Saltar al contenido

Hur man rengör hörlurar och öronsnäckor

25 de junio de 2021
GettyImages 607019683 59aec9a5519de20010d17729

Regelbundet underhåll är en del av paketet när det gäller tillhörighetens livslängd. Med det sagt, när sista gången du brydde dig om att rengöra hörlurarna eller (framförallt) öronsnäckor? Glöm inte de hygieniska detaljer som byggs upp över tiden: bakterie, svettas, mjäll, döda hudceller, olja, damm, smutsoch öronvax.

Vad du behöver för att rengöra hörlurar och öronsnäckor

Hörlurar och öronsnäckor är tillverkade av olika material. Så när du rengör vill du välja säkra lösningar och tekniker. Redo att desinficera och desinficera? Här är vad du behöver:

 • Isopropylalkohol (91%)
 • Destillerat vatten
 • Milt tvättmedel (t.ex. Dawn diskmedel)
 • Väteperoxid (3%)
 • Rengöringsdukar i mjuk bomull eller mikrofiber
 • Bomullspinnar (t.ex. Q-tips)
 • Tandborste

Rengöring av plast, silikon och skum

De flesta hörlurar och öronsnäckor är oftast gjorda av plast (t.ex. yttre kropp / hölje) och silikon (t.ex. kablar, öronsnäckor, dämpning av pannband). Det bästa sättet att rengöra dessa material är att använda en lösning av isopropylalkohol något utspädd med destillerat vatten. Applicera en sparsam mängd av vätskan till en ren trasa (eller bomullspinne för små sprickor) innan du kör den över plast- och silikonytor. Lägg till mer när du behöver. Kom ihåg att ta bort och rengör (insidan och utsidan) silikonöronsnäckor med en bomullspinne doppad i lösningen. Isopropylalkohol är bra eftersom det är ett desinfektionsmedel (dödar bakterier), löser upp olja / smuts / klibbighet, avdunstar snabbt utan rester / lukt och är i allmänhet inte reaktivt med de flesta typer av plast och silikon. Använd inte blekmedel, eftersom blekmedel kan orsaka biverkningar (t.ex. rost, påverkar / försämrar fysikaliska egenskaper, bleknar färg) med vissa plastmaterial och icke-plastmaterial. Många öronsnäckspetsar och nakna (dvs det finns inget tygöverdrag) pannband i pannband är gjorda av skum (t.ex. Comply Foam). Använd endast en trasa fuktad med destillerat vatten för att rengöra – ingen alkohollösning – och låt allt lufttorka före användning. Om öronsnäckorna fortfarande är märkbart smutsiga är det förmodligen dags att byta ut dem mot en ny uppsättning (skumspetsar är inte alltid).

Rengöring av metall och trä

Dyrare hörlurar och öronsnäckor innehåller ofta finare och mer robusta material i konstruktionen. Pannband kan exponera stål, aluminium eller titan när man justerar längden på öronkåporna. Själva öronkåporna kan också göras med trä (t.ex. House of Marley Smile Jamaica öronsnäckor) och solid metall (t.ex. Master & Dynamic MW50 hörlurar). Öronproppshöljen kan gjutas av aluminium; Master & Dynamic erbjuder också öronsnäckor bearbetade från mässing eller palladium. V-Moda erbjuder anpassade 3D-tryckta öronproppar av brons, silver, guld eller platina. Håll fast vid lösningen av isopropylalkohol och destillerat vatten med någon av dessa metaller. Vill du lägga till en strålande glans? Oavsett vilket polermedel du applicerar på smycken är det säkert att använda på dina hörlurar / öronsnäckor (av lämplig materialtyp). När det gäller trä, alkohol kommer att lösas upp ytor / fläckar och förstör snabbt utseende. Så det är bäst att använda ett träspecifikt rengöringsmedel (t.ex. Howard Orange Oil Wood Polish, Murphy’s Oil Soap). Om du inte har trärenare kan du istället ersätta en blandning av varmt vatten och milt rengöringsmedel – också effektivt för rengöring av de flesta stereohögtalarskåp.

Rengöring av tyger

Pannband och öronkåpor – om de är avtagbara, gör det för enklare rengöring – består vanligtvis av tyg lindat runt skum / dämpning. Om materialet är pläder (aka plastläder, proteinläder, konstläder, syntetiskt läder) eller vinyl, fortsätt och använd lösningen av isopropylalkohol och destillerat vatten. Om hörlursdynan är gjord med Äkta Läder, använd varmt vatten och milt rengöringsmedel. Alkohollösningen kan vara för hård eller sluta torka ut lädret. Om du vill att ditt läder ska hålla länge och förbli mjukt kan du applicera lite läderbalsam (t.ex. läderhoney) efteråt. Om hörlursdynan är gjord med mockaskinn (t.ex. Sennheiser Momentum 2.0 On-Ear) ellerAlcantara (dvs syntetisk mocka), använd inte alkohollösningen eller vattenblandningen. Ditt bästa alternativ är att köpa en rengöringssats som är uttryckligen avsedd för mocka.

Avtagbar vaddering av hörlurar

Om hörlurarnas stoppning är avtagbar och gjord med velour / sammet (t.ex. Shure SRH1440) eller mesh / syntet tyg (t.ex. Urbanears Hellas), använd en ren borste (tandborste kan fungera) eller luddrulle för att ta bort allt yttre skräp. Dunk sedan dynorna i en skål fylld med en blandning av varmt vatten och milt rengöringsmedel. Skrubba försiktigt för hand innan du pressar ut all vätska. Upprepa processen i en separat skål fylld med destillerat vatten (dvs. sköljcykel). Pressa ut all vätska en sista gång innan du hänger dynorna för att lufttorka.

Icke-avtagbar vaddering av hörlurar

Om hörlurarnas stoppning kan inte tas bort och gjord med velour / sammet (troligen imitation om den inte kan tas bort) eller mesh / syntet tyg (t.ex. Libratone Q Adapt On-Ear). I så fall måste du utföra manuell kemtvätt av olika slag. Ha en skål fylld med en blandning av varmt vatten och milt rengöringsmedel (tvätt), den andra med endast destillerat vatten (skölj). Men istället för att dunka ner delarna, använd en trasa för att noggrant applicera en tillräcklig mängd vätska på tygerna. Massera för hand för att tvätta och upprepa sedan processen med destillerat vatten för att skölja. Torka med en ren trasa och låt lufttorka.

Rengöring av öronsnäckor och mikrofonöppningar

Hörlurar (dvs de vilar utanför hörselgången), hörlurar / IEM (dvs. de sätts in i hörselgången) och mikrofonöppningar kräver extra försiktighet vid rengöring – se alltid till att ta bort spetsarna först. Håll varje öronpropp så att öppningen är vänd nedåt – du vill att lossade partiklar faller ut istället för att skjutas in – och använd en ren, torr tandborste för att skrubba området försiktigt. För en tuffare uppbyggnad, doppa en bomullspinne i lite väteperoxid (det fungerar för att lösa upp öronvax). Torka den lätt – du vill inte att överflödig vätska ska flöda inuti – mot ytorna. Ge peroxiden en minut eller så för att lossa uppbyggnaden. Knacka på baksidan av öronsnäckorna (fortfarande nedåt) när du skrubbar med tandborsten igen. Även om du kanske vill använda en tandpetare eller nål för att sticka skräp ur nätskärmar eller öppningar, är det i allmänhet inte en bra idé. Det är mer sannolikt att du tvingar partiklar djupare inuti. Istället kan du prova att använda en giftfri limrengöringsspackel eller gel (t.ex. Blu Tack, Super / Cyber ​​Clean). Tryck inte för hårt, så att inte kittet / gelén fastnar. Du kan också använda burkar med tryckluft (blåsa inte med munnen på grund av fukt / spott) för att rensa ut öppningarna – håll den tillräckligt långt bort, så att du inte spränger partiklar djupare inuti. Ett dammsugare från hörapparater kan göra underverk när du rengör öronsnäckor och mikrofonöppningar. Du kan också prova att använda ett vakuum i standardstorlek med slangfästet. Om munstycket är för stort behöver du bara en liten papperskopp, plastdricka och lite tejp (caulk kan också fungera, men du måste vänta tills det härdar). Peka ett hål i botten av koppen som är tillräckligt stor för att passa sugröret. Skjut in sugröret så att det är halvvägs genom botten på koppen och sedan tejp (både insidan och utsidan) där halmen vidrör koppen för att göra en fullständig tätning. Nu har du en liten, halmstor tillbehör för ditt vakuum!

Tips för underhåll

 • Förvara dina hörlurar / öronsnäckor i ett skyddande fodral när de inte används.
 • Kasta några kiselgelpaket inuti hörlurar / hörlurar. Dessa absorberar fukt och hjälper till att förhindra tillväxt av mögel (och medföljande lukt).
 • Använd en ren trasa för att torka av hörlurarnas / öronsnäckans utsida före och efter användning; detta hjälper till att förhindra uppbyggnad.
 • Försök att inte dela dina hörlurar / öronsnäckor med andra (på grund av bakterier).
 • Ersätt inte handdesinfektionsmedel mot mild tvål. Det kan lämna en oönskad rest som kan göra framtida rengöring svårare.