Saltar al contenido

När ska du använda en statisk IP-adress

18 de julio de 2021
Smartphonefiletransfer 36d46dd8b8d6435ea1db0984bac051ff

A statisk IP-adress, eller fast IP-adress, är en IP-adress som aldrig ändras. Inte alla behöver en statisk IP-adress, men att veta hur de skiljer sig från dynamiska IP-adresser kan hjälpa dig att förstå om du ska använda en statisk IP-adress.

Statisk IP-adressanvändning

Här är några exempel på situationer för när du kan behöva en statisk IP-adress:

 • Konfigurera en hemfilserver.
 • Lägga till en andra router i ett nätverk.
 • Möjliggör åtkomst till en dator när du är hemifrån eller på jobbet.
 • Vidarebefordra portar till vissa enheter.
 • Dela en skrivare över ett nätverk.
 • Ansluter till en IP-kamera när du är hemifrån.

Statisk och dynamisk: vad de menar

Termerna statisk och dynamisk är enkla att förstå. I grunden är den enda verkliga förändringen du kommer att märka mellan statiska kontra dynamiska IP-adresser att den förra aldrig ändras, medan den senare gör det. De flesta bryr sig inte om deras IP-adress ändras. Om du aldrig vet vad din IP-adress är och aldrig har någon anledning att hålla den densamma är dynamiska adresser bra för dig.

Men om ditt nätverk eller din dator är inställd på ett specifikt sätt där vissa enheter skulle fungera lättare och konfigurationen skulle vara mjukare för dig som administratör om en IP-adress alltid förblev densamma, är statisk adressering det du vill ha. Statiska IP-adresser tilldelas manuellt av en administratör. Med andra ord får enheten som tar emot den statiska IP-adressen en specifik adress (som 192.168.1.2), och därefter ändras adressen aldrig. Dynamiska IP-adresser tilldelas inte manuellt. De tilldelas automatiskt av DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

När statiska IP-adresser används

Statiska IP-adresser är nödvändiga för enheter som behöver konstant åtkomst. Till exempel är en statisk IP-adress nödvändig om din dator är konfigurerad som en server, till exempel en FTP-server eller webbserver. Om du vill se till att människor alltid kan komma åt din dator för att ladda ner filer, tvinga datorn att använda en statisk IP-adress som aldrig förändras. Om servern tilldelades en dynamisk IP-adress, skulle den ändras ibland och hindra din router från att veta vilken dator i nätverket som är servern. Om du vill komma åt din hemdator medan du är på resan eller din arbetsdator när du är hemma kan du ställa in datorn så att den använder en statisk IP-adress när som helst utan att frukta att adressen kommer att ändra och blockera din åtkomst till den. En delad skrivare är ett annat exempel på när man ska använda en statisk IP-adress. Om du har en skrivare som alla i ditt hus eller kontor behöver dela, ge den en IP-adress som inte ändras oavsett vad. På det sättet, när varje dator är inställd på att ansluta till den skrivaren, förblir dessa anslutningar på obestämd tid eftersom adressen aldrig ändras. Här är några andra skäl att använda statiska IP: er:

 • De ger något bättre skydd mot nätverkssäkerhetsproblem än DHCP-adresstilldelning ger.
 • Vissa nätverksenheter stöder inte DHCP.
 • De hjälper till att undvika potentiella IP-adresskonflikter där DHCP kan ange en adress som redan har tilldelats någon annanstans.
 • De tillhandahåller geolokalisering som är mer exakt än en dynamisk IP-adress.

När ska man inte använda en statisk IP-adress

Eftersom en statisk IP-adress tilldelas manuellt är det mindre effektivt för en nätverksadministratör att ge ut den, särskilt i mobila situationer. Någon måste besöka enheten personligen för att ge den en IP-adress istället för att låta DHCP tilldela adressen automatiskt. Till exempel skulle du inte ställa in en statisk IP-adress på en smartphone eftersom det ögonblick det når ett annat Wi-Fi-nätverk kanske adressen inte stöds i det nätverket, vilket innebär att den inte kommer att kunna komma åt internet. Dynamisk adressering är bekvämare i den här situationen eftersom det är enkelt för administratörer att ställa in. DHCP fungerar automatiskt med minimalt behov av ingripande, vilket gör att mobila enheter kan flyttas mellan olika nätverk sömlöst.

Statisk IP-adresstilldelning på hemnätverk

Det är mer sannolikt att företag använder statiska IP-adresser än hemnätverk. Att implementera statiska IP-adresser är inte lätt och kräver ofta en kunnig tekniker. Du kan dock ha en statisk IP-adress för ditt hemnätverk. När du gör statiska IP-tilldelningar för lokala enheter i hemmet och andra privata nätverk bör adressnumren väljas från de privata IP-adressintervallen som definieras av Internetprotokollstandarden:

 • 10.0.0.0–10.255.255.255
 • 172.16.0.0–172.31.255.255
 • 192.168.0.0–192.168.255.255

Dessa intervall stöder tusentals IP-adresser. Det är vanligt att människor antar att de kan välja vilket nummer som helst i intervallet och att det specifika valet inte spelar någon roll. Detta är osant. Följ dessa riktlinjer för att välja och ställa in specifika statiska IP-adresser som passar ditt nätverk:

 • Välj inte några adresser som slutar med .0 eller .255. Dessa adresser är vanligtvis reserverade för användning av nätverksprotokoll.
 • Välj inte adresserna i början av ett privat intervall. Adresser som 10.0.0.1, 192.168.0.1 och 192.168.0.100 används ofta av nätverksroutrar och andra konsumentenheter. Det här är de första adresserna som hackare attackerar när de försöker bryta sig in i ett privat datornätverk.
 • Välj inte en IP-adress som ligger utanför ditt lokala nätverk. Till exempel, för att stödja alla adresser i det privata intervallet 10.xxx, måste nätmask på alla enheter vara inställd på 255.0.0.0. Om de inte är det, fungerar inte vissa statiska IP-adresser i detta intervall.

Hur får man en statisk offentlig IP-adress

Internetleverantörer (ISP) tilldelar traditionellt alla sina IP-adresser till kunder dynamiskt på grund av historisk brist på tillgängliga IP-nummer. Kontakta din tjänsteleverantör om du föredrar en statisk IP-adress. Du kan inte få en statisk offentlig IP-adress utan att begära den från din ISP. Kunder kan ibland få en statisk IP genom att prenumerera på en speciell serviceplan och betala extra avgifter.