Saltar al contenido

Linux-handledning om förpackning, uppdatering och installation

28 de junio de 2021
GettyImages 93033306 58e3bac15f9b58ef7ed3723d

Kärn Linux-distributionen sträcker sig genom användning av paket som presenteras via online-kataloger. Olika distributioner är beroende av arkitektoniska byggnader inriktade på specifika pakethanteringssystem. Pakethanteraren du använder bestämmer hur du installerar eller uppdaterar nya paket.

Vad är ett paket?

Paket är programvaror för Linux. Precis som Apples App Store och Google Play erbjuder samordnade appar för iOS och Android, och Microsoft Store gör detsamma för Windows 10, har en pakethanterare tillgång till ett bibliotek med program som är utformade för att fungera med din distributions arkitektoniska standarder.

Vad är en pakethanterare?

A pakethanteraren fungerar som det inbyggda verktyget för åtkomst till programvarukataloger online och installation, uppdatering och borttagning av paket från din Linux-miljö. Det finns mer än en pakethanterare på marknaden, och deras paket är inte lätt korskompatibla. Dessutom finns inte alla paket i varje pakethanterares katalog. Vanliga pakethanteringssystem inkluderar:

  • dkpg: Används av Debian och Ubuntu och stöds av verktyg som apt, aptitude och Synaptic Package Manager
  • Pac Man: Används av Arch Linux
  • Portage: Används av Gentoo Linux
  • Snappy: Ett relativt nytt, fristående paketformat utvecklat av Ubuntus moderbolag
  • RPM Package Manager: Utvecklad av Red Hat och stöds av verktyg som YUM och zypper

Hur installerar eller uppdaterar jag paket?

Nybörjare av Linux-användare bör använda det inbyggda pakethanteringsverktyget som ingår i din distribution. Du hittar den i fönstersystemet. Varje verktyg är konfigurerat på olika sätt och erbjuder olika alternativ, men de är alla grafiskt baserade och kräver ett administrativt lösenord för att fungera. Inom peka-och-klicka-verktyget kan du söka efter nya paket, ta bort befintliga paket eller hitta uppdateringar för installerade paket.

Manuell pakethantering

Kraftanvändare litar sällan på de grafiska verktygen som ingår i distributionen och föredrar istället att kommandona för pakethantering direkt från skalet. I vissa fall, t.ex. Linux-serveradministration, finns det inget skrivbord alls, så skalåtkomst är det enda sättet att uppdatera paket. Varje pakethanterare stöder olika skalkommandon, men i allmänhet kräver var och en att du anger autentiseringsuppgifter på rotnivå (root-lösenordet eller kontolösenordet för en användare som har rätt att hantera paket) för att ändra operativsystemet. För att till exempel installera den populära textredigeraren Nano använder du följande skalkommandon:

Benägen:

apt installera nano

Pac Man:

pacman -S nano

Zypper:

zypper installera nano

Portage:

dyker upp nano

DNF:

dnf installera nano

Kontrollera dokumentationen för det skalbaserade pakethanteringsverktyget för specifika instruktioner, inklusive relevanta kommandoflaggor som ändrar hur basverktyget fungerar.