Saltar al contenido

Introduktion till Samba för datornätverk

2 de agosto de 2021
Lifewire Share Image 46adcf5791084a5c80ac92ab3a24d05a

Samba är klient/server -teknik som implementerar nätverksresursdelning mellan operativsystem. Med Samba kan filer och skrivare delas mellan Windows-, Mac- och Linux/UNIX -klienter. Sambas kärnfunktionalitet härrör från implementeringen av Server Message Block (SMB) -protokollet. SMB-klient- och serversidan stöd levereras med alla moderna versioner av Microsoft Windows, Linux-distributioner och Apple Mac OSX. Den fria öppna programvaran kan också erhållas från samba.org. På grund av tekniska skillnader mellan dessa operativsystem är tekniken ganska sofistikerad.

Vad Samba kan göra för dig

Samba kan användas på flera olika sätt. På ett intranät eller andra privata nätverk kan till exempel Samba -program överföra filer mellan en Linux -server och Windows- eller Mac -klienter (eller vice versa). Alla som använder webbservrar som kör Apache och Linux kan överväga att använda Samba snarare än FTP för att fjärrhantera webbplatsens innehåll. Förutom enkla överföringar kan SMB -klienter också utföra fjärrfiluppdateringar.

Hur man använder Samba från Windows- och Linux -klienter

Windows -användare kartlägger ofta enheter för att dela filer mellan datorer. Med Samba -tjänster som körs på en Linux- eller Unix -server kan Windows -användare dra nytta av samma faciliteter för att komma åt dessa filer eller skrivare. Unix -resurser kan nås från Windows -klienter via operativsystemets webbläsare som Windows utforskaren, Nätverk grannskap, och Kant. Att dela data i motsatt riktning fungerar på samma sätt. Unix -programmet smbclient stöder surfning och anslutning till Windows -resurser. Till exempel, för att ansluta till C $ på en Windows -dator som heter louiswu, skriver du följande vid Unix -kommandotolken smbclient \ louiswu c $ -U användarnamn

var Användarnamn är ett giltigt Windows NT -kontonamn. (Samba kommer att begära ett kontolösenord om det behövs.) Samba använder Universal Naming Convention (UNC) -vägar för att hänvisa till nätverksvärdar. Eftersom Unix -kommandoskal normalt tolkar backslash -tecken på ett speciellt sätt, kom ihåg att skriva dubblett backslash som visas ovan när du arbetar med Samba.

Hur man använder Samba från Apple Mac -klienter

De Fildelning alternativet på delning i Mac System Preferences kan du hitta Windows och andra Samba -klienter. Mac OSX försöker automatiskt nå dessa klienter via SMB och faller tillbaka till alternativa protokoll om Samba inte fungerar.

Krav för att konfigurera Samba

I Microsoft Windows är SMB -tjänster inbyggda i operativsystemtjänster. De Server nätverkstjänst (tillgänglig via Kontrollpanelen/Nätverk, fliken Tjänster) ger stöd för SMB -server medan Arbetsstation nätverkstjänst ger stöd för SMB -klienter. Observera att SMB också kräver TCP/IP för att fungera. På en Unix -server tillhandahåller två daemonprocesser, smbd och nmbd, all Samba -funktionalitet. För att avgöra om Samba körs för närvarande, skriv på kommandotolken Unix ps ax | grep mbd | Mer

och kontrollera att både smbd och nmbd visas i processlistan. Starta och stoppa Samba -demoner på vanligt Unix -sätt: /etc/rc.d/init.d/smb start
/etc/rc.d/init.d/smb stopp

Samba stöder en konfigurationsfil, smb.conf. Samba -modellen för anpassning av detaljer som delnamn, katalogvägar, åtkomstkontroll och loggning innebär att du redigerar denna textfil och sedan startar om demonerna. En minimal smd.conf (tillräckligt för att göra Unix -servern synlig i nätverket) ser ut så här; Minimal /etc/smd.conf
[global]
gästkonto = netguest
arbetsgrupp = NETGROUP

Några Gotchas att överväga

Samba stöder ett alternativ för att kryptera lösenord, men den här funktionen kan stängas av i vissa fall. När du arbetar med datorer som är anslutna via osäkra nätverk, inser du att lösenord för klartext som tillhandahålls när du använder smbclient lätt kan upptäckas av en nätverkssniffer.

Namn mangling problem kan uppstå vid överföring av filer mellan Unix- och Windows -datorer. Framför allt kan filnamn som är blandade i Windows -filsystemet bli namn i små bokstäver när de kopieras till Unix -systemet. Mycket långa filnamn kan också förkortas till kortare namn beroende på vilka filsystem (t.ex. gamla Windows FAT) som används. Unix- och Windows -system implementerar end-of-line (EOL) konvention för ASCII -textfiler annorlunda. Windows använder en sekvens med två tecken vagnretur/linefeed (CRLF), medan Unix endast använder ett enda tecken (LF). Till skillnad från Unix mtools -paketet utför Samba inte EOL -konvertering under filöverföring. Unix -textfiler (t.ex. HTML -sidor) visas som en mycket lång textrad när de överförs till en Windows -dator med Samba.

Slutsats

Samba -tekniken har funnits i mer än 20 år och fortsätter att utvecklas med nya versioner som släpps regelbundet. Mycket få program har haft en så lång användbar livslängd. Sambas motståndskraft vittnar om dess roll som en viktig teknik när man arbetar i heterogena nätverk som inkluderar Linux- eller Unix -servrar. Medan Samba aldrig kommer att vara en vanlig teknik som den genomsnittliga konsumenten behöver förstå, är kunskap om SMB och Samba till hjälp för IT- och affärsnätverkare.