dator helt kan du välja att sätta den i standbyläge, även känt som viloläge. Lär dig om fördelarna och nackdelarna med att använda standby.

Översikt

Istället för att stänga av hela den bärbara datorn, inklusive bildskärmen, hårddisken och andra interna enheter som optiska enheter, försätter vänteläget din dator till ett lågströmstillstånd. Alla öppna dokument eller program lagras i systemets random access memory (RAM) när datorn går i «viloläge».

Vad vi gillar

Den största fördelen är att när du startar din bärbara dator från standby tar det bara några sekunder att komma tillbaka till det du arbetade med. Du behöver inte vänta på att den bärbara datorn startar, som du skulle göra om datorn var helt avstängd. Jämfört med viloläge, ett annat alternativ för att stänga av din dator, med vänteläge eller viloläge, återupptas den bärbara datorn snabbare.

Vad vi inte gillar

Nackdelen är dock att standby-läget använder en del elektricitet eftersom ström behövs för att hålla datorns tillstånd i minnet. Den använder mer ström än viloläget. HowTo Geek noterar att den exakta mängden ström som används av viloläge eller viloläge beror på din dator, men i allmänhet använder viloläget bara några fler watt än i viloläge och om din batterinivå blir kritiskt låg under viloläge kommer datorn automatiskt att växla till viloläge för att spara datorns tillstånd. Standby är ett bra alternativ för att spara batteriström när du är borta från din bärbara dator under en kort period, som att ta en paus för lunch.

Hur man använder det

För att gå till vänteläge, klicka på Windows startknapp, sedan Power och välj Sleep. För andra alternativ, som att använda strömknappen på din dator eller stänga locket till din bärbara dator för att sätta den i standby-läge, se den här hjälpartikeln från Microsoft.

Också känd som: standbyläge eller viloläge.