Saltar al contenido

Hörlurar Surroundljud – Grunderna

12 de julio de 2021
teenage boy sits in front of tv playing video game 106748964 5bde23d34cedfd00263895c0

När du hör i naturliga miljöer eller lyssnar på högtalare kommer ljudelementen till dina öron vid olika tidpunkter på grund av avstånd, väggreflektioner, studsande av andra föremål i lyssningsmiljön och till och med dina axlar och delar av huvudet. Ett ljud som kommer från en riktning (säg från vänster), även om det hörs av vänster öra först, hörs fortfarande på ett minskat sätt av höger öra när ljudet passerar genom din miljö. Alla dessa faktorer ger information om ljudkällornas avstånd från öronen. Hur ljud interagerar med ditt huvud och öron kallas HRTF (Head Related Transfer Function). Förutom HRTF ändras egenskaperna hos ljud som kommer till dig när du rör dig i din miljö, såväl som rörliga objekt som avger ljud ändrar avståndet från dig (vilket resulterar i Doppler-effekten).

Ljud i ditt huvud

Till skillnad från att höra ljud i den naturliga världen eller via högtalare, när du lyssnar på ljud (antingen musik eller filmer) med trådbundna hörlurar eller hörlurar som är anslutna trådlöst till din TV, verkar ljudet komma från ditt huvud. Även ljud som kommer in i öronen från vänster eller höger i en hörlursmiljö låter som om de är på vänster eller höger sida av huvudet istället för ett avstånd från det. Anledningen till detta är att när du bär hörlurar anländer alla ljud till dina öron samtidigt, vilket innebär att det inte finns några avståndskoder och inga naturliga ljudreflektioner, vilket därmed upphäver HRTF-effekten. Olika tekniker levererar ljud med ett mer naturligt djup som nära kan approximera egenskaperna hos ljud som kommer fram till dina öron som det kan med dina öron utsatta för den naturliga miljön. Även användningen av öppna eller stängda hörlurar kan påverka den soniska signaturen.

Expanderar hörlurarnas ljudfält

Med stereo är att utvidga ljudfältet en fråga om att placera mittkanalens ljudelement (som sång) framför dig, medan vänster och höger kanal placeras längre från vänster och höger om ditt huvud. Med surroundljud är uppgiften mer komplicerad, men det är möjligt att placera vänster, mitt, höger, vänster surround, höger surround eller mer kanal (surroundljud) signaler exakt i «rymden» utanför huvudets gränser än inuti det.

Surroundljud med valfritt par hörlurar

Ett sätt att få tillgång till hörlursurroundljud är via en hemmabiomottagare, AV-förförstärkare eller mobil enhet som tillhandahåller surroundljudbehandling med något av följande format:

 • Dolby-hörlurar – I kombination med Dolby Pro Logic II-bearbetning på en hemmabiomottagare kan du utöka tvåkanaligt innehåll till surroundljud. Vissa hörlurar har inbyggd Dolby-hörlursbehandling.
 • DTS-hörlurar: X – Ger inte bara en horisontell surroundmiljö utan kan också ge överheadljud med kompatibelt innehåll.
 • Yamaha Silent Cinema – Kan använda valfritt par hörlurar som är anslutna till vilken Yamaha-hemmabiomottagare, HTIB (hemmabio-i-en-låda) eller ljudfält som tillhandahåller Silent Cinema-ljudbehandling.
 • Auro 3D Audio (för hörlurar) – Ger en uppslukande ljudmiljö med både horisontellt och overheadljud beroende på innehåll.
 • Dirac VR – För musik kan man använda valfritt par hörlurar med en hemmabiomottagare eller mobil enhet som har Dirac-hörlurs surroundljudbehandling. Ljud / video VR-applikationer kräver kompatibelt VR-huvudbonadesystem och innehåll. Dirac VR-bearbetning inkluderar head-tracking-kapacitet – om du vrider på huvudet kommer ljuden fortfarande från rätt riktning, precis som att lyssna på rumshögtalare eller naturligt ljud.
 • Smyth Research – Kräver köp av en viss ljudavkodare / processor som tillhandahåller ingångar för källor, såsom CD / DVD / Blu-ray Disc-spelare och USB-flashenheter och har en liknande head-tracking-funktion som Dirac-systemet.
 • THX Spatial Audio – Ett uppslukande surroundljudsystem tillgängligt för användning för olika applikationer, med tonvikt på utvalda spel- och AR / VR-headset.

Algoritmer skapar en virtuell surroundmiljö som ger lyssnaren ett omslutande ljud och tar bort det från lyssnarens huvud och placerar ljudfältet i front- och sidoutrymmet runt huvudet, vilket är mer som att lyssna på ett traditionellt högtalarbaserat surroundljudsystem . För hemmabio, kontrollera om din hemmabiomottagare (eller en som du kanske tänker på) har Dolby-hörlurar, Yamaha Silent Cinema eller annat hörlurssystem för hörlurar som möjliggör användning av valfri uppsättning hörlurar. All nödvändig surroundhörlursljudbehandling för varje metod finns i hemmabiomottagaren, förförstärkaren, surroundljudprocessorn eller någon annan kompatibel enhet. Dessa tekniker kan fungera med trådlösa hörlurar (Bluetooth är begränsat till stereo). Anslut valfri uppsättning hörlurar till hörlursuttaget, aktivera ett lämpligt format ovan som du kan ha tillgång till och du kan lyssna på surroundljud utan en soundbar eller många högtalare. Men även om din hemmabiomottagare eller en annan enhet som ger hörlurslyssning inte kommer med inbyggd surroundljudhörlursbehandling, med vissa hörlurar, kan du fortfarande få tillgång till en surroundljudsmiljö.

Ultrasone S-Logic Surround-system för hörlurar

En annan typ av tillvägagångssätt för hörlursurroundljud är av den tyska hörlurstillverkaren Ultrasone. Vad som gör Ultrasonprocessen annorlunda är införlivandet av S-Logic. Nyckeln till S-Logic är positionen för hörlurshögtalarföraren. Föraren är inte i öronplattans centrum, där den skulle skicka ljud direkt till ditt öra, men lite utanför centrum. Genom att placera föraren i ett mittläge skickas ljudet först till den yttre öronstrukturen, där den trattar in i mellersta och inre örat mer naturligt. Med andra ord är ljudet som det skulle vara i naturen eller när man lyssnade på högtalare; ljudet når först yttre örat och rör sig in i mellan- och innerörat. Detta tillvägagångssätt kan fungera mycket bra. Det finns både en ökad expansivitet och riktad uppfattning av ljudbilden. Istället för att ljudet kommer från vänster och höger öppnas ljudbilden bortom öronplattans gränser. Ljud verkar komma från ovanför och något bakom mina öron och något framifrån. Med musik var röst och instrumentplacering exakt och tydlig. Graden av Ultrason-effekten beror också på det källmaterial som spelas. Även om det inte är samma upplevelse att lyssna på DVD- och Blu-ray-surroundljud med Ultrasone S-Logic-systemet (bakre ljudeffekter är minimala) som när man lyssnar på en faktisk 5.1- eller 7.1-högtalarinställning, är det fortfarande trovärdigt. En nackdel är att mittkanalen inte är tillräckligt framåt; det är mer i mitten av och något ovanför ditt huvud. Å andra sidan har vänster, höger och surroundeffekter tillräckligt med rymd och riktning. Ultrasone har tagit ett innovativt men ändå enkelt sätt att lyssna på hörlurar som passar bra för att lyssna på musik-CD-skivor eller DVD / Blu-ray / Ultra HD Blu-ray-ljudspår. Det finns ingen ytterligare utrustning eller något speciellt ljudbehandlingsbehov annat än hörlurarna. Effekten finns med alla förstärkare eller mottagare med hörlursanslutning.

Sennheiser och Sony-alternativ

Sennheiser och Sony erbjuder ett annat hörlursalternativ. Deras system kombinerar trådlösa hörlurar med en unik hörlurar surroundljudavkodare / processor / förstärkare. Du kan ansluta en eller flera källenheter till «processorn», överföra ljudsignalen trådlöst till hörlurarna och lyssna på antingen stereo eller virtuellt surroundljud.

Personligt holografiskt ljud från Creative Labs

Creatives Super X-FI-hörlursholografi kräver att du installerar en app som använder telefonens kamera för att ta bilder av ditt ansikte och öron.

 • Appen kartlägger ditt huvud med hjälp av bildinformationen.
 • Efter kartläggningen måste du ansluta en Super X-Fi-hörlursförstärkare (eller använda en hörlur från Creative med den inbyggda förstärkaren) och registrera dig för ett konto.
 • Super X-Fi-appen laddar ned kartinformation och hörlursval till förstärkaren för att ge bästa möjliga lyssningsupplevelse när ljudet verkar komma från högtalare som ligger ett avstånd bort snarare än från ditt huvud.
 • Du kan uppleva Super X-Fi holografiskt ljud från Android och iPhones, Mac och Windows-datorer, Sony PS4 och Nintendo Switch, med mer att komma.

Hörlurars surroundljud för spelare

Förutom de hörlurars surroundljudlösningar som hittills diskuterats riktar sig ett annat tillvägagångssätt till konsol- och PC-spelmiljöer. Detta alternativ använder hörlurar anslutna till en intern avkodare / processor i konsolen eller PC (installation av ytterligare programvara kan också krävas) eller en extern avkodare / processor placerad i anslutningsvägen mellan spelkonsolen eller PC och spelaren. Resultatet är en intim, uppslukande virtuell (som DTS Headphone: X eller Dolby surround) lyssningsupplevelse som kompletterar det visuella spelet.

Poängen

Det finns flera sätt att komma åt surroundljud för användning i en hörlursmiljö.

 • Använd virtuell eller digital ljudbehandlingsteknik som du kan använda med valfritt par hörlurar. Du behöver dock en hemmabiomottagare eller uppspelningsenhet (med hörlursanslutning) som har önskad surroundljudbearbetning inbyggd.
 • Använd speciella hörlurar som kan skapa en surroundljudsmiljö med valfri förstärkare eller mottagare med hörlursanslutning, oavsett om förstärkaren eller mottagaren är utrustad med dedikerad virtuell eller DSP-teknik för hörlurar med surroundljud.
 • Använd ett system som parar trådlösa hörlurar med en extern avkodare / processor / förstärkare.
 • För spelare, använd ett alternativ som kombinerar specifika hörlurar med ytterligare avkodnings- / bearbetningstekniker som kan utföras av din konsol / PC eller en enhet som ansluter till din konsol / PC och hörlurarna.

Alla fyra tillvägagångssätt fungerar. Det handlar om vilket alternativ som bäst passar dina lyssningsbehov.