Saltar al contenido

Hur du säkrar din bärbara Wi-Fi-hotspot

2 de agosto de 2021
496081827 56a6a5725f9b58b7d0e421bb

Med din mobila hotspot -enhet kan du ta internet med dig vart du än går. Du kan inte slå bekvämligheten, men den bekvämligheten kommer med vissa säkerhetsproblem. Slå tillbaka genom att välja stark kryptering för din hotspot och skydda den med ett robust lösenord som du ändrar ofta. Dessa och andra försiktighetsåtgärder kommer att hålla din hotspot otillgänglig på internet.

Mobil hotspot -säkerhet

När du ansluter till internet offentligt har du vissa risker – oavsett om du använder en bärbar dator, telefon eller surfplatta. När du använder en mobil hotspot offentligt kan du stöta på resenärer du inte känner eller hackare som använder din mobila internetåtkomst utan ditt tillstånd. Om du och alla som delar tillgång till internet med din mobila hotspot (inklusive främlingar) överskrider datagränsen i din plan är det du som får räkningen för den överflödiga dataanvändningen. Undvik detta scenario genom att stärka säkerheten för din mobila hotspot.

Aktivera stark kryptering på din hotspot

De flesta nya bärbara hotspots har viss säkerhet som standard. Vanligtvis möjliggör tillverkaren WPA-PSK-kryptering och placerar en klistermärke på enheten med standard-SSID och nätverksnyckel som var inställd på fabriken. Huvudproblemet med de flesta standard bärbara hotspot -säkerhetsinställningar är att ibland kan standardkrypteringsstyrkan ställas in antingen på en föråldrad krypteringsstandard, till exempel WEP, eller så kanske den inte har den säkraste formen för kryptering aktiverad, även om den är tillgänglig som ett konfigurationsval. Vissa tillverkare väljer att inte aktivera den senaste och starkaste säkerhetsstandarden i ett försök att balansera säkerhet med kompatibilitet för äldre enheter som kanske inte stöder de senaste krypteringsstandarderna. Aktivera WPA2 som krypteringstyp på din mobila hotspot. Det är det säkraste av de tillgängliga alternativen för de flesta mobila hotspot -leverantörer.

Ändra din hotspots SSID

Som en annan säkerhetsåtgärd kan du ändra standard -SSID – den trådlösa hotspotens nätverksnamn – till något slumpmässigt och undvika ord i ordboken. Anledningen till att ändra SSID är att hackare har förberäknat hashtabeller för de delade nycklarna till de 1000 vanligaste SSID: erna mot 1 miljon vanliga lösenfraser. Denna typ av hack är inte begränsad till WEP-baserade nätverk. Hackare använder regnbågsattacker även framgångsrikt mot WPA- och WPA2 -säkrade nätverk.

Skapa ett starkt lösenord för trådlöst nätverk (fördelad nyckel)

På grund av risken för regnbågsattacker bör du göra ditt trådlösa nätverkslösenord (känt som den fördelade nyckeln) så långt och så slumpmässigt som möjligt. Undvik att använda ord i ordboken eftersom de kan finnas i lösenordssprickningstabellerna som används med brute-force-sprickverktyg.

Aktivera din hotspots portfiltrerings- och blockeringsfunktioner

Vissa hotspots låter dig aktivera portfiltrering som en säkerhetsmekanism. Du kan tillåta eller förhindra åtkomst till FTP, HTTP, e -posttrafik och andra portar eller tjänster baserat på vad du vill att din hotspot ska användas till. Om du till exempel aldrig planerar att använda FTP kan du inaktivera det på konfigurationssidan för portfiltrering. Om du stänger av onödiga portar och tjänster på din hotspot minskar antalet hotvektorer – som är vägar in och ut från ditt nätverk som används av angripare – och minskar dina säkerhetsrisker. En Wi-Fi-app som låter dig söka efter öppna portar är ett bra sätt att omedelbart se om du ens behöver oroa dig för öppna portar.

Ge inte ut ditt nätverkslösenord och ändra det ofta

Dina vänner kan mysa upp till dig så att de kan låna lite av din bandbredd. Du kan släppa in dem på din hotspot, och de kan hamna ansvariga för att använda den på en begränsad basis. Sedan finns det de vänner som ger nätverkslösenordet till sin skåpkamrat som bestämmer sig för att strömma fyra säsonger av «Breaking Bad» på Netflix, och du hamnar på räkningen. Om du är osäker på vem som kan använda din hotspot, ändra nätverkslösenordet så snart som möjligt.

Om Smartphone Mobile Hotspots

Om du inte vill ha en fristående mobil hotspot men du har en smartphone, har du början på vad du behöver för att bära din egen mobila hotspot vart du än går. Den är inbyggd i telefonen; du behöver bara prata med din mobilleverantör för att aktivera den, ta reda på månadsavgiften och förhandla fram datahastigheter (om du inte har en obegränsad dataplan, vilket har blivit svårt att hitta). De flesta smartphone -mobila hotspots stöder upp till 10 enheter åt gången på en 4G- eller 5G -anslutning, men bekräfta detta med din leverantör. Med flera anslutningar kan du låta vänner och familj i närheten dela mobilanslutningen medan du använder den. Ta samma säkerhetsskydd med din smartphones hotspot som du skulle göra med en fristående enhet.