Saltar al contenido

Grundläggande fakta om Cisco Router Brand Family

2 de diciembre de 2022
Grundlaggande fakta om Cisco Router Brand Family

Cisco Systems producerar ett brett utbud av datornätverksutrustning inklusive nätverksroutrar för hem och företag. Cisco-routrar är fortfarande populära och har fått ett rykte under många år för kvalitet och hög prestanda.

Cisco-routrar för hemmet

Från 2003 till 2013 ägde Cisco Systems Linksys verksamhet och varumärke. Linksys trådbundna och trådlösa routermodeller blev ett extremt populärt val för hemnätverk under denna period. 2010 producerade Cisco också sin Valet-linje av hemnätverksroutrar. Sedan Cisco upphörde med Valet och Linksys såldes till Belkin, marknadsför Cisco inte direkt någon av sina nyare routrar till husägare. Vissa av deras äldre produkter förblir tillgängliga via begagnade auktioner eller återförsäljningsställen.

Cisco-routrar och internet

Tjänsteleverantörer använde övervägande Ciscos routrar för att bygga upp långdistansanslutningarna från det tidiga Internet under 1980- och 1990-talen. Många företag har också använt Cisco-routrar för att stödja sina intranät.

Cisco CRS — Carrier Routing System

Kärnroutrar som CRS-familjen fungerar som hjärtat i ett stort företagsnätverk till vilket andra routrar och switchar kan anslutas. CRS-1 introducerades först 2004 och erbjöd 40 Gbps-anslutningar med sammanlagd nätverksbandbredd som kan skalas upp till 92 terabit per sekund. Den nyare CRS-X stöder 400 Gbps-anslutningar.

Cisco ASR — Aggregation Service Routers

Edge routrar som Cisco ASR-serien av produkter direkt gränssnitt ett företagsnätverk till Internet eller andra breda nätverk (WAN). ASR 9000-seriens routrar är för kommunikationsoperatörer och tjänsteleverantörer, medan företag också kan använda den mer prisvärda ASR 1000-serien.

Cisco ISR — Integrated Services Routers

Cisco erbjuder flera nivåer av ISR:er för olika storlekar av företag. Modelllinjerna är:

  • 800: mindre routrar med trådlösa, röst- och säkerhetsfunktioner
  • 900: enheter på nybörjarnivå för småföretag
  • 1000: routing och trådlöst för små och medelstora företag
  • 1800: upp till åtta 10/100 Mbps-portar
  • 1900: stöder upp till fyra routrar som använder 25 Mbps bandbredd
  • 4000: hög bandbredd — upp till 7 Gbps

Andra typer av Cisco-routrar

Cisco har utvecklat och marknadsfört ett brett utbud av andra routerprodukter under åren, inklusive:

  • Cisco 1000 och 2000 Series Connected Grid: inomhus-/utomhusroutrar, främst för användning med energitransformatorstationer och elnät.
  • Cisco 500, 800 och 900 Series Industrial: stödja integrationen av trådlösa sensorer och Internet of Things (IoT)-enheter i utomhus- och byggmiljöer.
  • Cisco mobila trådlösa routrar: stöder cellulära backhaul-nätverksmiljöer.

Om Cisco IOS

IOS (Internet Operativsystem) är nätverksprogramvaran på låg nivå som körs på Cisco-routrar (och vissa andra Cisco-enheter). IOS stöder ett kommandorads användargränssnittsskal och underliggande logik för att styra routerns hårdvara (inklusive minne och energihantering, plus kontroll över Ethernet och andra fysiska anslutningstyper). Det möjliggör också många standardnätverk routingprotokoll Cisco-routrar stöder som BGP och EIGRP. Cisco erbjuder två varianter som kallas IOS XE och IOS XR som var och en körs på vissa klasser av Cisco-routrar och erbjuder ytterligare funktioner utöver IOS:s kärnfunktioner.