Saltar al contenido

MoviePass: Vad det är och var det fungerar

19 de julio de 2023
moviepass card e91a953a76c84627a94b2f4190e8280b

Vad du ska veta

  • MoviePass låter dig använda krediter för att titta på filmer. Du betalar ett månatligt abonnemang för krediter.
  • Det finns fyra nivåer att välja mellan, beroende på hur många krediter du vill ha.

Den här artikeln förklarar vad MoviePass-tjänsten är och hur den fungerar, plus varför den en gång stängdes av och var den fungerar idag.

MoviePass: A Brief History

MoviePass är en filmprenumerationstjänst som låter dig se filmer på deltagande biografer i USA till ett återkommande pris. Det är vettigt för frekventa filmtittare eftersom efter bara några besök per månad kommer du att spara pengar totalt sett. Uppbackad av investerare, denna tjänst, som fungerar via deras mobilapp och det medföljande MoviePass-betalkortet, samlade på en gång miljontals användare. Efter en rad problem stängdes tjänsten ner den 14 september 2019. MoviePass återlanserades dock i begränsade områden i slutet av 2022 innan den öppnade sin betatjänst rikstäckande i början av 2023, och återlanserades slutligen rikstäckande i maj 2023.

Hur MoviePass fungerar

Tanken är enkel: Fyll i lite information för att registrera dig och beställ ditt förbetalda betalkort, välj en film från appen, checka in på bion när du anländer och använd sedan ditt MoviePass-kort för att betala för biljetten. Kortet är automatiskt redo att göra ett biljettköp för filmens exakta pris. Varje film som köps via det medföljande betalkortet är «gratis» eftersom du betalar för tjänsten. Det finns dock en gräns för hur många filmer du kan se eftersom varje film använder ett visst antal krediter, som är begränsade beroende på vilken plan du betalar för.

MoviePass-planer

Deras webbplats listar fyra allmänna prisnivåer som gäller för de flesta platser: $10, $20, $30 och $40. Varje nivå ger ett visst antal krediter som du kan använda för filmer varje månad. Antalet biljetter som krävs för en viss film beror på tid och dag för visningen. Upp till två månaders oanvända krediter kommer att rullas över.

moviepass betaplaner

Priserna skiljer sig åt för användare i södra Kalifornien och NY.

Om du är en tidigare användare får du gratis bonuskrediter till ditt konto när du går med.

Varför stängdes MoviePass av?

För användare som använde MoviePass hela tiden verkade det verkligen för bra för att vara sant. Om du regelbundet tittade på en film på biograferna varannan vecka, kan den lätt kosta över $30 i slutet av månaden. MoviePass minskade detta till en bråkdel av kostnaden. Med miljontals användare är det tydligt att det en gång var en succé. Men även om den varade flera år efter lanseringen 2011, hade den en hel del hicka på vägen:

  • 2011, kort efter lanseringen, pausade MoviePass sin verksamhet eftersom biograferna som det planerade att stödja inte ville stödja tjänsten
  • Under 2018 behövde MoviePass ett lån på 5 miljoner dollar, så det stängdes av för en dag
  • Under 2018 avbröt över en miljon användare sin plan efter att det obegränsade alternativet togs bort
  • Under 2019 väcktes en grupptalan mot företaget för användares oförmåga att använda tjänsten på grund av strömavbrott
  • 2019 stängdes tjänsten och meddelade att de «inte kan förutsäga om eller när MoviePass-tjänsten kommer att fortsätta»
  • 2020 ansökte dess moderbolag, Helios och Matheson Analytics, i konkurs

Utöver dessa problem hade vissa filmer extra avgifter förknippade med dem, appproblem orsakade problem för vissa användare när de valde visningstider, IMAX-filmer inkluderades inte och det fanns rapporter om att användarlösenord löpte ut för att förmodligen förhindra biljettköp. Konceptet bakom MoviePass som gjorde det populärt var inte det som dödade det. Om det implementeras korrekt och om teatrar delade en del av sin vinst med tjänsten kan det gynna alla. Men det blev bara inte så.

MoviePass Relansering

2021 återtog företagets medgrundare Stacy Spikes ägandet och den nya betatjänsten återlanserades i slutet av 2022. Men istället för att öppna upp överallt, lanserades marknader i vågor, med ordningen bestämd av partners och engagemangsnivån från väntelistan i varje marknadsföra. De första städerna som fick tillgång var Chicago, Dallas, Kansas City och Tampa. Det fanns en väntelista du kunde ansluta dig till som varade några dagar i slutet av 2022. Tjänsten utökades så småningom över hela landet i januari 2023, vilket öppnade upp för fler personer på väntelistan. MoviePass fungerar enligt uppgift med alla större biografer som accepterar stora kreditkort i USA, som företaget säger är över 4 000 biografer. Sidan MoviePass Theatres listar dem alla.

MoviePass-alternativ

Förhoppningsvis kan MoviePass starta om på ett sätt som kan begränsa eller förhindra problemen som anges ovan. Det finns dock några andra alternativ att överväga om du letar efter ett bra alternativ. Något som gör den här tjänsten unik är att den inte erbjuder filmer direkt. Det är bara en tredjepartstjänst kopplad till faktiska biografer. Det som ligger närmast det är tjänster från teatern. AMC, till exempel, har vad som kallas AMC Stubs A-List. Det är ett månatligt filmmedlemskap som MoviePass som låter dig se upp till tre filmer varje vecka, antingen alla på samma dag eller utspridda över hela veckan. IMAX och andra format stöds, och du får även 10 procent tillbaka på mat/dryckköp. Regal Obegränsade erbjudanden obegränsat filmer och 10 procent rabatt. Det finns några prisalternativ, inklusive ett för $18,99/månad som låter dig se obegränsat med filmer på över 200 Regal-biografer. Cinemark Movie Club och Alamo Season Pass liknar varandra, och lokala teatrar har ibland också sitt eget program, som en dollar eller två rabatt på varje biljett, gratis födelsedagsbiobiljetter och mer. Om du gillar att titta på filmer hemma kan du köpa dem utan att behöva lämna huset och sedan titta på dem på din telefon, surfplatta eller TV. Det finns flera premiumfilmstreamingtjänster samt webbplats med helt lagliga, gratis filmer.