Saltar al contenido

Så här fixar du en trasig bärbar datorskärm

2 de julio de 2021
brokenlaptopscreen 8c08897071a44b30989e5f37e054c8d6

När en bärbar datorskärm går sönder ser du olika synfel beroende på exakt vad som bröt. Du kanske märker fastnat eller felaktigt färgade pixlar, färglinjer, blödande färger, skärmbitar ser svarta ut, eller så kanske skärmen inte tänds alls.

Vad orsakar en trasig bärbar datorskärm?

När en bärbar datorskärm är trasig (till exempel en sprucken skärm) beror det vanligtvis på fysisk skada. Du kanske har tappat den bärbara datorn eller tappat något på den. En bärbar datorskärm kan till och med gå sönder om det finns något så litet som lite sand mellan det och tangentbordet. Några av de andra problemen som kan orsaka att en bärbar datorskärm inte fungerar eller verkar trasiga inkluderar:

 • Fastnade pixlar
 • Skärmbränning
 • Felaktigt bakgrundsbelysning
 • Kabel- och kontaktproblem
 • Föråldrad förare

Så här fixar du en trasig bärbar datorskärm

För att fixa din trasiga bärbara skärm måste du prova var och en av dessa korrigeringar. Om skärmen börjar fungera eller om du ser tillräckligt med förbättringar för att börja använda den bärbara datorn igen kan du sluta. Om det slutar fungera igen i framtiden, gå tillbaka till listan och prova resten av korrigeringarna. Om din skärm är fysiskt sprucken och den underliggande panelen är skadad fungerar inte dessa korrigeringar. För att fixa en fysiskt sprucken eller trasig skärm är det enda alternativet att byta ut skärmen.

 1. Starta om din bärbara dator. Skärmen som inte verkar fungera kan orsakas av ett operativsystemsproblem, eller någon annan konflikt kommer att rensas genom att helt enkelt starta om datorn. Eftersom det är så enkelt att starta om bör det vara det första du försöker.

 2. Stäng den bärbara datorn och öppna den igen. Undersök tangentbordet och skärmytorna med avseende på skräp och rengör dem noggrant. Om din bärbara dator använder en synlig spärr, rengör spärrmekanismen. Stäng försiktigt den bärbara datorn, se till att den är helt stängd och öppna den igen. Om skärmen ibland tänds och ibland inte har du förmodligen en dålig locksensor.

 3. Anslut en extern bildskärm. Om din skärm är helt svart, försök ansluta en extern bildskärm. Om den externa bildskärmen inte fungerar kan det hända att din bärbara dator inte är på eller att den sover eller är i viloläge. Anslut den och se till att den är på.

 4. Uppdatera dina videodrivrutiner. Om din skärm inte är helt svart men du ser visuella defekter på skärmen, försök uppdatera dina videodrivrutiner. Det kan hända att du har en felaktig eller glatt drivrutin.

 5. Försök att ta bort dina fasta pixlar. Om du har att göra med en eller flera fasta pixlar kan du använda en app för att försöka avmarkera dem. Dessa appar växlar vanligtvis snabbt mellan färger eller genererar digital snö för att tvinga en död eller fast pixel att börja arbeta igen.

 6. Försök fixa din inbränning. Om det ser ut som om du har spöken av gamla bilder fastnat på skärmen kan du prova en vit skärmsläckare eller några andra potentiella korrigeringar för att ta bort inbränningen.

 7. Kontrollera dina skärm- och bakgrundsbelysningsanslutningar. Om du har erfarenhet av demontering av bärbara datorer kan du ta bort ramen runt skärmen, gångjärnskåp eller andra fodralskomponenter för att avslöja skärmar och bakgrundsbelysningsledningar och kontakter. Se till att allt sitter ordentligt och att kablarna inte är klämda eller trasiga.

 8. Byt ut skärmen. Om inget annat fungerar måste din skärm antagligen bytas ut. Skärmar med stora svarta eller färgade staplar, svarta hål eller färger som verkar springa är vanligtvis utom reparation. Om det är en sprucken skärm är det också en aning om att du måste byta ut den.