Saltar al contenido

Introduktion till trådlösa internettjänster

24 de junio de 2021
83066017 56a1ada25f9b58b7d0c1a15b 1b3d1014042f472f9c7add5bde7c4346

Hem, skolor och företag ansluter till Internet idag med en mängd olika metoder. En metod, trådlös Internet-tjänst, tillhandahåller internetåtkomst till kunder utan behov av underjordisk koppar, fiber eller andra former av kommersiella nätverkskablar. Jämfört med mer etablerade kabelanslutna tjänster som DSL och kabelinternet ger trådlös teknik extra bekvämlighet och mobilitet i datanätverk. Nedanstående avsnitt beskriver varje populär typ av tillgänglig trådlös internettjänst.

Satellitinternet: Den första trådlösa konsumenten

Satellitinternet infördes i mitten av 1990-talet och blev den första vanliga konsumentens trådlösa internettjänst. Satellitåtkomst fungerade ursprungligen bara i en riktning för att ladda ner information. Abonnenter behövde installera ett standarduppringningsmodem och använda en telefonlinje tillsammans med satelliten för att skapa ett funktionellt system. Nyare former av satellittjänster tar bort denna begränsning och stöder fullständig tvåvägsanslutning. Jämfört med andra former av trådlös internettjänst har satelliten fördelen av tillgänglighet. Satellit fungerar i nästan alla landsbygdsområden som inte betjänas av annan teknik, eftersom det bara kräver en liten antenn, satellitmodem och prenumerationsplan. Satellit erbjuder dock också trådlöst internet med relativt låg prestanda. Satellit lider av anslutningar med hög latens (fördröjning) på grund av att fjärrsignalerna måste färdas mellan jorden och de kretsande stationerna. Satellit stöder också relativt blygsamma mängder nätverksbandbredd.

Offentliga Wi-Fi-nätverk

Vissa kommuner har byggt sin offentliga trådlösa internettjänst med hjälp av Wi-Fi-teknik. Dessa så kallade nätverk sammanfoga flera trådlösa åtkomstpunkter för att spänna över större stadsområden. Enskilda Wi-Fi-hotspots tillhandahåller också allmänt trådlöst internet på utvalda platser. Wi-Fi är ett billigt alternativ i förhållande till andra former av trådlös internettjänst. Utrustningen är billig (många datorer har den inbyggda hårdvaran som behövs) och Wi-Fi-hotspots förblir gratis på vissa platser. Tillgänglighet kan dock vara ett problem. Du hittar inte allmän Wi-Fi i de flesta förorts- och landsbygdsområden. Observera att så kallade Super Wi-Fi är en annan form av trådlöst än Wi-Fi i sig. Mer känt som vita utrymmen Super Wi-Fi går över en annan del av det trådlösa spektrumet och använder andra radioapparater än Wi-Fi. Av några anledningar har teknik för vita utrymmen ännu inte antagits i stor utsträckning och kan aldrig bli en populär form av trådlöst.

Fast trådlöst bredband

För att inte förväxlas med satellitinternet eller Wi-Fi-hotspots, är fast trådlöst bredband en typ av bredband som använder monterade antenner riktade mot radioöverföringstorn.

Trådlös mobil bredbandstjänst

Mobiltelefoner har funnits i årtionden, men först nyligen har mobilnät utvecklats till en vanlig form av trådlös internettjänst. Med en installerad mobilnätverksadapter eller genom att binda en mobiltelefon till en bärbar dator kan internetuppkoppling upprätthållas i alla områden med celltornstäckning. Äldre mobilkommunikationsprotokoll tillåts endast mycket låghastighetsnätverk. Nyare cellteknologier som EV-DO och UMTS lovar att leverera nätverkshastigheter närmare DSL och andra trådbundna nätverk. Många mobilleverantörer säljer abonnemangsplaner på Internet separat från sina röstnätverkskontrakt. Generellt sett fungerar inte mobilt bredbandstjänst utan att ha en Internet-dataprenumeration på plats från någon leverantör. WiMax är en relativt ny form av trådlöst internet. Den använder basstationer som liknar mobilnätverk, men WiMax är utformat speciellt för att ge datatillgång och tjänster snarare än röstkommunikation. När det blir mer moget och allmänt distribuerat lovar WiMax att erbjuda full roamingkapacitet och mycket högre prestanda nätverk än satellit till en lägre kostnad.