Saltar al contenido

Exempel Användning av Linux «mindre» kommando

13 de julio de 2021
GettyImages 1142860605 6dd3d05f91f34558bb61b7b60d456d1a

Linux-kommandot «mindre» visar alla filer och delar av en fil. Den levereras med alla större Linux-distributioner och kräver ingen installation eller installation. Det kräver inte att hela filen laddas in i minnet för att visa delar av den, så den startar snabbare på stora filer än redigerare gör. Och till skillnad från programmet «mer», som bara kan bläddra framåt, kan mindre också bläddra tillbaka. För att komma igång, skriv bara mindre filnamn i ett skal. Programmet laddar början av filen och visar så många rader som skärmen kan hålla. Till exempel: mindre tabell1

class = «ql-syntax»> När programmet har laddat en viss fil använder du uppåt- och nedåtknapparna för att flytta genom filens innehåll en helskärm i taget. Nedåtpilen trycker en rad nedåt, medan uppåtpilen rullar en rad uppåt.

Flytta till en specifik position i en fil

Hoppa till valfri rad i filen genom att skriva in radnumret följt av g. För att komma till början av filen, skriv in gemener g utan nummer. För att gå till slutet av filen, skriv ett versal G utan nummer. Hoppa till platser för en fil baserat på det procentuella avståndet till filen. Skriv en procentsats för hur långt in i filen du vill flytta, till exempel «50» för halvvägs, och tryck sedan på P eller % nyckel. Procenttalet kan vara ett decimaltal, t.ex. 50,75.

Söker efter ett mönster

Använd mindre för att söka efter ett specifikt ord, nummer eller sekvens av tecken genom att skriva / följt av söksträngen eller reguljära uttryck. Till exempel: / «uppgift 2»

Detta kommando hittar uppgift 2 i filen.