Saltar al contenido

Hur spionprogram kommer till din dator eller telefon

21 de julio de 2021
GettyImages 535497739 58b381b53df78cdcd80a96c1

Spyware är en generisk term som hänvisar till dolda programvarupaket som övervakar datoranvändarnas aktivitet och skickar användningsdata till externa webbplatser. Spionprogram kan påtagligt störa driften av enheter på grund av nätverksbandbredd och andra resurser som de förbrukar.

Exempel på spionprogram

En keylogger övervakar och spelar in tangenttryckningar på ett datortangentbord. Vissa företag och statliga organisationer kan använda keyloggers för att lagligt spåra aktiviteten hos anställda som använder känslig utrustning, men keyloggers kan också distribueras till intet ont anande individer via Internet. Andra övervakningsprogram spårar de uppgifter som anges i webbläsarformulär, särskilt lösenord, kreditkortsnummer och annan personlig information, och överför dessa uppgifter till tredje part. Termen adware används vanligtvis på vanliga internetsystem som övervakar en persons surfnings- och shoppingvanor i syfte att betjäna riktat reklaminnehåll. Adware betraktas tekniskt som en separat typ av skadlig kod och i allmänhet mindre påträngande än spionprogram, men vissa anser det ändå som oönskat. Spionprogramvara kan laddas ner till en dator på två sätt: genom att installera medföljande applikationer eller genom att utlösa en online-åtgärd.

Installera spionprogram via webbnedladdningar

Vissa typer av spionprogram är inbäddade i installationspaketen för nedladdning av Internet-programvara. Spionprogram kan vara förklädda som användbara program själva, eller de kan följa med andra applikationer som en del av ett integrerat (medföljande) installationspaket. Spionprogramvara kan också installeras på en dator genom nedladdning av:

  • Tredjeparts webbläsarverktygsfält eller tillägg.
  • Verktygsprogram som videospelare eller reklamblockerare.
  • Paket som marknadsförs är «antispionprogram» eller antivirussystem som faktiskt innehåller spionprogram, ibland kallat scareware.
  • Andra «freeware» -applikationer.

Var och en av dessa typer av internetnedladdningar kan resultera i att ett eller ibland flera spionprogram också laddas ner. Installationen av den primära applikationen installerar automatiskt spionprogram, vanligtvis utan användarens vetskap. Omvänt kommer avinstallation av ett program i allmänhet inte att avinstallera spionprogramvaran. För att undvika att ta emot denna typ av spionprogram ska du noga undersöka innehållet i nedladdningar av programvara online innan du installerar dem och alltid se till att du laddar ner programvara från deras officiella webbplats, snarare än tredjepartswebbplatser.

Utlöser spionprogram via onlineåtgärder eller popup-fönster

Andra former av spionprogram kan aktiveras helt enkelt genom att besöka vissa webbsidor med skadligt innehåll. Dessa sidor innehåller skriptkod som automatiskt startar nedladdning av spionprogram så snart sidan öppnas. Beroende på webbläsarens version, säkerhetsinställningar och säkerhetsuppdateringar kan användaren eventuellt upptäcka att meddelandet är spionprogramrelaterat. För att undvika att utlösa spionprogram när du surfar på webben:

  • Håll enhetens operativsystem och webbläsarprogramvara uppdaterad.
  • Läs alla pop-up-meddelanden i webbläsaren noggrant – avsluta installationen – klicka inte på «acceptera» eller «OK» om några okända uppmaningar visas på skärmen.
  • Om popup-fönstren fryser din webbläsare, tvinga avsluta din app och starta om datorn.