Saltar al contenido

Facebook Messenger: Allt du behöver veta

23 de junio de 2021
facebook messenger 41037191 e4bf57f21bd14be4be4a09fc9769ecdb

Messenger, en chattjänst som ägs av Facebook, lanserades i augusti 2011 och ersatte Facebook Chat. Du behöver inte ett Facebook-konto för att använda det, så det är tillgängligt för personer som inte har registrerat sig eller har stängt sina konton. Medan de två är delvis anslutna när du har ett Facebook-konto behöver du inte ha ett.

Så här får du tillgång till Facebook Messenger

Messenger kan användas tillsammans med Facebook på din dator, på Messenger.com eller genom att komma åt mobilappen på Android- och iOS-enheter. Eftersom Messenger fungerar på iPhones fungerar det också på Apple Watch. Du kan också installera tillägg i vissa webbläsare för snabbare åtkomst till Messenger. De är inte officiella Facebook-appar. De är tillägg från tredje part som icke-Facebook-utvecklare släppte gratis. Firefox-användare kan till exempel installera Messenger för Facebook-tillägget för att placera Messenger på sidan av sina skärmar och använda det på andra webbplatser, på ett delat skärmformat.

Skicka text, bilder och video

Messenger är i grunden en sms-app för både en-mot-en och gruppmeddelanden, men den kan också skicka bilder och video. Den innehåller också massor av inbyggda emojis, klistermärken och GIF. Några användbara funktioner som ingår i Messenger är dess indikator för att se när en person skriver, levererade kvitton, läskvitton och en tidsstämpel för när meddelandet skickades, med en annan för när mottagaren läste det senaste. Precis som på Facebook låter Messenger dig reagera på meddelanden på både webbplatsen och appen. En annan bra sak med att dela bilder och videor via Messenger är att appen och webbplatsen samlar alla mediefiler så att du snabbt kan sikta igenom dem. Om du använder Messenger med ditt Facebook-konto visas något privat Facebook-meddelande i det. Du kan ta bort dessa texter samt arkivera och ta bort arkivet för att dölja eller visa dem från konstant vy. Facebook lade till möjligheten att svepa till arkivchattar snabbt i maj 2021. Du kan också hitta dina arkiverade konversationer genom att gå till din profil > Arkiverade chattar.

Ringa röst- eller videosamtal

Messenger stöder också ljud- och videosamtal från mobilappen, skrivbordsversionen och Facebook-webbplatsen. Telefonikonen är avsedd för ljudsamtal, medan kamerasymbolen gör videosamtal ansikte mot ansikte. Om du använder Messenger: s samtalsfunktioner på Wi-Fi kan du använda appen eller webbplatsen för att ringa gratis internetsamtal.

Skicka pengar

Messenger fungerar som ett enkelt sätt att skicka pengar till människor med bara din betalkortsinformation. Du kan göra detta från både webbplatsen och mobilappen.

En Facebook Messenger-användare ställer in en betalning med Facebook Pay

För att använda den, gå in i en konversation, öppna menyn och välj sedan Skicka pengar. Du kan välja att antingen skicka pengar eller be om det. Alternativt kan du skicka en text med ett pris i och sedan välja den för att öppna uppmaningen att betala eller begära betalning. Du kan till och med lägga till ett kort memo i transaktionen så att du kommer ihåg dess syfte.

Spela spel

Med Messenger kan du spela spel i appen eller via webbplatsen, även i ett gruppmeddelande. Du behöver inte ladda ner en annan app eller besöka en annan webbplats för att börja spela med andra Messenger-användare.

Dela din plats

Istället för att använda en dedikerad app för att visa någon var du är kan du låta mottagare följa din plats i upp till en timme med Messenger: s inbyggda platsdelningsfunktion, som bara fungerar från mobilappen.

Facebook Messenger-funktioner

Även om Messenger inte har en kalender kan du skapa händelsepåminnelser via knappen Påminnelser i mobilappen. Ett annat snyggt sätt att göra det är att skicka ett meddelande som innehåller en referens till en dag, och appen frågar dig automatiskt om du vill göra en påminnelse. Liksom många andra appar har Facebook Messenger ett mörkt läge. Namnet på ett gruppmeddelande kan anpassas, liksom smeknamnet på de inblandade. Färgtema för varje konversationstråd kan också ändras. Ljudklipp kan skickas via Messenger om du vill skicka ett meddelande utan att behöva sms eller ringa ett fullständigt ljudsamtal. Du kan till och med knacka och spela in när du skapar den istället för att hålla fingret ner på mikrofonikonen om du vill gå handsfree. Meddelanden kan tystas per konversation under ett visst antal timmar eller helt avstängda, både för skrivbordsversionen av Messenger och via mobilappen. Lägg till nya Messenger-kontakter genom att bjuda in kontakter från din telefon eller, om du är på Facebook, dina Facebook-vänner. Det finns också en anpassad skanningskod som du kan fånga inifrån appen och dela med andra, som sedan kan skanna din kod för att lägga till dig till sin Messenger direkt.