Saltar al contenido

Kan ett hemnätverk dela två internetanslutningar?

1 de noviembre de 2022
GettyImages 480813397 57d80db95f9b589b0a88266c

Multihoming konfigurationer tillåter ett lokalt nätverk att dela flera samtidiga anslutningar till externa nätverk som internet. Vissa människor multi-home sitt hemnätverk för att dela två internetanslutningar för ökad hastighet och tillförlitlighet. Men multihoming-strategi kan vara svår att konfigurera och lösningar är ofta begränsade i funktionalitet.

Multihoming bredbandsroutrar

Den mest direkta metoden för att använda två höghastighetsinternetanslutningar i ett hemnätverk är att installera en router speciellt utformad för detta ändamål. Multihoming-routrar har två eller flera WAN-gränssnitt för internetlänkar. De hanterar både fail-over- och lastbalanseringsaspekterna av anslutningsdelning automatiskt. Men dessa avancerade produkter är designade för att användas av företag snarare än husägare och kan vara komplicerade att installera. På grund av de inneboende omkostnader som är involverade i att hantera sådana anslutningar kanske dessa produkter inte fungerar så bra som de är hypade. De är också betydligt dyrare än vanliga hemnätverksroutrar.

Dubbla bandbredden

Genom att installera två bredbandsroutrar – var och en med sitt eget internetabonnemang – kan du använda båda anslutningarna samtidigt men bara på olika datorer. Vanliga hemnätverksroutrar tillhandahåller ingen mekanism för att koordinera nätverksbandbreddsdelning mellan dem.

Bredbands MultiHoming utan router

Människor med tekniskt kunnande kan vara benägna att bygga sitt eget höghastighetssystem för multihoming hemma utan att köpa en router. Detta tillvägagångssätt kräver att du installerar två eller flera nätverkskort i en dator och utvecklar programvaruskript som hanterar detaljerna för nätverksrouting och konfiguration. Genom att använda en teknik som kallas NIC-bindning kan du aggregera bandbredden för samtidiga internetanslutningar.

Multihoming uppringda nätverksanslutningar

Konceptet med multihoming-hemnätverksanslutningar har funnits sedan webbens tidiga dagar. Microsoft Windows XP uppringning med flera enheter kombinerade till exempel effektivt två uppringda modemanslutningar till en, vilket ökade den totala internetanslutningshastigheten jämfört med ett enda modem. Tekniker kallade ofta detta tillvägagångssätt för en hagelgevärsmodem eller modem-bonding-konfiguration.

Partiella MultiHoming-lösningar

Nätverksoperativsystem som Microsoft Windows och Mac OS X innehåller begränsat stöd för multihoming. Dessa ger en del grundläggande internetdelningsmöjligheter utan att kräva dyr hårdvara eller djup teknisk förståelse. Med Mac OS X, till exempel, kan du konfigurera flera internetanslutningar inklusive höghastighets- och uppringning och få operativsystemet automatiskt att misslyckas från det ena till det andra om ett fel uppstår i det ena eller det andra gränssnittet. Det här alternativet stöder dock inte någon lastbalansering eller försök att samla nätverksbandbredd mellan internetanslutningar. Microsoft Windows låter dig konfigurera en liknande nivå av multihoming i ett hemnätverk. Äldre versioner av Windows krävde att du installerade två eller flera nätverksadaptrar på datorn för att kunna dra fördel av multihoming, men Windows XP och nyare versioner tillåter att du konfigurerar stödet med enbart standardadaptern.