Saltar al contenido

Guide till Ubuntu Unity Dash

30 de julio de 2021
UnityDash1 56a5aa735f9b58b7d0dde371

Ubuntus Unity Dash fungerade som ett användargränssnitt för Ubuntu för att söka efter filer och applikationer, lyssna på musik, titta på videor, visa foton och övervaka sociala konton online, till exempel Twitter. Ubuntu avbröt Unity / Dash 2017; den här funktionen har inte varit tillgänglig i Ubuntu på flera år. Om du kör en version av Ubuntu som fortfarande använder Dash är det dags att uppgradera. Denna information lagras för historiska ändamål.

Lär dig Ubuntu – The Unity Dash.

Enhetsomfång och linser

Enhet anställd omfattningar och linser. När du först öppnade Dash såg du flera ikoner längst ner på skärmen. Genom att klicka på var och en av ikonerna visas en ny lins. Följande linser installerades som standard:

 • Hem
 • Applikationer
 • Filer
 • videoklipp
 • musik
 • Foton

Varje lins erbjöd attribut som kallas omfattningar. Scopes tillhandahöll data för en lins. Till exempel på musiklinsen hämtades data genom Rhythmbox-omfånget. På fotolinsen tillhandahölls data från Shotwell. Om du bestämde dig för att avinstallera Rhythmbox och installera en annan ljudspelare, till exempel Audacious, skulle du installera Audacious-omfånget för att se din musik i musiklinsen.

Hemmalinsen

Hemlinsen var standardvyn när du tryckte på Super-tangenten på tangentbordet. Det visade applikationer, filer och mappar. Du såg bara en lista med cirka sex ikoner för varje kategori, men du kan utöka listorna för att visa mer genom att klicka på länkarna ‘ Se fler resultat. Om du klickade på Filtrera resultat länk såg du listor över kategorier och källor.

Applikationslinsen

Applikationslinsen visade tre kategorier:

 • Nyligen använda applikationer
 • Installerade applikationer
 • Dash plug-ins

Du kan utöka någon av dessa kategorier genom att klicka på Se fler resultat länkar. Med filterlänken i det övre högra hörnet kan du filtrera efter applikationstyp. Du kan också filtrera efter källor, till exempel lokalt installerade program eller Software Center-applikationer.

Filobjektivet

Unity File Lens visade följande kategorier:

 • Nyligen öppnade filer
 • Nedladdningar
 • Mappar

Som standard visas bara en handfull resultat. Du kan se fler resultat genom att klicka på Se fler resultat länkar. Du filtrerar sedan efter datum, filtyp och filstorlek.

Videolinsen

Videolinsen sökte efter lokala och onlinevideor, även om du var tvungen att aktivera online-resultat innan det fungerade. Videolinsen hade inga filter, men du kan använda sökfältet för att hitta specifika videor.

Musiklinsen

Musiklinsen tittade på ljudfilerna som installerades på ditt system och spelade sedan upp dem från skrivbordet. Innan det fungerade måste du dock öppna Rhythmbox och importera musik till dina mappar. Efter att musiken hade importerats kan du filtrera resultaten i Dash efter decennium eller efter genre.

Fotolinsen

Med fotolinsen kan du titta på dina foton via Dash. Som med musiklinsen måste du först importera bilderna med Shotwell.