Saltar al contenido

Hur man ställer in ett nätverksnät

15 de julio de 2021
GettyImages 615517192 88e1e336952a44f7872d83efb28f1d8f

Ett nätverk med nät ökar räckvidden för din internetanslutning genom att placera flera anslutningspunkter runt ditt hem eller kontor, med alla punkter anslutna till och förstärker varandra. Istället för att begränsas av avståndet från din router eller att behöva logga in på en förlängare ansluter enheten smidigt till närmaste punkt, och de andra enheterna hjälper till att dirigera trafiken för att upprätthålla hastigheten.

Vad du ska göra innan du installerar ett nätverksnätverk

Innan du installerar nätverket ska du förbereda ditt hem för optimala resultat:

 • Internet täckningsområde: Bestäm kvadratmängden för det område du vill få Wi-Fi, inklusive utomhusytor som uteplatser och verandor. En typisk router erbjuder större avstånd siktlinje än när signalen måste passera genom täta föremål som tegelväggar eller metallföremål. Köp så många nätnoder som du behöver för att täcka nätverkets avsedda kvadratmeter, med hänsyn till arkitektoniska hinder för signalutbredning.
 • Routerplats: Hitta den perfekta platsen för routern. Den bästa platsen är en där du har maximal räckvidd inom alla områden du behöver Wi-Fi, med satellitnoder som fyller i kanterna. Vanligtvis ligger den här platsen i mitten av huset, men inte nära ett hinder som en öppen spis.
 • Nodplacering: Hitta den bästa platsen i dina rum för varje satellitnod. Noder ansluts till eluttag. Noder bör också vara borta från möjliga störningskällor, som trådlösa telefoner och mikrovågsugnar.
 • Monteringsnoder: Om möjligt, mäta en plats för att montera noden där den kommer att vara ur vägen. Noder som måste nå genom tak bör placeras högre upp, medan noder som behöver nå genom golv ska vara lägre.
 • Mesh-nätverksspecifikationer: Undersök specifikationerna för varje nätverk du funderar på. Var uppmärksam på det maximala intervallet för varje satellitnod och planera nodplaceringen så att den är högst två tredjedelar av det avståndet, om möjligt. Du kan alltid lägga till fler noder i nätverket efter behov.

Hur man ställer in ett nätverksnät

Även om varje nätverksleverantörs installationsprocess skiljer sig åt i detalj följer alla samma allmänna procedur:

 1. När du har valt ett system, ladda ner appen till din telefon.

 2. Koppla bort routern och anslut huvudnoden till den med en Ethernet-kabel. Anslut routern igen och låt den starta och huvudnoden.

 3. Du uppmanas att logga in på ditt konto med nätverket eller skapa ett om du inte har ett för närvarande.

 4. Skanna QR-koden längst ner på huvudnoden eller ange ett serienummer för att länka ditt konto och huvudnoden.

 5. Ange, som du uppmanas, ett namn eller en plats för huvudnoden. Ange antalet satellitnoder. Oroa dig inte om du överskattar eller underskattar det, eftersom du kan lägga till noder senare.

 6. Anslut noder en i taget. När varje nod läggs till frågas du vilket rum i huset det ligger i.

 7. När du har lagt till dina planerade noder går du till varje rum i ditt hus och alla utomhusområden och kontrollerar sedan din nätverkshastighet.

Varför installera ett nätverk?

Den typiska Wi-Fi-routern är utformad för att leverera en signal till ett standardfamiljshus. Men byggmaterial, hemdesign och hemstorlek kan ofta frustrera de mest kraftfulla routrarna. Denna oklarhet blir uppenbar när du försöker använda Wi-Fi vid kanten av en routers effektiva intervall. När apparater blir smartare och telefoner, surfplattor och datorer använder mer data kan en enda router kämpa för att hålla jämna steg med alla förfrågningar samtidigt, speciellt eftersom dessa enheter sitter i yttersta kanten av routerns sortiment. Masknätverk mildrar dessa vanliga problem genom att distribuera din router över ditt hem. Nyckelnoden i nätverket är ansluten till routern och ansluts till andra noder när du installerar dem. Noder är ständigt anslutna till varandra och hjälper varandra att flytta trafik via Wi-Fi-signaler. Om du till exempel streamer musik på din telefon och går genom ditt hus, istället för att din telefon håller kontakten med routern hela vägen, skulle den lämna ut den trafiken till närmare noder. Denna arkitektur begränsar anslutningsförluster och ser till att routern inte blir överbelastad av för många förfrågningar samtidigt. Korrekt konfiguration är dock nödvändig för att säkerställa bästa resultat.