Saltar al contenido

Så här fixar du det när det inte finns någon internetanslutning

28 de junio de 2021
what to do when theres no wi fi internet connection 2378240 618b7a814ae444eea25dcf4b60098f6f

Vad du ska veta

 • När du har Wi-Fi men ingen internetanslutning ligger problemet oftast i dina enheter snarare än hos din internetleverantör.
 • Den mest troliga gärningsmannen är en router eller ett modem. Den snabbaste lösningen är att starta om en eller båda.
 • Om du fortfarande inte har internet efter omstart kan du prova flera andra felsökningssteg.

Den här artikeln förklarar vad du ska göra när du har en stark trådlös signal men ingen internetanslutning.

Så här fixar du det när du inte har någon internetanslutning

Följ dessa felsökningssteg när du har Wi-Fi men inget internet.

 1. Starta om din router och modem. Det första steget i att felsöka de flesta tekniska problem, och särskilt nätverkshårdvaruproblem, är att starta om. Om du startar om routern och modemet spolas minnet och återställer bakgrunds- eller långvariga problem. Du måste logga in på din router som administratör. Omstart är annorlunda än att återställa. Omstarten stängs av och sedan startar säkerhetskopieringen av routern / modemet. 1:43

  Hur man återställer en hemnätverksrouter

 2. Kontrollera att du är ansluten till rätt nätverk. Se till att din Wi-Fi-enhet inte försöker nå ett närliggande nätverk eller en Wi-Fi-repeater som inte är helt inställd, varav någon kan ha egna problem som blockerar din åtkomst. I dessa fall, även om Wi-Fi är aktiverat och anslutet, kanske du fortfarande inte har fungerande internet. För att verifiera detta, öppna Wi-Fi-inställningarna och kontrollera nätverksnamnet du försöker ansluta till. Om du inte känner igen det är det förmodligen inte ditt nätverk. Ibland använder dock Wi-Fi-förlängare samma nätverksnamn som din router. Om du tror att detta händer, återställ Wi-Fi-förlängaren eller koppla bort den tillfälligt för att se om du får Wi-Fi förutom den enheten. Om du får internet vilar problemet hos förlängaren och du kan felsöka därifrån.

 3. Ange det trådlösa lösenordet igen. Vissa operativsystem varnar dig inte om du anger fel trådlöst lösenord. Din bärbara dator, surfplatta eller telefon kan visa att du har en stark Wi-Fi-signal, men om lösenordet är felaktigt kommer routern att vägra att kommunicera med din enhet. Om du använder en offentlig Wi-Fi-hotspot kan du använda ett gammalt lösenord som tidigare fungerade men som sedan har ändrats, vilket vanligtvis är fallet när du försöker ansluta till ett nätverk som du inte har använt i ett länge sedan.

 4. Koppla bort din VPN. På samma sätt, om din enhet är ansluten till en VPN-tjänst, kan du se en fullständig Wi-Fi-anslutning men begränsad eller ingen internetanslutning. Prova en annan VPN-server eller koppla från VPN för att se om det löser problemet.

 5. Se till att du får en IP-adress. Du kan anslutas till en router med fulla staplar men har fortfarande ingen internetåtkomst om problemet inte är med din anslutning till routern utan med din routers anslutning till din ISP. När detta händer fungerar din router i ditt nätverk, men eftersom den inte når internet har den inte en giltig offentlig IP-adress, vilket innebär att du inte kan skicka eller begära data via internet. En annan anledning till att du kanske inte har en korrekt IP-adress är om din enhet är inställd på att använda en statisk IP-adress men routern tillåter inte den IP-adressen i nätverket, något som kan hända om du blandar en statisk IP-adress med en DHCP-nätverk. Det enklaste sättet att lösa problemet är att låta DHCP vara aktiverat på routern och ta bort den statiska adressen från enheten. Till exempel i Windows kan du göra detta i Kontrollpanelen genom att gå in i nätverksadapterns egenskaper och välja Få en IP-adress automatiskt istället för det manuella tilldelningsalternativet.

 6. Öppna din webbläsare. Om du använder en Wi-Fi-hotspot, till exempel på ett hotell eller flygplats, kanske du tror att du kan kontrollera din e-post eller surfa på internet när du har en solid trådlös signal, men det är vanligtvis inte hur de flesta hotspots fungerar. När du startar din webbläsare öppnas en hotspotsida med grundläggande information om vilket företag som tillhandahåller hotspot och vad du ska göra nästa. Godkänn villkoren eller ange lösenordet som företaget gav dig. Till exempel får vissa hotell dig att ange ett lösenord på hotspotsidan för att få tillgång och flygbolag tar ofta betalt för internetanslutning. Vänta tills hotspotsidan är klar med att konfigurera din anslutning eller omdirigera dig till en annan sida där du kan komma åt webben normalt.

 7. Testa en annan DNS-server. Om din enhet är ansluten till en DNS-server som har skadat data eller är offline, är till och med den starkaste Wi-Fi-signalen värdelös för att ge dig tillgång till internet. Hitta en annan DNS-server och ändra DNS-serverinställningarna på din enhet för att se om webbsidorna slutligen laddas.

 8. Kontrollera MAC-adressfiltrering. En annan anledning till att du kanske är ansluten till Wi-Fi men inte har internetåtkomst är om routern har konfigurerat MAC-adressfiltrering. Detta fungerar genom att blockera enheter från att ansluta till routern såvida de inte har en specifik MAC-adress. Så även om din enhet kanske inte har några problem att visa att Wi-Fi är ansluten, blockeras alla försök att nå internet eller någon annan nätverksenhet. Eftersom denna inställning vanligtvis bara ses i företagsnätverk, är det bästa sättet att komma runt MAC-adressfiltreringen att be att få din MAC-adress till i den godkända listan.

 9. Kontakta teknisk support. Om inget av dessa felsökningssteg löser problemet behöver du teknisk support från din ISP, routertillverkare eller dator- eller smartphone-tillverkare.