Saltar al contenido

Hur du säkrar dina IP-säkerhetskameror

30 de diciembre de 2022
184337975 56a6a5793df78cf7728f91f3 39761b85cd7848f5afc7af9fa7ea4477

IP-säkerhetskameror låter dig övervaka egendom, husdjur, barn och allt annat som är värt att hålla ett öga på. Som med de flesta tekniska lösningar är dock inställningar för hemsäkerhetsvideo riktade mot hackare och bots. Skydda dig själv genom att följa några rutiner för att stärka sunt förnuft.

Uppdatera kamerans firmware

De flesta moderna IP-säkerhetskameror har firmware som kan uppgraderas av användaren. Om en säkerhetssårbarhet hittas kommer tillverkaren av IP-säkerhetskameran ofta att åtgärda sårbarheten genom att utfärda en firmwareuppdatering. Vanligtvis kan du uppdatera kamerans firmware från administratörskonsolen via en webbläsare. Du bör ofta kontrollera din IP-säkerhetskameratillverkares webbplats efter uppdaterad firmware så att du kan se till att versionen du använder inte innehåller en oparpad sårbarhet som kan utnyttjas av hackare och onlinevoyörer.

Håll dina kameror lokala

Om du inte vill att dina kameraflöden ska hamna på internet, anslut dem inte till internet. Om integritet är din högsta prioritet, håll dina kameror på ett lokalt nätverk och tilldela dem icke-routbara interna IP-adresser (till exempel 192.168.0.5 eller något liknande). Även med icke-routbara IP-adresser kan dina kameror fortfarande exponeras av kameraprogramvara som ställer in portvidarebefordran eller använder UPNP för att exponera dina kameror för internet. Kontrollera din IP-kameras webbplats för att lära dig hur du ställer in dina kameror i endast lokalt läge.

Tilldela lösenord till dina kameror

Många IP-kameror har inte lösenordsskydd aktiverat som standard. Men vissa människor glömmer att lägga till lösenordsskydd efter den första installationen och slutar med att lämna kamerorna öppna för alla att komma åt. De flesta kameror erbjuder någon form av grundläggande autentisering. Det kanske inte är superrobust, men det är bättre än ingenting. Skydda dina kameraflöden med ett användarnamn och ett starkt lösenord och ändra det med jämna mellanrum.

Byt namn på standardadministratörskontot och ange ett nytt administratörslösenord

Kamerans standardadministratörsnamn och lösenord, som ställts in av tillverkaren, är vanligtvis tillgängligt genom att besöka deras webbplats och gå till supportsektionen för din kameramodell. Om du inte har ändrat administratörsnamnet och lösenordet kan den mest nybörjare slå upp standardlösenordet och se dina flöden eller ta kontroll över din kamera.

Om din kamera är trådlös, aktivera WPA2-kryptering

Om din kamera är trådlöst kompatibel bör du bara ansluta den till ett WPA2-krypterat trådlöst nätverk så att trådlösa avlyssnare inte kan ansluta till den och komma åt dina videoflöden.

Placera inte IP-kameror där de inte hör hemma

Placera inte en IP-säkerhetskamera i områden i ditt hus där du inte skulle känna dig bekväm att bli sedd av främlingar. Även om du tror att du har säkrat dina kameror på alla möjliga sätt, finns det alltid möjligheten att bli blind för en Zero-Day-sårbarhet som inte har hittats av din tillverkare ännu.