Saltar al contenido

Hur man får en fast IP-adress

28 de julio de 2021

Vad du ska veta

  • Logga in på din hemrouter som administratör och uppdatera konfigurationsinställningarna för att fastställa statisk IP-adressering.
  • För att få en statisk IP-adress från en internetleverantör måste du registrera dig för en särskild serviceplan och betala extra avgifter.

Ibland kan datorns IP-adress ändras när den ansluts till ett nätverk, även om du inte har gjort några ändringar i din installation. Det händer ofta om du stänger av datorn eller om du har varit hemifrån ett tag. Detta är ett förväntat beteende från DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), som de flesta nätverk använder. Vissa människor behöver dock fasta IP-adresser för att få åtkomst till sina enheter via internet.

Använda fasta IP-adresser på hemnätverk

Din hemnätverksrouter (eller en annan DHCP-server) håller reda på hur länge sedan den utfärdade dina dators IP-adresser. För att säkerställa att nätverket inte tar slut på IP-adresser ställer DHCP-servrar in en tidsgräns som kallas a hyra hur länge varje dator kan garanteras att behålla samma adress, varefter adressen tilldelas nästa enhet som ansluter till den. Routrar ställer vanligtvis in en relativt kort DHCP-hyrestid, vilket är cirka 24 timmar, och tillåter också administratörer att ändra standardvärdet. Kortare hyresavtal är vettiga i stora nätverk med många enheter som ansluter och kopplar från, men i allmänhet är de inte till hjälp i hemnätverk. Genom att ändra din DHCP-hyrestid till ett längre värde ökar du sannolikheten för att varje dator behåller sitt hyresavtal på obestämd tid. Alternativt kan du med större ansträngning ställa in statiska IP-adresser i ett hemnätverk istället för att använda DHCP. Statisk adressering garanterar att din dator alltid använder samma fasta IP-adress oavsett hur länge den kopplas bort mellan sessionerna. För att ändra DHCP-hyrestider eller ändra nätverket till statisk adressering, logga in på din hemrouter som administratör och uppdatera lämpliga konfigurationsinställningar.

Molnätverkssymbol XXXL

Använda fasta IP-adresser på offentliga nätverk

Medan du kan styra de adresser som tilldelats dina hemdatorer kan IP-adresserna tilldelas din router av din internetleverantör fortfarande ändras efter leverantörens eget gottfinnande. För att få en statisk IP-adress från en internetleverantör måste du registrera dig för en särskild serviceplan och betala extra avgifter. IP-adresser för mobila enheter som ansluter till offentliga Wi-Fi-hotspots ändras också regelbundet. Det är inte möjligt att behålla samma offentliga IP-adress för en enhet när du flyttar mellan offentliga nätverk.

Använd ett virtuellt privat nätverk

Vissa VPN-lösningar – särskilt konfigurationer som du skapar med hjälp av teknologier som Algo – dirigerar all din trafik genom en definierad IP-adress. Denna funktion kan vara användbar när en källa eller en mål-IP-adress måste finnas på en godkänd lista. Till exempel kräver vissa säkerhetsprodukter att en dedikerad eller specifikt identifierad IP-adress eller IP-intervall har åtkomst till den. Att använda en VPN även om din ISP inte kommer att tillhandahålla en fast offentlig IP-adress kan hjälpa dig att övervinna denna barriär.