Saltar al contenido

Kan jag be min Internetleverantör om Internethistorik?

16 de julio de 2021
ISP internet service provider 56a9fbf85f9b58b7d0005a04

Vad du ska veta

 • Du kan inte hämta din webbhistorik från din ISP, men det finns andra sätt att se din sökhistorik och skydda din integritet online.
 • Den amerikanska regeringen uppmanar Internetleverantörer att registrera kundernas internethistoria i minst 90 dagar.
 • Om du inte vill att din ISP (eller regeringen eller hackare) ska spåra din internethistorik, investerar du i ett virtuellt privat nätverk (VPN).

Den här artikeln förklarar varför du inte, generellt sett, kan få din webbhistorik från din ISP.

Kan jag be min ISP om min Internethistorik?

Även om det är sant att din internetleverantör spårar din internethistorik, kommer de flesta internetleverantörer inte att ge ut denna information, inte ens till kunden. Ändå gör det aldrig ont att fråga. Det enda sättet att veta säkert är att kontakta din leverantör.

Kan min internetleverantör se min internethistorik?

Din Internetleverantör registrerar de webbplatser du besöker och de filer du laddar ner. Alla Internetleverantörer har en sekretesspolicy som förklarar hur kunddata används, lagras och skyddas. Beroende på hur webbplatsen är krypterad (antingen via HTTP eller HTTPS) kanske din Internetleverantör bara kan se domännamnen på webbplatser du besöker, eller så kan de se hela webbadressen. De flesta internetleverantörer hävdar att dina data är konfidentiella, så ingen granskar aktivt din internethistorik. Men om de ombeds om register från regeringen måste de följa brottsbekämpningen. Till exempel har det förekommit fall att ISP-poster har använts för att lagföra piratkopiering online. Om du inte vill att din internetleverantör ska spåra din internethistorik, titta på att få ett virtuellt privat nätverk (VPN), som förklarar din IP-adress för att skydda din integritet online.

Hur länge håller en internetleverantör på webbläsarhistoriken?

I USA kräver den elektroniska kommunikationslagen från 1996 att internetleverantörer ska hålla alla kundregister i minst 90 dagar. Kravet är ännu längre i vissa andra länder. Det är vanligt att internetleverantörer kasserar det mesta av den informationen efter den här tiden, även om de kan hålla register relaterade till fakturering. Granska din ISP: s sekretesspolicy för att säkerställa att dina uppgifter inte säljs till tredje part för marknadsföringsändamål.

Hur kontrollerar jag min internettjänsthistorik?

Även om din ISP sannolikt inte kommer att överlämna din internethistorik, finns det sätt att kontrollera webbläsarens sökhistorik. Om du har barn, överväg att ladda ner programvara för föräldrakontroll för att hindra barn från att se webbplatser för vuxna. Om du är orolig för mystiska online-köp som visas på ditt konto bör du kontakta din bank. FAQ

 • Kan föräldrar be sin ISP om sina barns webbhistorik?

  Det beror på. Som med att begära en ISP för din webbhistorik kommer de flesta ISP inte att ge ut denna information, men det gör inte ont att fråga. Om föräldrar är oroade över sitt barns webbhistorik kan de välja att visa webbhistorik i webbläsarna på sina enheter.

 • Hur döljer du din internethistorik från din ISP?

  Det finns flera sätt att dölja din internethistorik från din ISP. Du kan använda en privat webbläsare som Tor, använda en VPN för att kringgå ISP eller använda webbläsartillägget HTTPS Everywhere för att öka webbläsarens säkerhet.

 • Kan Internetleverantörer sälja din internethistorik?

  Det beror på var du bor. I USA kan Internetleverantörer samla in och sälja icke-identifierande data. Om du är orolig föreslår Apple och Cloudfare en ny DNS-standard som skulle kringgå din ISP så att den inte skulle kunna se och sälja din historik.