Saltar al contenido

En översikt över trådlösa nätverkstekniker

21 de noviembre de 2022
GettyImages 491486796 58350b013df78c6f6acb3e90

Trådlös kommunikationsteknik är ett modernt alternativ till traditionella trådbundna nätverk. Där trådbundna nätverk är beroende av kablar för att koppla samman digitala enheter, är trådlösa nätverk beroende av trådlös teknik. Trådlös teknik används ofta i både hem- och företagsdatornätverk. Även om det definitivt finns många fördelar med trådlös teknik, finns det också några nackdelar att vara medveten om.

Typer av trådlös nätverksteknik

Ett stort antal tekniker utvecklades för att stödja trådlösa nätverk i olika scenarier. Vanliga trådlösa tekniker inkluderar:

  • Wi-Fi, särskilt populärt i hemnätverk och som trådlös hotspot-teknik.
  • Bluetooth, för lågeffekts- och inbäddade applikationer.
  • Mobilt internet.
  • Trådlösa hemautomationsstandarder som Zigbee och Z-Wave.

Andra tekniker som fortfarande är under utveckling, men som sannolikt kommer att spela en roll i framtidens trådlösa nätverk, inkluderar mobilt 5G-internet och Li-Fi-kommunikation med synligt ljus.

För- och nackdelar med att använda trådlöst via kabel

Trådlösa datornätverk erbjuder flera distinkta fördelar jämfört med trådbundna nätverk men är inte utan nackdelar. Den primära och mest uppenbara fördelen med att använda trådlös teknik är den enorma mobilitet den erbjuder (portabilitet och rörelsefrihet). Trådlöst låter dig inte bara använda enheter som inte är kopplade till en vägg, utan de eliminerar också fula kablar som oundvikligen måste hanteras i trådbundna nätverk. Nackdelarna med trådlöst inkluderar ytterligare säkerhetsproblem. Dina enheter är inte längre bara tillgängliga manuellt med fysisk åtkomst, de kan penetreras av hackerrum eller ibland till och med byggnader borta från den trådlösa åtkomstpunkten. En annan nackdel med att använda trådlös teknik är den ökade potentialen för radiostörningar på grund av väder, andra trådlösa enheter eller hinder som väggar. Faktum är att det finns flera andra faktorer att tänka på när man jämför trådbundna och trådlösa nätverk, som kostnad, prestanda och tillförlitlighet.

Trådlös Internettjänst

Traditionella former av internettjänster är beroende av telefonlinjer, kabel-tv-linjer och fiberoptiska kablar. Medan den underliggande kärnan av internet förblir trådbunden, använder flera alternativa former av internetteknik trådlöst för att ansluta hem och företag. Det finns till exempel trådlösa internettjänster som offentliga Wi-Fi-nätverk för trådlös åtkomst när du inte är hemma, fast trådlöst bredband för trådlös internetuppkoppling hemma, satellitinternet och andra.

Andra tillämpningar av trådlöst

Resultatet av konceptet Internet of Things (IoT) är att vi ser trådlöst integreras på ett ökande antal platser där det inte användes tidigare. Förutom hemnätverk, förses klockor, kylskåp, fordon och många andra enheter – ibland till och med kläder – gradvis med trådlös kommunikationskapacitet. På grund av den trådlösa teknikens natur kan alla dessa enheter paras ihop för sömlös integration med varandra. Till exempel kan din telefon trigga din smarta termostat för att justera temperaturen i ditt hem när du går, dina smarta lampor kan tändas när du kommer hem och din smarta våg kan hålla koll på hur du går ner i vikt.

Hårdvara för trådlöst nätverk

För att bygga ett trådlöst nätverk krävs vissa typer av datorhårdvara. Bärbara enheter som telefoner och surfplattor har inbyggda trådlösa radioapparater. Trådlösa bredbandsroutrar driver många hemnätverk. Andra typer av utrustning inkluderar externa adaptrar och räckviddsförlängare. Trådlös nätverksutrustning kan vara komplex att utveckla. Konsumenter känner igen populära varumärken för trådlösa routrar och tillhörande hemnätverksutrustning, men många inser inte hur många interna komponenter de innehåller och hur många olika leverantörer som tillverkar dem.

Hur trådlöst fungerar

Trådlös teknologi använder radiovågor och/eller mikrovågor för att upprätthålla trådlösa kommunikationskanaler mellan datorer. Även om många tekniska detaljer bakom trådlösa protokoll som Wi-Fi ofta inte är viktiga att förstå, kan det vara till stor hjälp att känna till grunderna om Wi-Fi när du konfigurerar ett nätverk och felsöker problem. Den trådlösa tekniken vi känner till idag har sitt ursprung i vetenskaplig forskning som går tillbaka flera decennier. Nikola Tesla var pionjärer för trådlös elektrisk belysning och kraftöverföring, till exempel – områden som fortsätter att vara ett aktivt studieområde idag för sådana användningar som trådlös laddning.