Saltar al contenido

Hur man kasserar ett bärbart batteri

24 de junio de 2021
Recycle laptop battery 94eeae5ae45246b2801317b86b868cb0

Vad du ska veta

 • Använd Call2Recycles lokaliseringsverktyg för att hitta ett batteriåtervinningscenter nära dig.
 • Du kan kasta oskadade bärbara batterier i ett återvinningscenter gratis.
 • Att sätta gamla bärbara batterier i papperskorgen kan skada miljön.

Den här artikeln beskriver hur man kasserar eller återvinner ett laptopbatteri.

Hur man kasserar ett bärbart batteri

Du ska inte kasta ett gammalt bärbart batteri i soporna. Återvinning av ett laptopbatteri kan verka besvärligt, men det är viktigt. Ett laptopbatteri kan bli brandfara om det förvaras på en hylla och glömmas bort, och det blir en miljöfara om det inte kastas på rätt sätt. Lyckligtvis är det enkelt att kasta bort ett bärbart batteri när du har hittat ett återvinningscenter i närheten.

 1. Hitta ett lokalt återvinningscenter. Call2Recycle, ett företag som tillhandahåller batteriåtervinningstjänster för flera stora återförsäljare i USA, är ett bra ställe att börja. Om detta misslyckas, vilket är troligt om du bor på landsbygden, kan du prova webbplatsen som tillhandahålls av ditt samhälls avfallshanteringstjänst.

 2. Ta ut batteriet från din bärbara dator och placera det i en förseglingsbar engångsbehållare, t.ex. en plastpåse. Moderna bärbara datorer har ofta ett smalt, anpassat batteri som ägaren inte kan ta bort. Se manualen för din bärbara dator eller tillverkarens webbplats för kundtjänst om det inte finns något självklart sätt att ta bort den.

 3. Ta batteriet till återvinningscentret som du hittade i steg ett. Undvik att skada batteriet, eftersom de flesta återvinningscentraler kommer att avvisa ett utbuktat eller knäckt batteri. Följ instruktionerna på plats när du anländer.

Vad händer om mitt laptopbatteri är skadat?

Ett åldrande laptopbatteri kan visa tecken på skenbar skada. Exempel är ett utbuktat eller sprickat batteripaket eller brännmärken runt batteriets elektriska kontakter. Innehållet i ett bärbart batteri reagerar kemiskt när det utsätts för luft, genererar värme och potentiellt eld. När en brand börjar är det utmanande att släcka det eftersom själva batteriet är brandfarligt. Det är därför litiumjonbatterier behandlas som farliga material när de transporteras eller lagras i stora mängder. Lämna inte ett skadat batteri utsatt för luft i ditt hem. Placera den i en förseglingsbar behållare, t.ex. en plastpåse, för att minska luftens exponering. De flesta återvinningscentraler tar inte emot skadade batterier på vanliga avlämningsplatser, så du måste ringa eller besöka centret för speciella instruktioner. Skicka aldrig ett skadat litiumjonbatteri. Det skadade batteriet utgör ett allvarligt hot mot en person som hanterar det, särskilt om de inte är medvetna om att det är skadat. Rederier frågar vanligtvis om din sändning innehåller ett skadat batteri och vägrar sändning om det gör det.

Vad händer om det inte finns något återvinningscenter i närheten?

De flesta stads- och förortsstäder kommer att ha flera återförsäljare som kan återvinna ditt bärbara batteri eller, om inte det, en avfallshanteringstjänst som kan återvinna elektronik, inklusive batterier. Landsbygdsområden är en annan historia. Du kanske upptäcker att ditt närmaste återvinningscenter ligger en timmes bilresa bort eller mer. Det är obekvämt, men oroa dig inte än. Du kan ha ett annat alternativ. Nästan alla tillverkare av bärbara datorer erbjuder ett program för återvinning av bärbara datorer. De flesta tillverkare kommer att återvinna en bärbar dator som de har gjort gratis och till och med betala kostnaden för att skicka tillbaka datorn till företaget. Vissa erbjuder också gratis återvinning av alla datorer från vilket märke som helst om du köper en ny bärbar dator eller stationär dator från företaget. Tillverkarens webbplats för kundtjänst ger instruktioner. Här är länkar till de program som drivs av världens största tillverkare av bärbara datorer.

 • Apples inbytesprogram
 • Asus Product Stewardship Program
 • Dells återvinningsprogram för mail-back
 • HP-produktretur och återvinning
 • Lenovos återvinningsprogram för konsumenter

Vad är haken? Tyvärr kan den här tjänsten gälla hela bärbara datorn och inte bara batteriet. Det kommer sannolikt att avvisa en bärbar dator med ett batteri som företaget anser att det inte går att använda. Tillverkaren kommer sannolikt att erbjuda möjligheten att byta ut batteriet samtidigt som den bärbara datorn behåller men tar ut en avgift för att utföra den tjänsten. Skicka aldrig ett skadat laptopbatteri. De flesta rederier kommer att fråga om ditt paket innehåller ett skadat litiumjonbatteri och kommer att vägra service eller hänvisa dig till en specialtjänst om det gör det. Om du skickar ett batteri som du vet är skadat utan att lämna ut det till avsändaren kan andra riskera skada eller dödsfall.