Saltar al contenido

Hur fungerar brusreducerande hörlurar?

19 de julio de 2021
GettyImages 1224786282 2d9033313a164d34a921f3bbf068ae50

Om du har spenderat tid på att undersöka moderna hörlurar för konsumenter har du sannolikt stött på begreppet brusreducering. De flesta konsumenter förstår att dessa typer av hörlurar ger mer tystnad från din omgivning än att inte ha hörlurar, men hur fungerar allt? I den här guiden kommer vi att täcka de olika sätt som hörlurar utplånar ljud, hur tekniken fungerar och hur den passar in i din musiklyssning.

Hur ljud fungerar

Innan du går in i det inre arbetet med brusreducerande hörlurar är det viktigt att förstå hur ljud fungerar. I grund och botten är allt ljud du hör vibrationer från luftpartiklar som utlöser din hörsel.

Dessa vibrationer mäts ofta i en graf som en vågform, med frekvens som anger tonhöjden för ljudet och amplituden som anger hur högt detta ljud är. Denna vågform ovan är en stiliserad version av ett ljud, men det hjälper dig att förstå hur brusreducering fungerar i ett senare avsnitt.

Vad är de två olika typerna av brusreducerande hörlurar?

En av de mest kritiska skillnaderna när du väljer ett par hörlurar är att avgöra om dessa hörlurar erbjuder vad som kallas aktiv brusreducering eller passiv brusisolering. Den passiva versionen innebär att hörlurarna ger en solid tätning runt eller i dina öron och blockerar därför fysiskt en viss grad av yttre ljud. Det kan vara ett effektivt sätt att skapa en trevlig ljudscen för din musik, men det är inte en mycket effektiv metod för att minska buller, särskilt i högre miljöer som flygplan och tågstationer. Å andra sidan använder aktiv brusreducering faktisk effekt ( vanligtvis i form av ett inbyggt batteri) och dedikerade mikrofoner för att läsa ljudet i din miljö och «avbryta» det ljudet. Hörlurarna använder teknisk intelligens för att tillhandahålla en anpassningsbar mängd brusreducering och optimal tystnadsnivå, beroende på din omgivning.

Hur fungerar aktiv brusreducering?

Aktiv brusreducering använder fysikens och ljudets naturliga lagar för att minska buller. Kommer du ihåg den vågformen uppifrån? Om dina hörlurar använde sina mikrofoner för att läsa den vågformen som brus, skulle brusreducerande hörlurar producera en liten mängd brus med exakt samma amplitud och frekvens som vågformen. De skulle spela det «ur fas» (en fin term för två ljud som är desamma men något tidigare eller senare än varandra). Dessa vågformer läggs sedan samman och avbryts, ungefär som ett positivt tal och ett negativt tal. Denna process ger dig en vakuumliknande tystnad.

Blockerar bullerreducerande alla röster?

Många tillverkare har blivit mycket bra på att skapa effektiv brusreducering, särskilt flaggskeppshörlurar från Apple, Sony och Bose. Medan dessa hörlurar effektivt avbryter ihållande miljömässigt ljud (som brummet från ett HVAC-system eller brus från ett plan) är det nästan omöjligt att undertrycka oregelbundna ljud som mänsklig röst eller höga, plötsliga dunkar. Eftersom ANC-hörlurar använder mikrofoner för att läsa och justera ljudnivåer, kommer du att höra en märkbar minskning av alla ljud runt ditt rum (med röster som låter dämpade och avlägsna). Ändå, som tekniken står just nu, erbjuder inga hörlurar 100% tystnad.

Kan du lyssna på musik med brusreducerande hörlurar?

Om du använder aktiva brusreducerande hörlurar kanske du undrar om det mindre «ur fas» -bruset kommer att påverka din musik. Det korta svaret är «ja», men det finns några praktiska saker att tänka på. De flesta audiofiler säger att du använder ANC-hörlurar kommer att skada ljudets renhet. Det är tekniskt korrekt, men de flesta konsumenter kommer inte att märka detta, och många premium ANC-hörlurar står för detta med smart bearbetning och programvara på hörlurarna. Kort sagt, din musik låter bra om du inte är extra nog med dina hörlurar, och i de flesta fall låter den bättre eftersom den inte konkurrerar med externa avbrott.

Är brusreducerande dåligt för dina öron?

Den sista punkten att tänka på är denna oro för huruvida ANC är «bra» för dina öron. Du kanske märker en obehaglig känsla med ANC-hörlurar, som när öronen är blockerade (på ett plan eller under vattnet). Denna känsla uppstår eftersom dina öron är vana vid att höra en liten mängd rumsbuller, och när den inte finns där, antar din hjärna att lufttrycket har förändrats och sannolikt kommer att försöka kompensera med trumhinnesreglering. Det är därför det ibland känns som att brusreducerande hörlurar trasslar med ditt örontryck. Vissa människor tycker att detta är obekvämt, och det är sant att det inte är perfekt för dem med känsliga inre öron. Men för det mesta är detta obehag helt mentalt, och det är helt säkert att använda ANC-hörlurar.