Saltar al contenido

Hur man startar om en router och ett modem korrekt

20 de julio de 2021
how to properly restart a router modem 2624570 8ef8d3ea41a14c928947e58c32fa3646

Starta om din router och modem om du misstänker att ditt nätverk inte fungerar som det ska. Kanske laddas inte webbsidor, Netflix fryser halvvägs genom en film eller så slutar dina smarta högtalare plötsligt spela musik. Oavsett fallet, om du startar om routern ger det tid att svalna och spola ut minnet. Ibland, särskilt med äldre hårdvara, räcker det att ha routern på och arbeta i overdrive för länge för att kräva omstart.

Omstart: En vanlig fix

Omstart (även känd som omstart) är ett av de enklaste felsökningsstegen du kan vidta för att åtgärda det som inte fungerar korrekt. Verkar Windows lite buggy idag? Starta om datorn. Ansluter inte din iPhone längre till Wi-Fi? Starta om telefonen och försök igen. Det kan vara irriterande när man beskriver ett problem för en IT-avdelning eller en teknisk supportagent och de föreslår en omstart eller omstart omedelbart, men faktum är att omstart löser många problem.

Omstart kan också korrigera nätverksproblem

Omstart löser också problem med nätverkshårdvara, till exempel ett digitalt modem (oavsett om det är kabel, DSL, satellit eller fiber) och en router. Har din smartphone och din bärbara dator tappat anslutningen till internet? Visas din NAS inte längre på skrivbordet? Är dina anslutna enheter tröga när det gäller streaming och surfning online? Starta i så fall routern och modemet. Omstart av nätverkshårdvara korrigerar nätverks- och internetproblem 75 procent av tiden eller mer. Routern och modemet måste startas om i rätt ordning för att omstarten ska kunna lösa problemet. Om enheterna inte startas om i rätt ordning kan du förlora internetanslutningen helt. 1:23

Så här startar du om en router och ett modem

Åtgärder för att starta om en router och ett modem

Följ den korta processen nedan för bästa möjliga chans att förbättra situationen. Omstart på detta sätt fungerar med de flesta märken och modellerna av routrar och modem. Följande process är inte densamma som att återställa en router eller ett modem. Ser Återställning vs omstart längst ner på denna sida för mer information.

  1. Koppla bort routern och modemet. Om du har annan hanterad nätverksmaskinvara, t.ex. nätverksväxlar, kopplar du bort den hårdvaran. Ohanterade enheter kan lämnas påslagen, men använd din bedömning om du tror att dessa kan vara en del av problemet. Använd inte en knapp märkt Återställ eller Starta om, eftersom dessa sannolikt startar fabriksåterställning eller återställningsprocess. En tydligt märkt strömbrytare är förmodligen bra att använda, men kopplingen tar bort alla tvivel.

  2. Vänta åtminstone 30 sekunder. Den här gången låter enheterna svalna och indikerar för din ISP, datorer och andra enheter att routern och modemet är offline. Det här kanske inte är nödvändigt om du vet vad problemet är med anslutningen. Starta om routern och modemet när du inte vet vad som är fel.

  3. Anslut modemet. Om den inte slås på under de första sekunderna, tryck på strömbrytaren. Modemet är den enhet som din anslutning till internet ansluter till. Till exempel, med kabelbaserad internettjänst, kopplas modemet till koaxialkabeln utanför hemmet.

  4. Vänta minst 60 sekunder. Under den här tiden autentiseras modemet med din ISP och tilldelas en offentlig IP-adress. De flesta modem har fyra lampor: ett strömlampa, ett mottaget ljus, ett sändljus och ett aktivitetsljus. När de tre första lamporna är stabila är modemet helt påslaget. Om det finns en internetlampa, vänta tills den tänds för att bekräfta att modemet hämtar internet från din ISP.

  5. Anslut routern. Vissa routrar kan kräva att du trycker på en strömknapp. På en kombinationsmodem-router hoppar du över detta och nästa steg. Programvaran i den enheten initierar saker i rätt ordning. Routern är fysiskt ansluten till modemet, så enheten bredvid modemet är förmodligen routern. Inte alla routrar har en antenn, men många har det, så om du ser en eller flera av dem är det nog routern.

  6. Vänta minst 2 minuter. Detta ger routern tid att starta upp. Det ger också datorer, smartphones och andra enheter som använder nätverket tid för att få nya privata IP-adresser som tilldelats av DHCP-tjänsten i routern. Om du stängde av strömmen till switchar eller annan nätverksmaskinvara, slå på dem igen. Vänta lite. Om du har flera enheter, slå på dem från utsidan, baserat på din nätverkskarta.

  7. När routern och modemet startar om, testa om problemet har försvunnit. Det är inte nödvändigt att starta om datorer och andra trådlösa enheter, men du kan behöva göra det om några av enheterna är online och andra inte. Starta om datorn på rätt sätt. Om omstart inte är ett alternativ, förnya din IP-adress genom att ange ipconfig / förnya i kommandotolken.

Om omstart inte fungerar

Om omstart av routern och modemet inte löste problemet följer du mer specifika felsökningsmetoder för nätverks- eller internetproblemet. Om modemet har problem med att få en signal från din ISP (de tre första lamporna lyser inte), kontakta din ISP för hjälp. Annars kan du titta närmare på nätverksinställningarna i ditt hem.

En omstart ändrar inte dina inställningar

Det finns en grundläggande skillnad mellan att återställa en router eller ett modem och att starta om en. En är mer tillfällig än den andra och båda används för unika ändamål. Anvisningarna på denna sida är för omstart ett modem eller en router för att stänga av dem och starta dem igen utan att ta bort några inställningar eller göra några ändringar i programvaran.

A Återställ återgår till fabriksinställningar

Till återställa en router eller ett modem är den korta versionen av en fabriksåterställning av enheten, vilket innebär att de trådlösa inställningarna och andra konfigurationer tas bort. Återställning sätter routern eller modemet i sitt ursprungliga standardläge innan några ändringar gjordes, vilket inkluderar att återställa standardrouterlösenordet, rensa Wi-Fi-lösenordet, ta bort anpassade DNS-servrar och mer. Återställ ett modem eller en router med hjälp av återställningsknappen som vanligtvis finns på enhetens baksida eller sida. Ta reda på hur du återställer en router om du inte kan logga in med standardlösenordet eller om det finns ett större problem med nätverkshårdvaran som omstart inte löser.

Vanliga frågor

  • Hur ofta ska jag starta om min router? Det finns ingen hård och snabb regel om hur ofta du ska starta om din router. För att få en jämnare prestanda övergripande, överväga att ta detta steg på något schema utanför att lösa tröga nätverksproblem när de uppstår. Du kanske föredrar att skapa din egen vecko- eller månadsrutin eller titta på routerns tillverkare för vägledning.
  • Hur startar jag om en router från en dator eller telefon? Om du vill försöka starta om din router ensam från din dator eller telefon kan du göra det i några steg. Ladda ner en kompletterande mobilapp om den är tillgänglig eller ange din routers IP-adress i en webbläsare. Logga in och leta efter en omstart eller omstart.