Saltar al contenido

Samsungs historia (1938-nu)

23 de junio de 2021
GettyImages 648630048 58cf57165f9b581d72ef5bb5

Samsung-gruppen är ett sydkoreabaserat konglomerat som innehåller flera dotterbolag. Det är en av de största företagen i Korea och producerar nästan en femtedel av landets totala export med huvudfokus på elektronik, tung industri, byggande och försvar. Andra stora dotterbolag till Samsung inkluderar försäkring, reklam och underhållning.

Samsungs början

Lee Byung-chul startade Samsung som ett handelsföretag baserat i en stad som heter Taegu 1938. Med 40 anställda började Samsung som en livsmedelsbutik, som handlade och exporterade varor som producerades i och runt staden . Det sålde torkad koreansk fisk och grönsaker, liksom sina egna nudlar. Betydelsen av ordet Samsung är «tre stjärnor», med nummer tre som representerar «något kraftfullt.» Företaget växte och expanderade till Seoul 1947 men lämnade när Koreakriget bröt ut. Efter kriget startade Lee ett sockerraffinaderi i Busan innan han expanderade till textilier och byggde det som vid den tidpunkten var den största ullverk i Korea. Denna tidiga diversifiering blev en framgångsrik tillväxtstrategi för Samsung, som snabbt expanderade till försäkrings-, värdepappers- och detaljhandeln. Efter kriget fokuserade Samsung på ombyggnaden av Korea, särskilt industrialiseringen.

1960 till 1980

På 1960-talet gick Samsung in i elektronikindustrin med bildandet av flera elektronikfokuserade divisioner:

  • Samsung Electronics Devices
  • Samsung Electro-Mechanics
  • Samsung Corning
  • Samsung Semiconductor & Telecommunications

Under denna period förvärvade Samsung DongBang Life Insurance och grundade Joong-Ang Development (nu känt som Samsung Everland). Dessutom inleddes ett Samsung-Sanyo-partnerskap som banade väg för produktion av TV-apparater, mikrovågor och andra konsumentprodukter. 1970 producerade Samsung-Sanyo sina första svartvita TV-apparater och utvidgade sin räckvidd till varvsindustri, petrokemikalier och flygmotorer. Under det kommande decenniet producerade Samsung också svartvita TV-transistorer, färg-TV-apparater, kylskåp, elektriska bordsräknare och luftkonditioneringsapparater. 1978 nådde företaget landmärket att ha producerat 5 miljoner TV-apparater. År 1974 var Samsung Heavy Industries en av de största varvsbyggarna i världen. I slutet av 1970-talet grundade företaget Samsung Electronics America och Suwon R&D Center.

1980 till 2000

1980 gick Samsung in i hårdvarubranschen för telekommunikation med köpet av Hanguk Jeonja Tongsin. Ursprungligen byggde telefonväxlar, Samsung utvidgades till telefon- och faxsystem, som så småningom skiftade till mobiltelefontillverkning. I början av 1980-talet expanderade Samsung till Tyskland, Portugal och New York. 1982 grundades Samsung Printing Solutions. Detta dotterbolag till företaget levererade digitala lösningar till tryckeribranschen. Året därpå började företaget producera persondatorer och 1984 nådde Samsungs försäljning en biljon vann. Senare på decenniet expanderade Samsung till Tokyo och Storbritannien och positionerade sig som en ledande tillverkare av halvledare med massiv produktion av 256K DRAM. År 1987 gick grundaren Lee Byung-chul bort, och hans son, Lee Kun-hee, tog kontroll över Samsung. Strax efter det slogs Samsung Semiconductor och Telecommunications samman med Samsung Electronics. Den sammanslagna organisationen fokuserade på hushållsapparater, telekommunikation och halvledare. Nästa årtionde gav ytterligare tillväxt och prestationer. Samsung blev snart världsledande inom chipproduktion, bildade Samsung Motors och började producera digitala TV-apparater. Företaget började också investera kraftigt i design och tillverkning av komponenter för andra företag. Det försökte bli världens största tillverkare av konsumentelektronik. Samsung Ventures grundades 1999 för att investera i nystartade företag med fokus på många av Samsungs kärntjänster.

2000 till nu

Samsung gick in på telefonmarknaden med SPH-1300, en tidig pekskärmsprototyp som släpptes 2001. Företaget utvecklade också den första taligenkänningstelefonen 2005. I slutet av 2000-talet och början av 2010-talet förvärvade Samsung företag som utvecklade teknik för elektronisk enheter. 2011 släppte Samsung Galaxy S II, följt 2012 av Galaxy S III, en av världens mest populära smartphones. År 2012 markerade också Samsung världens största mobiltelefontillverkare och förvärvet av mSpot för att tillhandahålla underhållning till Samsung-enhetsanvändare. Företaget gjorde ytterligare förvärv under de följande åren, inklusive organisationer som skulle hjälpa det att utöka sitt erbjudande inom medicinteknik, smarta TV-apparater, OLED-skärmar, hemautomation, utskriftslösningar, molnlösningar, betalningslösningar och artificiell intelligens. I september 2014 tillkännagav Samsung Gear VR, en virtual reality-enhet som utvecklats för användning med Galaxy Note 4. Fram till 2015 hade Samsung fler amerikanska patent godkänt än något annat företag, med mer än 7500 patent för nyttjande beviljats ​​före årets slut. . År 2017 fick Samsung tillstånd från staten att testa en självkörande bil. Året därpå meddelade Samsung att man skulle utöka sina planer för förnybar energi och anställa 40 000 anställda under de kommande tre åren.