Saltar al contenido

Ethernet-kablar och hur de fungerar

11 de julio de 2021
what is an ethernet cable 817548 908a886078ec4c6ea413fbdc5d72333c

En Ethernet-kabel är en vanlig typ av nätverkskabel som används med trådbundna nätverk. Ethernet-kablar ansluter enheter som datorer, routrar och switchar i ett lokalt nätverk. Dessa fysiska kablar är begränsade av längd och hållbarhet. Om en nätverkskabel är för lång eller av dålig kvalitet kommer den inte att ha en bra nätverkssignal. Dessa gränser är en anledning till att det finns olika typer av Ethernet-kablar som är optimerade för att utföra vissa uppgifter i specifika situationer.

Hur en Ethernet-kabel ser ut

En Ethernet-kabel liknar en traditionell telefonkabel men är större och har fler kablar. Båda kablarna har samma form och kontakt, men en Ethernet-kabel har åtta ledningar, medan telefonkablar har fyra. Ethernet-kabelanslutningarna är också större.

Ethernet-kablar finns i många olika färger, men telefonkablar är vanligtvis gråa. Ethernet-kablar ansluts till Ethernet-portar, som är större än telefonens kabelportar. En Ethernet-port på en dator är tillgänglig via Ethernet-kortet på moderkortet. Denna port finns vanligtvis på baksidan av en stationär dator eller på sidan av en bärbar dator. 1:20

Vad är en Ethernet-kabel?

Typer av Ethernet-kablar

Ethernet-kablar stöder en eller flera industristandarder inklusive kategori 5 och kategori 6. De flesta tekniker hänvisar till dessa standarder som CAT5 respektive CAT6. På grund av detta använder många nätbutiker som säljer nätverkskablar också detta förkortade språk. Ethernet-kablar tillverkas i två grundläggande former:

  • Solida Ethernet-kablar erbjuder något bättre prestanda och förbättrat skydd mot elektriska störningar. De används ofta i affärsnätverk, ledningar på kontorsväggar eller under labgolv till fasta platser.
  • Strandade Ethernet-kablar är mindre utsatta för fysiska sprickor och brott, vilket gör dem mer lämpade för resenärer eller nätverksinställningar.

En crossover-kabel är en typ av Ethernet-kabel som ansluter två datorer till varandra. Däremot ansluter de flesta Ethernet-kablar en dator till en router eller switch.

Begränsningar av Ethernet-kablar

En enda Ethernet-kabel har en maximal avståndskapacitet, vilket innebär att kabeln har en övre gräns för hur lång det kan dröja innan det blir signalförlust (kallas dämpning). Detta problem beror på att den långa kabelns elektriska motstånd påverkar prestandan. Båda ändarna av kabeln ska vara tillräckligt nära varandra för att ta emot signaler snabbt och tillräckligt långt borta från yttre elektriska störningar för att undvika avbrott. Denna försiktighetsåtgärd begränsar dock inte nätverksstorleken, eftersom hårdvara som routrar eller hubbar kan ansluta flera Ethernet-kablar i samma nätverk. Detta avstånd mellan de två enheterna kallas nätverksdiametern. Den maximala längden på en CAT5-kabel innan dämpning sker är 100 meter. CAT6 kan gå upp till 700 fot. Ethernet-kablar kan vara längre men kan drabbas av signalförlust, särskilt om de passerar nära stora elektriska apparater. En kort kabel kan drabbas av reflektion. Vissa människor har dock rapporterat inga problem med kabellängder så små som 4 tum. Olika typer av RJ-45-kontakter tjänar olika syften. En typ, designad för användning med trådade kablar, är oförenlig med solida kablar. Andra typer av RJ-45-kontakter kan fungera med både trådade och solida kablar.

Alternativ till Ethernet-kablar för datanätverk

Trådlös teknik som Wi-Fi och Bluetooth har ersatt Ethernet i många hem- och företagsnätverk. De flesta surfplattor och andra mobila enheter har ingen nätverksport. Dessa trådlösa tekniker är fördelaktiga om kabeln går utanför eller på platser med ökad risk för trådskador.

Vanliga frågor

  • Hur ansluter jag en Ethernet-kabel? Leta efter en Ethernet-port på din enhet. Den har en fyrkantig byggnad som passar standard RJ45-kontakten. Sätt i ena änden av kabeln i en tillgänglig port på din dator och anslut den andra änden till en router eller annan nätverksenhet.
  • Vilken typ av Ethernet-kabel behöver jag? Om ditt nätverk stöder Gigabit Ethernet, kanske du vill välja Cat5e- eller Cat6-kablar över tidigare generation Cat5-kablar.
  • Kan jag köra Ethernet-kablar utanför? Ja, du kan koppla Ethernet-kablar utanför mellan byggnader eller över ytterväggar. Välj kablar med en skyddande beläggning eller väderbeständiga ledningar som är specifikt utformade för att ge mer hållbarhet mot elementen.