Saltar al contenido

Så här fixar du en bärbar Dell-dator som inte startar

30 de junio de 2021
dell xps 13 laptop 38574485d79f41c9a0815a6367e9a2cf

När din bärbara Dell-dator inte startar eller inte startar kan det vara ett maskinvaruproblem eller ett programvaruproblem. Oavsett vad du upplever, så här får du din Dell-dator att fungera igen.

Orsaker till att en bärbar Dell-dator inte slås på

Möjliga skäl till att din bärbara Dell-dator inte startar inkluderar:

 • Problem med batteri eller strömförsörjning
 • Skadad intern hårdvara
 • Ett virus eller annan skadlig kod
 • Korrupt system-BIOS
 • Skadade Windows-filer

Om din bärbara Dell-dator inte slås på när den är inkopplad alls ligger problemet med din strömförsörjning eller datorns interna hårdvara. Om din dator stannar vid start har du sannolikt ett programvaruproblem. Om du ser en felkod på skärmen under start, kolla vår lista med vanliga datorfelkoder för att identifiera problemet.

Hur fixar jag en Dell-bärbar dator som inte fungerar

Här är några steg för felsökning av en Dell som inte startar, från de mest enkla och tydligaste till mer avancerade korrigeringar:

 1. Kontrollera strömförsörjningen. Om ingen av lamporna på din dator tänds när du trycker på strömbrytaren, även om den är ansluten till väggen, måste du troligtvis byta ut strömförsörjningen. Även om laddningslampan tänds när du ansluter datorn kan kabeln fortfarande skadas, så kontrollera nätaggregatet med en multimeter om du har en.

 2. Ta bort alla USB-lagringsenheter. Din dator kan försöka starta från fel enhet. Om detta löser problemet ändrar du startordningen för att säkerställa att din hårddisk är högst upp i listan.

 3. Slå på din bärbara Dell-dator. Med datorn avstängd och urkopplad, ta bort eventuella externa enheter (USB-enheter, skrivare etc.) och håll sedan ned strömbrytaren i 15-20 sekunder. Det kommer att tömma eventuell kvarvarande kraft. Anslut sedan laddaren igen och se om din dator slås på.

 4. Ta ut batteriet. Om laddningslampan tänds men din dator fortfarande inte tänds alls kan det vara ett problem med batteriet. Nyare bärbara Dell-bärbara datorer har inget flyttbart batteri, men du kan byta ut dem själv om du har det.

 5. Kör Dell-diagnostikverktyget för PC. Dells datorer har ett inbyggt verktyg som kan identifiera problem när datorn startar men inte startar framgångsrikt. Det kanske inte löser problemet automatiskt, men det kan ge dig en felkod som kan peka dig i rätt riktning.

 6. Starta i Windows felsäkert läge. Om din dator startar men inte startar i Windows, försök börja i felsäkert läge. Därifrån kan du söka efter virus och ta bort program som kan orsaka startproblem.

 7. Ta bort skadlig kod från din bärbara Dell-dator. Virus och andra typer av skadlig kod kan få din dator att frysa vid start. Starta din dator i säkert läge om möjligt och kör antivirusprogram för att kontrollera säkerhetshot.

 8. Återställ systemets BIOS. Rensa CMOS för att återställa moderkortets BIOS-inställningar. Systemets BIOS är den första programvaran som din dator måste köra när den slås på, så om du återställer den till standardinställningarna kan det lösa uppstartsproblem.

 9. Kontakta Dells kundsupport. Besök Dells supportsida och sök efter din bärbara modell för mer specifik vägledning. Om din bärbara dator fortfarande är under garanti kan den komma i fråga för gratis reparation eller utbyte.

 10. Fabriksåterställ din dator. Om din dator startar men fortfarande inte startar korrekt är kärnkraftsalternativet en fabriksåterställning. Det kommer att installera en ren version av Windows och återställa din dator till det läge den var i när du först köpte den. Du kommer att förlora alla dina filer och programvara under en fabriksåterställning, så använd dataräddningsprogramvara för att hämta allt du vill säkerhetskopiera om du kan.