Saltar al contenido

Vad betyder WPS på ett modem?

2 de enero de 2023
what does wps mean on a modem 5179882 1a721e6542e54c4580c57ae2c62aa6d4

WPS står för Wi-Fi Protected Setup, och det är en enkel metod för att konfigurera ett säkert Wi-Fi-nätverk mellan ditt modem, router och andra enheter med minimal ansträngning. Det innebär vanligtvis att du trycker ner WPS-knappen på ditt modem för att aktivera det.

När introducerades WPS?

Wi-Fi Alliance skapade WPS 2006 i ett försök att förenkla nätverksinstallationen för hemanvändare. Tanken var att det hjälpte nybörjare att undvika att behöva dyka in i komplicerade nätverksinställningar samtidigt som de hade ett säkert nätverk som skyddar deras data hela tiden. WPS finns på många olika enheter, allt från routrar, modem, TV-apparater, smart hemutrustning och mycket mer. Om en enhet ansluter till ditt Wi-Fi-nätverk har den en stor chans att ha en WPS-knapp. Se det som Bluetooth men för dina nätverksenheter.

Har alla modem WPS?

Ett konventionellt trådbundet modem kommer inte att ha WPS eftersom det inte behöver det på grund av att enheter måste anslutas till det enbart som en kanal. De flesta Wi-Fi-modem har dock en WPS-knapp eftersom det förenklar installationen av hemnätverk. En del av detta kan bero på åldern på ditt Wi-Fi-modem. Äldre Wi-Fi-modem kanske inte har en WPS-knapp, men vanligtvis kommer de som tillhandahållits av din internetleverantör på senare tid att inkludera WPS-funktionalitet. Om du inte är säker kan du leta efter en WPS-knapp eller PIN-kod på modemet för att ta reda på det.

Var är WPS-knappen på mitt modem?

Som med routrar är WPS-knappen vanligtvis något subtilt placerad på ditt modem. Ofta är den på baksidan av enheten bland portarna och anslutningarna, så att användarna inte kan knacka på den av misstag. Det är värt att titta noga på ditt modem innan du ansluter det så att inga kablar kan komma i vägen för din syn. Vissa enheter kan ha WPS-knappen på modemets framsida, så det är lättare att se, men dessa kan fortfarande vara ganska subtila i sin placering. Kontrollera manualen om du har problem med att hitta WPS-knappen på ditt modem.

Behöver jag göra något annat för att använda WPS?

Du kan behöva aktivera WPS. De flesta modem har WPS aktiverat som standard, men vissa kan ha det avstängt av säkerhetsskäl. Om knappen inte verkar fungera, kontrollera dina modeminställningar för att aktivera WPS på din enhet.

Ska jag använda WPS på mitt modem?

Det finns för- och nackdelar med att använda WPS. Här är en snabb översikt över dem.

 • Det är okomplicerat. Istället för att behöva ange långa lösenfraser för att ansluta dina enheter kan du trycka på en knapp och gå med i nätverk inom några sekunder.
 • Det går snabbt. Om du försöker lägga till flera enheter till ditt nätverk kan du trycka på WPS-knappen, och du är bra att gå för allt från din smartphone till din smarta TV eller andra enheter.
 • Det är inte 100% säkert. Det har förekommit några brute-force-attacker som har lett till att WPS är öppet för attack. Det är osannolikt att du kommer att bli ett offer, men detta är anledningen till att säkerhetsmedvetna användare inaktiverar WPS helt.
 • Vem som helst kan aktivera den. Alla som har fysisk åtkomst till ditt modem kan starta WPS inom några sekunder, så du måste ha enheten lagrad någonstans säkert.

FAQ

 • Hur ändrar du WPS på ditt modem?

  Ändring av WPS-inställningar görs via modemets inställningar. Hur du kommer åt dessa inställningar och vad du kan ändra beror på ditt specifika modem. Sök efter ditt modem online och se dess manual för att lära dig hur WPS fungerar på just ditt modem.

 • Hur länge måste jag trycka på WPS-knappen?

  Du behöver bara hålla ned WPS-knappen i 2-3 sekunder. Om inget händer inom några sekunder finns det troligtvis ett problem med din enhet.

 • Är återställningsknappen samma som WPS-knappen?

  På vissa enheter är återställnings- och WPS-knapparna desamma. Om du inte ser en separat återställningsknapp kan du återställa enheten genom att hålla ned WPS-knappen i 10 sekunder.