Saltar al contenido

Fungerar IP-adressplacering (geolokalisering) verkligen?

25 de julio de 2021
GettyImages 155439194 567f29bf3df78ccc158bc77a

IP-adresser i datanätverk representerar inte specifika geografiska platser. Det är fortfarande teoretiskt möjligt att bestämma den fysiska platsen för IP-adresser i många (men inte alla) fall.

En IP-adress är en georeferens

Geolokaliseringssystem försöker kartlägga IP-adresser till geografiska platser med stora databaser. Vissa geolokaliseringsdatabaser finns tillgängliga för försäljning, och vissa kan sökas gratis online. Geolokaliseringssystem fungerar vanligtvis för sina avsedda ändamål men lider också av några viktiga begränsningar.

Hur används IP-adress?

Geolokalisering visar sig vara användbar i flera olika fall:

  • Hantera webbplatser: Webbplatsskapare använder en geolokaliseringstjänst för att spåra den geografiska fördelningen av besökare till deras webbplats. Förutom att tillfredsställa allmän nyfikenhet ändrar avancerade webbplatser dynamiskt innehållet som visas för varje besökare baserat på deras plats. Dessa webbplatser kan blockera åtkomst för besökare från vissa länder eller platser.
  • Hitta skräppost: Personer som trakasseras online spårar ofta IP-adressen till e-postmeddelandena eller snabbmeddelandena.
  • Upprätthålla lagen: Recording Industry Association of America och andra byråer kan använda geolokalisering för att hitta personer som olagligt byter mediefiler på internet, även om de vanligtvis arbetar direkt med internetleverantörer.

Vad är begränsningarna för geolokalisering?

IP-adressplatsdatabaser har förbättrats mycket noggrant genom åren. De kan försöka mappa varje nätverksadress till en specifik postadress eller latitud- och longitudkoordinat. Det finns dock fortfarande olika begränsningar:

  • IP-adresser kan vara associerade med fel plats (till exempel fel postnummer, stad eller förort i ett storstadsområde).
  • Adresser kan endast associeras med ett brett geografiskt område (till exempel en stor stad eller en stat). Många adresser är bara associerade med en stad, inte med en gatuadress eller latitud och longitud.
  • Vissa adresser visas inte i databasen och kan därför inte mappas (ofta sant för IP-nummer som inte ofta används på internet).

Kan WHOIS användas för geolokalisering?

WHOIS-databasen var inte utformad för att lokalisera IP-adresser geografiskt. WHOIS spårar ägaren till ett IP-adressintervall (undernät eller block) och ägarens postadress. Dessa nätverk kan dock distribueras på en annan plats än den som äger enheten. När det gäller adresser som ägs av företag tenderar adresser också att distribueras över många olika kontor. Även om WHOIS-systemet fungerar bra för att hitta och kontakta ägare av webbplatser är det inte effektivt för geolokalisering av webbplatsens servrar eller användare.

Var finns några geografiska databaser?

Flera onlinetjänster låter dig söka efter en IP-adresss geografiska plats genom att ange den i ett enkelt webbformulär. Två populära tjänster är Geobytes och IP2Location. Var och en av dessa tjänster använder egna databaser med adresser baserade på internettrafikflöde och webbplatsregistreringar. Databaserna designades för användning av webbplatsskapare och kan köpas som ett nedladdningsbart paket för det ändamålet.

Vad är Skyhook?

Ett företag som heter Skyhook Wireless byggde en geografisk databas av ett annat slag. Deras system är utformat för att fånga Global Positioning System-platsen för hemnätverksroutrar och trådlösa åtkomstpunkter, som också kan innehålla bostadsadresser. Skyhook-systemet är inte offentligt tillgängligt.

Vad sägs om Hotspot-databaser?

Tusentals trådlösa hotspots tjänar offentliga anslutningar runt om i världen. Olika online-databaser hittar Wi-Fi-hotspots genom att kartlägga hotspot-platsen inklusive dess gatuadress. Dessa system fungerar bra för resenärer som söker internet. Hotspot-sökare tillhandahåller endast åtkomstpunktens nätverksnamn och inte dess faktiska IP-adress.